Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 09:24

Επιμελητήριο: Ξεκίνησε η “Μεσσηνία - Καινοτομία” με επικεφαλής το Βαγγέλη Ξυγκώρο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ανακοίνωσε χθες ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ως επικεφαλής του συνδυασμού “Μεσσηνία - Καινοτομία”, μιας ομάδας νέων κυρίως ανθρώπων.

Ο κ. Ξυγκώρος δήλωσε ότι “προτείνουμε σήμερα στην επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης, το οποίο με τη δική της συμμετοχή θα κάνει πραγματικότητα το όραμα όλων μας για τη Μεσσηνία”. Και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για “ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται πάνω σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις και ανάγκες, ικανό να αντιμετωπίσει προβλήματα των επιχειρηματιών και να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας”.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε πως ο συνδυασμός “Μεσσηνία - Καινοτομία” πιστεύει απόλυτα "ότι η οικονομία της Μεσσηνίας έχει μέλλον μόνο εάν έχει επίδοση στην καινοτομία, δηλαδή στην ανάπτυξη  νέων ποιοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και παραγωγικών διαδικασιών με οικονομική αξία, ώστε να είναι σε θέση να τα εισαγάγει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές”. 

Σημείωσε ακόμη ότι “γνώμονας στο σχεδιασμό έργων και δραστηριοτήτων επιβάλλεται να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρώτη κατεύθυνση που θα πρέπει να προσδιορίζει ποσοτικά και ποιοτικά την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας”.

Εξέφρασε την πίστη ότι “η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι εξωστρεφής, να είναι ανοιχτή σε χώρες και αγορές εκτός Ελλάδας” και στάθηκε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών υποδομών: οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου και του λιμανιού της Καλαμάτας, περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας.

Ο Βαγγ. Ξυγκώρος παρατήρησε επίσης πως “πρέπει να προωθηθούν άμεσα: Ο καθορισμός των χρήσεων γης εντός πόλεων και οικισμών, με έμφαση στον διαχωρισμό των εμπορικών χρήσεων. Η χωροθέτηση επιχειρηματικών πάρκων στις παρυφές των πόλεων, για την εγκατάσταση μεγάλων συγκροτημάτων πολυκαταστημάτων που σήμερα δυστυχώς είναι εγκατεστημένα εντός πόλεων”.

Δήλωσε ότι “θα επιδιώξουμε συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και με φορείς του εξωτερικού, στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκών Καινοτομικών Προγραμμάτων που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε τις θέσεις απασχόλησης στη Μεσσηνία και να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία”. Και ανέφερε πως “θα επιδιώξουμε συνεργασία με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα: μια συνεργασία ειλικρινή που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε κοινές θέσεις ενόψει των αλλαγών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική”.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδίου του συνδυασμού του για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας την περίοδο 2018 - 2022, το οποίο παρουσίασε, είναι: 

“Ισόρροπη και βιώσιμη  ανάπτυξη με την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας. Μεσσηνία εξωστρεφής. Φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Καινοτομία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών, αναπτυξιακών εργαλείων και παραγωγικών διαδικασιών, με έμφαση στη δημιουργία κλαδικών συνεργειών (clusters). Καινοτομία στον τουρισμό - κλειδί για την ενίσχυση όλων των τομέων της οικονομίας (αγροτικό, μεταποίηση, υπηρεσιών). Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, καινοτομία, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της διαρκούς ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, της κατάρτισης των επιχειρηματιών σε σύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ. Αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της περιοχής και ενδυνάμωση της τοπικής φυσιογνωμίας”.

Ακόμα, ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε ότι ο συνδυασμός “Μεσσηνία – Καινοτομία” θα διεκδικήσει, μεταξύ άλλων:

“Τον συνολικό επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απλοποίησης. Τη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και την αύξησης των αφορολόγητων ορίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τους ελευθέρους επαγγελματίες (είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ). Τη βελτίωση στο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων με την ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων. Τη μείωση του ΦΠΑ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα σύμφωνα με το καθεστώς ΦΠΑ των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών (Κύπρος 9%, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία στο 10% και Τουρκία στο 8%). Την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και διοικητικών διαδικασιών, διεκδικώντας για τα Επιμελητήρια το ρόλο one-stop-shop”.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι στο συνδυασμό του υπάρχουν “άνθρωποι από όλους τους χώρους, πολυεπίπεδη συμμετοχή. Δε θα αρνηθώ και δε θα δεχθώ τίποτα όσον αφορά τις στηρίξεις των κομμάτων. Είμαστε ακομμάτιστοι, έναν καλό λόγο δε θα τον αρνηθούμε”. Ξεκαθάρισε πως “η βάση είναι οι νέοι άνθρωποι. Υπάρχει στήριξη παλιών επιμελητηριακών, χρειαζόμαστε την εμπειρία και τη στήριξή τους”.

Για τη σημερινή και τις προηγούμενες διοικήσεις παρατήρησε πως “δεν μηδενίζουμε τίποτα, είμαστε εδώ να χτίσουμε περαιτέρω. Να πάει μπροστά το Επιμελητήριο σε κλάδους όπου είχε μείνει πίσω”.

Υπενθύμισε ότι το 2011 ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Γ. Καραμπάτου.

Επεσήμανε πως “το Επιμελητήριο πρέπει να έχει λόγο και ρόλο στις προτάσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας” και σημείωσε ότι με την εκλογή της νέας διοίκησης “πρέπει να είμαστε όλοι μαζί οι επιχειρηματίες, να βρούμε κοινό τρόπο δράσης. Αν δεν είναι συμπαγές το Σώμα που θα προκύψει, δε θα τα καταφέρει”.

Στη συνέντευξη Τύπου, δίπλα στον κ. Ξυγκώρο ήταν ο Ανδρέας Ζαγάκος και η Μαριλένα Γυφτέα. Τη στήριξη ή τη συμμετοχή τους, με την παρουσία τους, εξέφρασαν ακόμα οι Παύλος Κρανιώτης, Λάμπρος Σώτηρας, Δημήτρης Τσάμης και Νίκος Γεωργακίλας.

 

• Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, 41 ετών, είναι διευθύνων σύμβουλος της Μεσσηνιακής Βιομηχανίας Χυμών και Οίνων “ΑΣΤΗΡ Α.Ε.” και εμπορικός διευθυντής της “Οινομεσσηνιακής Α.Ε.”. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας.