Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 16:04

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποτελεί τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ε.Ε. στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016 ανήγγειλε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στους νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Από την εγκαινίασή του, στις 7 Δεκεμβρίου του 2016, στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 30.000 νέοι. "Τον Μάρτιο ξεκίνησε η αντιστοίχιση με τους οργανισμούς· έκτοτε, υπήρξε επικοινωνία με περίπου 9.000 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν περίπου 90 προσφορές και οι πρώτοι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να εργάζονται στις θέσεις που τοποθετήθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2017 θέτοντας σε στέρεα θεμέλια το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πρότεινε για την επομένη τριετία (2018-2020) προϋπολογισμό άνω των 340 εκατ. ευρώ για 100.000 θέσεις έως το 2020 και ειδική νομική βάση. Το σχέδιο κανονισμού χρειάζεται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Στην κοινή τους δήλωση, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επί της πρότασης ως τα τέλη του τρέχοντος έτους

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υποστηρίζει προγράμματα διάρκειας 2 έως 12 μηνών, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τοποθετούνται σε ένα έργο, είτε εθελοντικά, είτε ως μαθητεία, είτε ως πρακτική άσκηση, είτε ως θέση εργασίας. Το κατώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε ένα έργο είναι τα 18 έτη και τόπος υλοποίησης είναι κατά κανόνα, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνική ένταξη, η συνδρομή στην παροχή τροφίμων, η κατασκευή καταλυμάτων, η υποδοχή, η στήριξη και η ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων, η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ή να εγγραφείτε, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://europa.eu/youth/solidarity ή το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας.