Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 14:22

Τηλεδιάσκεψη προέδρων Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Τηλεδιάσκεψη προέδρων Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάσταση, που επικρατεί στο χώρο των επιχειρήσεων με την εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας και το “ζήτημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζει πλέον μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων” έθεσαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που έγινε σε καλό κλίμα, τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:
- Άμεση ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά. Τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν και με τις αναστολές μεταθέτουν το πρόβλημα στο άμεσο μέλλον, κατά το οποίο δε διαφαίνεται να υπάρχει δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
- Άμεση χρηματοδότηση στο 100% των ενοικίων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και "κούρεμα" των χρεών που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας.
- Στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.
- Λειτουργία του λιανικού εμπορίου με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
- Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η υγειονομική κρίση είναι πια κρίση οικονομική και κοινωνική, που έχει αναδείξει τόσο το πρόβλημα της υποβάθμισης του υγειονομικού συστήματος της χώρας όσο και του προβληματικού οικονομικού μοντέλου. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και να τεθούν οι βάσεις για στήριξη της οικονομίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και στη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν.
- Αναστολή της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Νόμου και επαναδιαπραγμάτευσή του με τους κοινωνικούς φορείς.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της παράτασης πληρωμής των επιταγών, όπου η πρόταση των Επιμελητηρίων είναι η άμεση πληρωμή τους από ειδικό ταμείο. Για το θέμα αυτό, κοινή επιστολή-πρόταση απέστειλαν χθες ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ιωάννης Παναρίτης και ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Πάνος Κρητικός προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το θέμα στη Βουλή.
Τα Επιμελητήρια τόνισαν στους βουλευτές πως η εποικοδομητική λειτουργία της αντιπολίτευσης, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι απαραίτητη για τη διαχείριση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές δεσμεύτηκαν στη συνέχιση της συνεργασίας με τα Επιμελητήρια ιδιαίτερα στο άμεσο, εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λακωνίας (πρόεδρος του ΠΕΣΠ) Γιάννης Παναρίτης, Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, Αργολίδας Φώτης Δαμούλος και Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, καθώς και ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κρητικός.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση συμμετείχαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.


NEWSLETTER