Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 16:40

Ανησυχία αγροτών για τον οδικό άξονα Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά

Τις ανησυχίες του για τον υπό κατασκευή οδικό άξονα Γαργαλιάνων - Φιλιατρών εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, κάνοντας παράλληλα επισημάνσεις για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργικότητά του.

Η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου, που απευθύνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποδέκτη τον περιφερειάρχη και όλους τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων μένοντας συνεπής στο ρόλο του, αυτόν που επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες των μελών του και η ίδια η κοινωνία που τον περιβάλλει, συνεχίζει να αποτυπώνει την ανησυχία του, να παρακολουθεί και να πιέζει σε ό,τι αφορά το έργο της κατασκευής του δρόμου Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά. Πάνω σε αυτόν τον άξονα για άλλη μια φορά ερχόμαστε να διατυπώσουμε τα αιτήματά μας που είναι τα εξής:

-Να παρθούν άμεσα μέτρα από την Περιφέρεια, ώστε να μην «πνιγούμε» με την πρώτη νεροποντή. Να καθαριστούν ρέματα, να οδηγηθούν τα όμβρια ύδατα σε κατάλληλους, επαρκείς και ασφαλείς αποδέκτες και ό,τι άλλο επιτάσσει ένα σύγχρονο έργο.

-Το έργο να μη μείνει ούτε ώρα χωρίς χρηματοδότηση, όπως διαφαίνεται ότι έχει συμβεί στην παρούσα φάση του. Να χρηματοδοτηθεί, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα, ώστε να μη στερηθεί ο τόπος μας και άλλα έργα που έχει ανάγκη.

-Να προχωρήσουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις, να γίνει το δικαστήριο στην ώρα του και να κατατεθούν τα χρήματα στους δικαιούχους έγκαιρα.

-Τέλος τονίζουμε για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα του δρόμου Μαραθόπολης - Φιλιατρών, που παρά τη βελτίωση του οδοστρώματος που έγινε, εξακολουθεί να παραμένει ένας στενός δρόμος, ένας δρόμος «καρμανιόλα», που ούτε για δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο δεν έχει τα εχέγγυα, αλλά που παρόλα αυτά σηκώνει με κάθε κόστος για τους διερχόμενους τον κυκλοφοριακό φόρτο -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- ενός εθνικού δρόμου.

Στα πλαίσια του ρόλου που επιτελεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, που είναι να νοιάζεται για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών της Τριφυλίας και των επισκεπτών της, δεν μπορούμε να μένουμε θεατές διαπιστώνοντας την ολιγωρία, την αδιαφορία, τις αβλεψίες και τα λάθη.

Είναι αδιανόητο και για τον πιο κοινό νου το ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδίασε και δημοπράτησε ένα έργο χωρίς να έχει στο πλάνο της τη συναρμογή της μελέτης του δρόμου με αυτό των αρδευτικών δικτύων που πρέπει να κατασκευαστούν για την παροχέτευση του διακοσμητικού για την ώρα Φιλιατρινού φράγματος. Διαπιστώνοντας κατόπιν εορτής ότι οι δύο μελέτες τέμνονται, οδηγώντας στην απόλυτη ομηρία και πολυετή ταλαιπωρία τον κόσμο της Τριφυλίας στερώντας του στην κυριολεξία γη και ύδωρ.

Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές όταν βλέπουμε τεχνικά ομβρίων υδάτων τού υπό κατασκευή δρόμου να καταλήγουν τυφλά μέσα σε αγροτικές ιδιοκτησίες και όχι σε κατάλληλους φυσικούς ή τεχνητούς αποδέκτες. Απαιτούμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έστω και την ύστατη ώρα να αφουγκραστεί τις αγωνίες του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, που αποτελούν αγωνίες όλης της τριφυλιακής κοινωνίας και να απαντήσει έμπρακτα σε αυτές. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων έχει αποδείξει διαχρονικά ότι προσδοκά και εμμένει στη συνεργασία όλων των φορέων.

Η απουσία και η απραξία είναι αυτές που μας αναγκάζουν κάθε φορά να επισημαίνουμε, όπως υποχρεούμαστε από τον καταστατικό σκοπό του συλλόγου μας, ότι θα προασπιστούμε τα συμφέροντα των αγροτών μελών μας με κάθε νόμιμο τρόπο».

Κ.Μπ.