Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 16:16

Ευχές για ανανέωση και επέκταση του ΒΙΟΠΑ

Ευχές για ανανέωση και επέκταση του ΒΙΟΠΑ

Το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Καλαμάτας χρειάζεται ανανέωση και επέκταση, συμφώνησαν Επιμελητήριο και "Διοκλής Α.Ε." - χωρίς να διευκρινίσουν όμως πού θα βρεθούν οι πόροι για τον εκσυγχρονισμό του, αφού ακούστηκαν μόνο ευχές για χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Εν τω μεταξύ, το 1/3 των ενοικιαστών που είχαν μακροχρόνιες οφειλές έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, ενώ για όσους δεν έκαναν ρύθμιση έχει κινηθεί η νομική διαδικασία με στόχο την είσπραξη των ενοικίων.

Ο πρόεδρος της "Διοκλής Α.Ε." Γιώργος Φάβας, στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση του ΒΙΟΠΑ - τονίζοντας ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις το κτήριο έχει γεράσει και γι' αυτό είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ Κυριάκος Ψυχάρης στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι αρχικά το ΒΙΟΠΑ σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μόνο τις οχλούσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Καλαμάτας, αλλά στη συνέχεια οι ανάγκες άλλαξαν με συνέπεια να ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός. Σήμερα, είπε ο κ. Ψυχάρης, είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο ΒΙΟΠΑ, καθώς υπάρχουν Μεσσήνιοι που περνούν απέξω και δεν ξέρουν αν και ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η διοργάνωση της εορταστικής βραδιάς πέρσι τα Χριστούγεννα πρόβαλε το ΒΙΟΠΑ, καθώς έφερε πολύ κόσμο στις εγκαταστάσεις του.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξύγκωρος τόνισε ότι το ΒΙΟΠΑ και η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ) είναι οι μοναδικοί δημοτικοί χώροι στους οποίους λειτουργεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο επιδιώκει τη συνεργασία με τη "Διοκλής Α.Ε." ώστε το ΒΙΟΠΑ να παραμείνει ζωντανό κύτταρο της τοπικής οικονομίας και επεσήμανε ότι μόνο το ΒΙΟΠΑ μπορεί να λειτουργήσει ως ανοικτός εκθεσιακός χώρος. 

Ο επιχειρηματίας Μενέλαος Κουτέλας ρώτησε τον κ. Φάβα αν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ΒΙΟΠΑ, ώστε να φιλοξενηθούν περισσότερες οχλούσες δραστηριότητες που σήμερα επιβαρύνουν την πόλη. Ο κ. Φάβας απάντησε ότι τα οικονομικά της "Διοκλής Α.Ε." δεν επιτρέπουν άμεση επέκταση του ΒΙΟΠΑ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Φάβας είπε ότι τα 2/3 των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια ενώ το υπόλοιπο 1/3 έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Για όσους δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, η "Διοκλής Α.Ε." έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα οφειλόμενα.

Θ.Λ.