Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 15:24

Σύμφωνα με τον εξαγωγέα Γ. Γκούμα: Δεν είναι καλή χρονιά για την πρώιμη πατάτα

Σύμφωνα με τον εξαγωγέα Γ. Γκούμα: Δεν είναι καλή χρονιά  για την πρώιμη πατάτα

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας επιβεβαιώνει στην "Ε" ότι η φετινή χρονιά της πρώιμης πατάτας δεν είναι καλή για τους παραγωγούς της Μεσσήνης και του Μπουρνιά.

Η τιμή της πατάτας, όπως ενημέρωσε ο κ. Γκούμας, αυτή την περίοδο, «έχει πέσει κάτω από τα 40 λεπτά, είναι κοντά στα 35», ενώ υπάρχει αδιάθετο προϊόν στην πολωνική αγορά.
«Με τις βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα με τη βροχή της Καθαρής Δευτέρας υπήρξε συρρίκνωση της παραγωγής ανά στρέμμα, δε δημιουργήθηκαν ευοίωνες συνθήκες για το προϊόν», παρατήρησε ο Γ. Γκούμας και σημείωσε: «Με τιμές που άγγιζαν τα 40 λεπτά, υπήρξε ομαλή ροή της πατάτας στην αγορά. Οι πατάτες έφυγαν συσκευασμένες για το εξωτερικό και την ελληνική αγορά στα 45 με 48 λεπτά και η οποιαδήποτε επιβάρυνση από κει και πέρα είναι στα μεταφορικά: 10-12 λεπτά για το εξωτερικό (Τσεχία - Πολωνία), 3 λεπτά για την Αθήνα και 5-6 λεπτά για Κεντρική Ελλάδα και Θεσσαλονίκη».
Ο Μεσσήνιος τυποποιητής εκτίμησε πως «η παραγωγή έχει φτάσει στο 70%. Αυτές που έχουν μείνει, δεν υπερβαίνουν τα 1.400 στρέμματα».
Για τον ανταγωνισμό στην πολωνική αγορά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αγορά «δείχνει λίγο κορεσμένη, λόγω της κυπριακής πατάτας (με τα μεταφορικά φτάνει τα 43-45 λεπτά) και της ισπανικής (είναι φτηνότερη και με τα μεταφορικά διατίθεται στα 43-44 λεπτά), ενώ η δική μας φτάνει τα 55 με 57 λεπτά. Στην πολωνική αγορά υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες από ελληνικές πατάτες και αναμένεται να πέσει η τιμή τους, για να πουληθούν».
Για τον εσωτερικό ανταγωνισμό ο κ. Γκούμας ενημέρωσε ότι «από τη Μεγάλη Εβδομάδα βγάζει κανονικά πατάτες και η Λακκόπετρα της Αχαΐας, 300 τόνους την ημέρα, ενώ σε μας η φουλ παραγωγή είναι 600 τόνοι ημερησίως. Παρατήρησε πως «υπάρχει ανταγωνισμός και μπορεί να πέσουν οι τιμές». Εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε μια ακόμα καλή εβδομάδα, αυτή την τελευταία για το προϊόν μας» και πρόσθεσε: «Βάσει της ποιότητας και της καλής δουλειάς μας, πρέπει, προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τις τιμές».
Τέλος, ο Μεσσήνιος τυποποιητής ανέφερε ότι «οι βροχές της Μεγάλης Τετάρτης - Μεγάλης Πέμπτης μας έκαναν ζημιά, καθώς μας άφησαν πίσω 1.000 τόνους που θα μπορούσαν να απορροφηθούν κυρίως στην ελληνική αγορά ενόψει του Πάσχα».
Γ.Σ.