Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 08:28

Αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών λαδιού και ελιάς

Γράφτηκε από τον
Αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών λαδιού και ελιάς

Ανοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών και των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, με την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Μια σημαντική εξέλιξη για τον ελαιοκομικό τομέα, καθώς πλέον με την αναγνώριση -η οποία έχει συγκεκριμένα κριτήρια- θα είναι δυνατή η ένταξη των οργανώσεων σε προγράμματα προς όφελος της παραγωγής και των παραγωγών.
Βασικό κριτήριο είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 100 παραγωγών-μελών ανά οργάνωση, οι οποίοι πρέπει να έχουν συνολικά τουλάχιστον 2.500 στρέμματα ελιές σύμφωνα με τη δήλωση ΟΣΔΕ που έκαναν την προηγούμενη χρονιά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση μεταξύ άλλων σημειώνεται:
«Ως αρμόδιες αρχές για την αναγνώριση, την ανάκληση της αναγνώρισης των Ο.Π. και των Ε.Ο.Π. και τη διενέργεια των ελέγχων σε αυτές, ορίζονται οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών
Ενοτήτων της χώρας.
Δικαιούχοι Αναγνώρισης
1. Δικαίωμα αναγνώρισης ως Ο.Π. στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών έχουν οι νομικές οντότητες ή τα σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών, οι οποίες:
α) πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 154 παρ. 1 στοιχεία α), γ) και δ) του Κανονισμού 1308/2013 και του άρθρου 4 της παρούσας και
β) αποτελούνται από εκατό τουλάχιστον ελαιοπαραγωγούς μέλη και οι οποίοι καλλιεργούν συνολικά τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων, βάσει των ενιαίων δηλώσεων εκμετάλλευσης του ΟΣΔΕ του προηγούμενου ημερολογιακού έτους και δεν ανήκουν σε άλλη αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών δυνάμει της παρούσας.
2. Δικαίωμα αναγνώρισης ως Ε.Ο.Π. στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, έχουν οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 1 του Κανονισμού 1308/2013.
Διαδικασία αναγνώρισης Ο.Π. και Ε.Ο.Π.
Για την εφαρμογή του άρθρου 154 παρ. 4 στοιχείο α) του Κανονισμού 1308/2013, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, δια του νομίμου εκπροσώπου τους, αίτηση αναγνώρισης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής / Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η καταστατική τους έδρα, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά του άρθρου 4 παρ. 1 του π.δ. 36/1986 (Α΄12) καθώς και πλήρη κατάσταση των ελαιοπαραγωγών μελών τους (στην οποία περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το ΑΦΜ και ο αριθμός των ελαιοκομικών στρεμμάτων βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ) σε ηλεκτρονική μορφή. Στην αίτηση αναγνώρισης επίσης αναφέρεται, αν οι ελαιοπαραγωγοί-μέλη της Ο.Π. προέρχονται από τον ίδιο ή από διαφορετικούς νομούς και ποιους».

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο "ΝΗΛΕΑΣ"

Από τις οργανώσεις παραγωγών που είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση τους είναι ο «Νηλέας» στη χώρα. Ο Γιώργος Κόκκινος χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως παρά τις δυσκολίες υπάρχουν ευκαιρίες - αρκεί όπως είπε να λείψουν τα «παρατράγουδα» και να μην δούμε αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν, όπου πολλά χρήματα τα οποία μπορούσαν να κατευθυνθούν στην παραγωγή έγιναν μελέτες.
Από την πλευρά του σημείωσε πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην διαδικασία αναγνώρισης τις δικής τους ομάδας, ενώ βρίσκονται ήδη και σε διαδικασία διεύρυνσης. Τονίζοντας πως θα δοθεί η ευκαιρία αξιοποίησης προγραμμάτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συνεταιρισμούς να στηριχτούν στο έργο τους, αρκεί, όπως επισήμανε για ακόμη μια φορά, να αξιοποιηθούν σωστά. Επίσης ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει επαφές και με άλλους συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας, ώστε να προχωρήσουν και στη δημιουργία Ενωσης Οργανώσεων Παραγωγών.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER