Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 07:39

Δεν αναγνωρίζεται η Ομάδα Παραγωγών της Συκικής

Δεν αναγνωρίζεται η Ομάδα Παραγωγών της Συκικής

Χωρίς Ομάδα Παραγωγών παραμένει η Συκική, καθώς εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή αναγνώρισης της ομάδας της. Και όσο διαρκεί η αναστολή, δεν καταβάλλεται καμιά ενίσχυση.

 Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέρριψε την προσφυγή της Συκικής κατά της απόφασης αναστολής της αναγνώρισης της Οργάνωσης Παραγωγών από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή.

Στην απορριπτική απόφασή της η Δευτεροβάθμια Επιτροπή σημειώνει χαρακτηριστικά: «α) Η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπή είναι πλήρως αιτιολογημένη, για τους λόγους που επικαλείται, προκειμένου να αποφασίσει την προσωρινή αναγνώριση της Ο.Π. "Συκική", αφού λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία της από 9/8/2013 έκθεσης ελέγχου, τα οποία όχι μόνο δεν αμφισβητούνται αλλά επιβεβαιώνονται από την προσφεύγουσα. β) Ο αγροτικός συνεταιρισμός "Συκική" έχει αναγνωριστεί από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας την 22/6/2012 και παρά το γεγονός ότι με την 26/10/2012 έκθεση ελέγχου η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Ο.Π. επισήμανε προβλήματα στη λειτουργία του (ως Ο.Π.) μετά σχεδόν ένα έτος η ίδια επιτροπή διαπίστωσε μη τήρηση των κριτηρίων αναγνώρισης. γ) Το γεγονός ότι εκκρεμεί (σύμφωνα με την κατατεθείσα προσφυγή), ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, κατ’ έφεσιν κρίσις σχετικά με το ύψος της καθορισθείσης μερίδας συμμετοχής, δεν επηρεάζει τη λειτουργία του συνεταιρισμού ως Ο.Π.».

Στην απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας με την οποία ανεστάλη η αναγνώριση της Οργάνωσης Παραγωγών της Συκικής επισημαίνεται:

«Σύμφωνα με το άρθρο 114, παρ. 1α και παρ. 2 του Καν.(ΕΕ) 543/2011, διαπιστώθηκε ουσιαστική, πλην όμως προσωρινή μη τήρηση των κριτηρίων αναγνώρισης και συγκεκριμένα: α) η οικονομική αξία της δραστηριότητας της Ο.Π. που προκύπτει από παραγωγούς που δεν είναι μέλη της Ο.Π., είναι μεγαλύτερη από την αξία της εμπορευθείσας παραγωγής των μελών της Ο.Π. για το έτος 2012, β) μη σύσταση Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας - Καταστατικού της Ο.Π. και γ) τις απαιτήσεις για τη διάρθρωση και τις δραστηριότητες της Ο.Π.».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι «η αναστολή της αναγνώρισης ισχύει από 9/8/2013, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη ο έλεγχς στην Ο.Π. και λήγει την ημέρα του ελέγχου που αποδεικνύει ότι πληρούνται τα σχετικά κριτήρια. Η περίοδος αναστολής δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες. Εάν τα σχετικά κριτήρια εξακολουθούν να μην πληρούνται μετά από 12 μήνες, ανακαλείται η αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια της αναστολής δεν καταβάλλεται καμιά ενίσχυση».

 

Γ.Σ.