Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 17:59

Αυξημένες οι οριστικές τιμές των σύκων της Συκικής

Αυξημένες οι οριστικές τιμές των σύκων της Συκικής

Αυξημένες αρκετά είναι οι οριστικές τιμές των λίγων σύκων της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της διοίκησης της Συκικής, καθώς η πρώτη ποιότητα έφθασε τα 4,60 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα, η Συκική ανακοίνωσε ανακοινώνει στους συκοπαραγωγούς ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. συζητήθηκαν διεξοδικά οι εμπορικές πράξεις διάθεσης των ξηρών σύκων εσοδείας 2024 και αποφασίστηκε ομόφωνα, βάσει και των επικρατουσών συνθηκών της φετινής παραγωγής, να καθοριστούν οι οριστικές τιμές αγοράς ξηρών σύκων των παραγωγών της, ως εξής:
Ποιότητα Α΄ 4,60 ευρώ το κιλό, Ποιότητα Α΄ βιολογικά 4,80 ευρώ το κιλό. Ποιότητα Β΄ 3,60 ευρώ το κιλό, Ποιότητα Β΄ βιολογικά 3,80 το κιλό. Ποιότητα Γ΄ 2,50 ευρώ το κιλό, Ποιότητα Γ΄ βιολογικά 2,70 ευρώ το κιλό. Ποιότητα Δ΄ 2 ευρώ το κιλό, Ποιότητα Δ΄ βιολογικά 2,40 ευρώ το κιλό
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συμπληρωματική αξία βάσει των ανωτέρω τελικών τιμών (εκκαθάριση) θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, αύριο Τετάρτη 16 του μήνα.
Η διοίκηση της Συκικής ευχαριστεί τους παραγωγούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και φέτος στην οργάνωση.

* Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του διευθυντή της Συκικής Γιώργου Αγγελόπουλου προς την “Ε”, μειωμένη κατά 70% σε σχέση με την αναμενόμενη, ήταν η φετινή παραγωγή σύκων στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Η μεγάλη αυτή καταστροφή προκλήθηκε από τους παρατεταμένους και συνεχείς καύσωνες του φετινού καλοκαιριού. Για τις ζημιές που έγιναν, ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε τις αυτοψίες και αναμένονται τα πορίσματα, ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς, οι τιμές των σύκων στην αγορά ήταν υψηλές.
Επειδή ο κίνδυνος απαξίωσης κι εξαφάνισης της συκοκαλλιέργειας είναι κάτι παραπάνω από ορατός, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, παρά τις υψηλές τιμές, είναι επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων, που αφορούν έργα άρδευσης και την αναδιάρθρωση των συκεώνων.
Γ.Σ.