Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 09:00

SOS εκπέμπει η Τριφυλία για εργατικά χέρια ενόψει της ελαιοσυγκομιδής

SOS εκπέμπει η Τριφυλία για εργατικά χέρια ενόψει της ελαιοσυγκομιδής

Στο ίδιο έργο θεατές δηλώνουν οι αγρότες για το ζήτημα με την έλλειψη εργατικών χεριών για τις καλλιέργειες τους, λίγο πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Ειδικά που φέτος η παραγωγή στη περιοχή της Τριφυλίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερες εργατοώρες για τη συγκομιδή της, η ανησυχία είναι έντονη. Τη στιγμή που όπως σημειώνεται η απουσία εργατικών χεριών έχει οδηγήσει τις αμοιβές του μεροκάματου σε υψηλά επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Επισημαίνουν δε, ότι απέναντι σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα και πως μέχρι τώρα έχουν ακούσει μόνο λόγια, χωρίς καμία υλοποίηση. Τη στιγμή που όπως υποστηρίζουν έχουν κάνει προτάσεις με λύσεις ως Αγροτικοί Σύλλογοι, αλλά δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί. Με τα δεδομένα αυτά η περιοχή ετοιμάζεται για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, όπου η έλλειψη οργανωμένης λύσης και σχεδίου, για την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος, είναι σίγουρο ότι βάζει την αγροτική καλλιέργεια σε δυσκολίες.

Μιλώντας για το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατικών χεριών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας σημείωσε «Έχουμε μείνει μόνο στα λόγια και από πράξεις και έργα μηδέν, ότι και να λέμε είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά και, για να το πω απλά, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δεν υπάρχουν εργάτες για να μαζέψουν την παραγωγή. Το πρόβλημα το είδαμε και πέρυσι που ήταν πολύ έντονο αλλά και που έφτασαν τα μεροκάματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί. Φανταστείτε τι θα γίνει φέτος που η παραγωγή στη περιοχή είναι αυξημένη και θα χρειαστούν σίγουρα περισσότεροι εργάτες. Όπως πάμε τα χρήματα φεύγουν από την αγροτική παραγωγή και πάνε στο εργατικό δυναμικό, χρήματα που τα περισσότερα φεύγουν και από τη χώρα μας.

Από την πολιτεία δεν υπάρχει καμία μέριμνα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, σαν Αγροτικοί Σύλλογοι έχουμε κάνει προτάσεις, έχουμε δώσει λύσεις ώστε συντεταγμένα να έρθει εργατικό δυναμικό στη περιοχή στη διάθεση του αγροτικού τομέα αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα. Παρά τις προτάσεις μας δεν έχει γίνει τίποτα, δεν έχουμε δει κάποια ενέργεια. Οπότε για ακόμη μια χρονιά θα είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές, για άλλη μια χρονιά θα υπάρχει αγωνία αν θα μαζευτεί η παραγωγή, για άλλη μια χρονιά τα χρήματα της αγροτικής παραγωγής θα φύγουν στο εξωτερικό.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης επισήμανε «Εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος και άλλοι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία έχουμε εντοπίσει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατών. Δεν υπάρχουν εργάτες και είναι σημαντικό το ζήτημα, αν έρθει το εργατικό δυναμικό που ήρθε πέρυσι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα καθώς φέτος η παραγωγή είναι μεγαλύτερη. Σε λίγες μέρες ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή και θα περιμένουμε να δούμε εκεί τι θα γίνει και πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Η πολιτεία μας κοροϊδεύει και αδιαφορεί τελείως, καθώς προτάσεις συγκεκριμένες έχουν και από τον δικό μας Αγροτικό Σύλλογο και των Φιλιατρών που είχαν πάει στο υπουργείο. Τους είχαμε δώσει λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Νοιώθουμε ότι υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, δεν είναι μόνο το ζήτημα με τους εργάτες αλλά υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα για τα οποία δεν νοιάζεται κανείς, όπως για παράδειγμα η τιμή της σταφίδας