Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013 07:24

Σταθερές αλλά χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Σταθερές αλλά χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδου

Σταθερές αλλά σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές του λαδιού το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με συνεταιριστές της Τριφυλίας, κάνοντας έτσι δύσκολη την κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο, σε μια χρονιά που η παραγωγή έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Οι τιμές το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται μεταξύ 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό και αυτές διαμορφώνονται με κύριο γνώμονα την ποιότητα του λαδιού.

Ωστόσο, όπως μας επισήμαναν, υπάρχει ζήτηση για ελαιόλαδο και αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι ίσως να υπάρξει μικρή ανοδική τάση μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, κατά την οοποία αναμένονται να γίνουν νέες αγοραπωλησίες.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η ελαιοσυγκομιδή στις περισσότερες περιοχές έχει ξεπεράσει το 50% -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχουν καλές αποδόσεις αλλά αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν την σημαντική μείωση που υπάρχει.

Η χρονιά όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός είναι από τις χειρότερες που έχουν υπάρξε , αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 2,45 – 2,5 ευρώ το κιλό. Με αυτή την τιμή οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, με δεδομένο ότι η παραγωγή είναι πολύ μικρή και δεν βγάζουν λάδι. Είναι ίσως η χειρότερη χρονιά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πλέον ελπίζουμε σε μια καλύτερη παραγωγή τη νέα περίοδο. Στο λάδι υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν ξέρουμε γιατί οι τιμές κρατιούνται τόσο χαμηλά. Ελπίζουμε μέσα στην εβδομάδα να έχουμε κάτι καλύτερο. Θα εξαρτηθεί από τις πράξεις που θα γίνουν από την Δευτέρα και μετά».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος υπογράμμισε: «Η πτώση στην παραγωγή είναι πολύ μεγάλη. Ξεπερνά το 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα έχουν μαζευτεί το 60% των ελιών της περιοχής -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού δεν υπάρχει καρπός στα δέντρα. Είναι μια χρονιά δύσκολη και από πλευρά παραγωγής και από πλευράς τιμής. Οι τιμές είναι σταθερές από το ξεκίνημα -σχεδόν μεταξύ 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, καθώς φέτος έχουμε κάποια λάδια που βγαίνουν λίγο βαριά. Ευελπιστούμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα στην συνέχεια και να ανακάμψουν. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλές, ειδικά φέτος που δεν έχει παραγωγή. Ετσι μιλάμε για μια πολύ άσχημη χρονιά. Πάντως πολλοί παραγωγοί δεν πουλάνε τα λάδια τους περιμένοντας κάτι καλύτερο από την αγορά».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER