Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 23:25

Ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα Καλαμάτας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Οπωροκηπευτικών

Ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα Καλαμάτας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Οπωροκηπευτικών

Ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα Καλαμάτας, Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών, συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (EHC2024) από τις 12 ως 16 Μαΐου 2024.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) ενώ συγκέντρωσε εκατοντάδες συμμέτοχες από Ευρωπαϊκές & άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, από την Καλαμάτα συμμετείχε ο ερευνητής Δρ. Βασίλης Γκισάκης παρουσιάζοντας τα πρόσφατα ευρήματα και αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας σχετικά με τις αειφόρες μεθόδους ελαιοπαραγωγής, μέσω έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και σε συνεργασία με φορείς του ελαιοκομικού κλάδου. Από το ευρύτερο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Δρ. Τ. Τζατζάνη (τμήμα Χανίων) η οποία συντονίζει την υλοποίηση του έργου «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» , καθώς και ο Δρ. Γ. Μερκορούπουλος (Τμήμα Λυκόβρυσης, Αττική) με προφορικές παρουσιάσεις & αναρτήσεις. Το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών της Καλαμάτας, ως κομμάτι του ΙΕΛΥΑ, εστιάζει στην υποστήριξη της ελαιοκαλλιέργειας & οπωροφόρων δένδρων, με έμφαση και στη καλλιέργεια της συκιάς, καθώς διατηρεί στις εγκαταστάσεις του την αντίστοιχη εθνική συλλογή ποικιλιών. Επιπλέον, δίνει σημαντική έμφαση στην ανάπτυξη αειφόρων συστημάτων παραγωγής βασιζόμενα σε αγροοικολογικές αρχές, σχετικά με σημαντικές δενδρώδεις καλλιέργειες για την Ελλάδα και την Μεσόγειο. Τέλος, το Τμήμα περιλαμβάνει το εργαστήριο ελαιόλαδού το οποίο παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας σχετικά με την ποιότητα, γνησιότητα και ασφάλεια αυτού του σημαντικού προϊόντος.