Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 09:08

Το πιο πρώιμο καρπούζι φέτος στην Τριφυλία, με εκτίμηση για πάνω από 35.000 τόνους

Το πιο πρώιμο καρπούζι φέτος στην Τριφυλία, με εκτίμηση για πάνω από 35.000 τόνους

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, που πλέον συνεχίζεται σε πιο εντατικούς ρυθμούς. Το ρεκόρ πρωιμότητας αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες που φέτος μέχρι τώρα ήταν ιδανικές για την καλλιέργεια, ο ζεστός καιρός και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια. Αυτές συνέβαλαν ώστε και η ποιότητα του προϊόντος να είναι εξαιρετική, αλλά και οι αποδόσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αποδόσεις που ισοσταθμίζουν τις όχι και τόσο ικανοποιητικές τιμές για το ξεκίνημα που είναι περίπου στα 40 λεπτά.

Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 35.000 τόνους και όπως κάθε χρόνο η πλειονότητα θα κατευθυνθεί στις αγορές του εξωτερικού. Για αυτό το λόγο και η εξέλιξη των τιμών έχει να κάνει άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές που απευθύνεται το προϊόν.

Μιλώντας στην «Ε» ο Κωνσταντίνος Μαλάμος, παραγωγός και εξαγωγέας καρπουζιών στην περιοχή του Αγρίλη τόνισε: «Το καρπούζι ξεκίνησε και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και των θερμοκρασιών η παραγωγή βγήκε πολύ νωρίς φέτος. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα από το Μεγάλο Σάββατο να κόβω καρπούζια, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Δεν έχω ξανακόψει 4 Μαΐου υπαίθρια καρπούζια, ούτε πίστευα ποτέ ότι μπορούν να κοπούν τόσο νωρίς, αλλά ο καιρός τα ευνόησε, καθώς η καλλιέργεια του καρπουζιού εξαρτάται πάρα πολύ από τον καιρό.

Η ποιότητα είναι εξαιρετική, η καλύτερη από όλες τις χρονιές, γιατί ο καιρός ήταν πολύ ευνοϊκός. Οι τιμές δεν είναι οι αναμενόμενες, καθώς έχουν ξεκινήσει και τα θερμοκήπια και από την άλλη δεν είναι καλός ο καιρός στις αγορές που πάνε τα προϊόντα. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι καλός ο καιρός και εκεί που καταναλώνεται το καρπούζι, η τιμή είναι γύρω στα 40 λεπτά περίπου, δεν μπορείς να την πεις και πολύ καλή. Οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, αν και ποικίλουν, όμως γενικά σε όλη την περιφέρεια νομίζω ότι θα είναι καλές».

Επίσης παραγωγός και εξαγωγέας ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος στην περιοχή της Τερψιθέας σημείωσε: «Ξεκίνησε η συγκομιδή, τα πρώτα καρπούζια που φόρτωσα την Τρίτη ήταν για Ιταλία και συνεχίζουμε. Παράλληλα έχουν κλειστεί και άλλες παραγγελίες, όλα τα κράτη αρχίζουν και ζητάνε καρπούζια. Η ζήτηση είναι κυρίως από το εξωτερικό, η εσωτερική αγορά δεν έχει τη δυναμική να διώξει τα καρπούζια της περιοχής, σε λίγες ημέρες θα έχουμε χιλιάδες τόνους. Ευελπιστούμε ότι ο καιρός θα πάει καλά, όλα εξαρτώνται από τον καιρό. Αν στην Ευρώπη και στις αγορές που πάει το προϊόν είναι καλός θα πάνε όλα καλά, αν κρυώσει θα έχουμε προβλήματα.

Η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή φέτος, ικανοποιητική σαν ποσότητα ανά στρέμμα και η ποιότητα εκλεκτή, τέτοια ποιότητα δεν τη βρίσκουμε εύκολα, γιατί ήταν οι καιρικές συνθήκες κατάλληλες, δεν είχαμε βροχές, είχαμε ζεστό καιρό και τα καρπούζια έδεσαν στην ανθοφορία, έγινε η γονιμοποίηση όπως έπρεπε. Το Α και το Ω είναι να γίνει καλή γονιμοποίηση, τότε βγαίνει ομοιόμορφο το καρπούζι και δεν έχει προβλήματα.

Τώρα που ξεκινήσαμε οι τιμές είναι ικανοποιητικές με την παραγωγή που έχουμε, είναι 35-40 λεπτά, μια τιμή που μπορεί να δουλευτεί το καρπούζι και να πάει στις αγορές και ο παραγωγός να μείνει ικανοποιημένος, με την τιμή αυτή σαν παραγωγοί είμαστε ικανοποιημένοι γιατί αν έχεις μια καλή παραγωγή ανά στρέμμα καλύπτεσαι και έχεις ένα καλό κέρδος.

Η συγκομιδή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, για εμένα το ορόσημο ήταν του Αγίου Κωνσταντίνου που ξεκινάγαμε, τα 2 τελευταία χρόνια το πιο νωρίς ήταν 14 Μαΐου φέτος όμως ήταν υπερβολικό αυτό. Δεν είναι ότι κόψαμε λίγα καρπούζια, αλλά κόβουμε το 90% της παραγωγής ανά στρέμμα. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο ο καιρός, οι καιρικές συνθήκες κύλησαν ιδανικά και πιστεύω να πάμε και στη συνέχεια καλά, έτσι δείχνουν οι αγορές.

Εμείς είμαστε και παραγωγοί και εξαγωγείς, δουλεύουμε σε πολλά κράτη, έχουμε μια εμπειρία ετών και έχουμε οργανωθεί αρκετά καλά, συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε και μάλιστα ο ένας εγγονός που έχει τελειώσει γεωπόνος συνεχίζει αυτή τη δουλειά καθώς του αρέσει».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Είμαστε στα αγροκτήματα Παπαδόπουλου που ο συγκεκριμένος παραγωγός με τους συνεργάτες του καλλιεργεί 500 στρέμματα με υψηλή τεχνική και τεχνογνωσία λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας που διαθέτει και το μεράκι για την καλλιέργεια. Το ευχάριστο εδώ είναι ότι έχουμε μια διάδοχη κατάσταση με νέα παιδιά, ενημερωμένα στις νέες τεχνολογίες.

Τα καρπούζια είναι εξαιρετικής ποιότητας, όμως ο καιρός στις αγορές δε βοηθάει. Η παραγωγή είναι εξαιρετική και φυτοΰγειονομικά ασφαλής, πιστοποιημένα με πρωτόκολλα που απαιτούν οι αγορές. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει ο καιρός και θα βελτιωθούν αρκετά τα πράγματα σε θέμα τιμών καθώς έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας.

Η Τριφυλία και πάλι κατάφερε κάτι μοναδικό, το να κόβουμε καρπούζια στις 3 και 5 Μαΐου είναι πέρα από κάθε πραγματικότητα, σε αυτό έχει συμβάλει και η κλιματική αλλαγή και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει μεγάλο ρίσκο από τον παραγωγό καθώς κάνει πρώιμες φυτεύσεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο να κόβουμε υπαίθρια καρπούζια 5 του Μαΐου.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η καλή συνεργασία που υπάρχει με τους εξαγωγικούς φορείς και εδώ πρέπει να πούμε ότι εξαγωγικοί φορείς είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρέφεια, είναι κάτι ιδιαίτερο που τους χαρακτηρίζει. Η συνεργασία της υπηρεσίας μας με τους εξαγωγικούς φορείς όσον αφορά τη σήμανση και την ταυτότητα του προϊόντος, όπως και τον ποιοτικό τους έλεγχο, βοηθά ώστε να βελτιώσουμε την εξαγωγική διαδικασία. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουμε τους 35.000 τόνους παραγωγής. Το θέμα είναι ότι ο παραγωγός στο τέλος της ημέρας, επειδή έχουμε αυξημένο κόστος και έλλειψη εργατικών χεριών που είναι σημαντικό ζήτημα καθώς είναι ένα ευάλωτο προϊόν, να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα».