Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 09:22

Κόντρα Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με αντιπεριφερειάρχη - Μήνυση αν δεν ανακαλέσει για τα πυρηνελαιουργεία

Κόντρα Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με αντιπεριφερειάρχη -  Μήνυση αν δεν ανακαλέσει για τα πυρηνελαιουργεία

Με μήνυση απειλεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, αν δεν ανακαλέσει όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πυρηνελαιουργεία.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Ο κ. Αναστασόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι προκλήθηκε "θόρυβος φτιαγμένος από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους πυρηνελαιουργούς" εναντίον του μέτρου μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, που έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασόπουλο το Επιμελητήριο και οι πυρηνελαιουργοί "κινδυνολόγησαν", αλλά "εκ των πραγμάτων αυτοί διαψεύστηκαν".

Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη προκάλεσε χθες την αντίδραση του Επιμελητηρίου, σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι "επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο και να αφήνει υπονοούμενα για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, με σκοπό και μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων", ενώ συνεχίζει: "Δηλώνουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι δεν επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε τη σπίλωση του φορέα τον οποίον -διαχρονικά- ανιδιοτελώς υπηρετούμε. Καλούμε άμεσα τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο να ανακαλέσει δημόσια τους προσβλητικούς ισχυρισμούς στους οποίους προέβη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 18/12/2020, σε βάρος του Ν.Π.Δ.Δ. Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και των μελών μας, αλλιώς η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη αποτελεί μονόδρομο".

Υπενθυμίζουμε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρουσία του προέδρου του Βαγγέλη Ξυγκώρου, σύσκεψη με ελαιοτριβείς και πυρηνελαιουργούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε" που δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου: «Οι πυρηνελαιουργοί ενημέρωσαν για την απόφαση της Περιφέρειας στο ξεκίνημα της φετινής ελαιοπαραγωγής, οι μονάδες τους να μην λειτουργούν από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, για περιβαλλοντικούς λόγους. Εξήγησαν ότι με τον περιορισμό αυτό της λειτουργίας τους η παραγωγικότητά τους θα μειωθεί κατά 40% και πως δεν θα μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν τις ποσότητες πυρήνα που παραλάμβαναν».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Το πρόβλημα μεταφέρεται καταρχάς στα ελαιοτριβεία, που θα πρέπει να μειώσουν τη λειτουργία τους καθώς δεν μπορούν να πάνε τον πυρήνα πουθενά αλλού εκτός από τα πυρηνελαιουργεία, αλλά και στους παραγωγούς. “Δεν μπορούμε ούτε να τον αποθηκεύσουμε ούτε να τον πετάξουμε” μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης και παρατήρησε πως “ανάλογα και εμείς θα μειώσουμε τη λειτουργία μας”. Επεσήμανε, ακόμα, ότι “η τιμή του πυρήνα, που αποτελούσε έσοδο για τα ελαιοτριβεία, είναι πολύ χαμηλή, ενώ πληρώνουμε πλέον και τη μεταφορά του. Τον πάμε τσάμπα και αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα”. Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων εξήγησε ότι με την εξέλιξη αυτή “θα πρέπει και οι παραγωγοί να σταματάνε τη συγκομιδή όταν εμείς θα σταματάμε τη λειτουργία μας, γιατί δεν θα μπορούμε να πάμε πουθενά τον πυρήνα”».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: «Τη σοβαρότητα της κατάστασης παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, παρατηρώντας: “Υπάρχει ζήτημα με τον περιορισμό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, που φτάνει στους ελαιοτριβείς και τους παραγωγούς. Υπάρχει κίνδυνος τα σακιά με τις ελιές να μείνουν στα κτήματα, ή τα ελαιοτριβεία θα πηγαίνουν ανά περιοχή, την κάθε εβδομάδα, τον πυρήνα στα πυρηνελαιουργεία. Φαίνεται ότι πρέπει να αρθούν τα μέτρα, για να είναι ομαλή η χρονιά”.

Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου. Σύμφωνα μάλιστα με την Περιφέρεια οι έλεγχοι δείχνουν ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι αποθηκευτικές δυνατότητες των πυρηνελαιουργείων. Χθες η "Ε" ρώτησε (πριν την έκδοση της ανακοίνωσης του Επιμελητηρίου) τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο αν επιμένει σε όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου και μας είπε: “Οι δηλώσεις τους ότι θα υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου δεν ευσταθούν. Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης αποδεικνύουν ότι δεν ήταν οι γεμάτες οι αποθήκες”. Η "Ε" ζήτησε και την άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρου. Μας είπε ότι θα συνεδριάσει για το θέμα η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου και ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση».

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Μεγάλη έκπληξη και λύπη μας προκάλεσε η -ατυχής τουλάχιστον- τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 18/12/2020, όπου στην προσπάθειά του να παρουσιάσει τις διαστάσεις του ζητήματος της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, αδίκως και κυρίως ανεπίτρεπτα χρησιμοποίησε τον θεσμό του Επιμελητηρίου για να προκαλέσει ατέχνως ο ίδιος θόρυβο. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αποτελεί δημόσιο φορέα που οφείλει να επιτελεί το ρόλο του και να ανταποκρίνεται στις δράσεις των μελών του. Στο χώρο του, που αποτελεί και την καταστατική έδρα του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, διενεργήθηκε σύσκεψη πριν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, στην οποία τέθηκαν ως είθισται όλα τα ζητήματα και εκπονήθηκε ένα πλαίσιο προτάσεων, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξεδόθηκε από τους ελαιοτριβείς, τις ομάδες παραγωγών και τους πυρηνελαιουργούς του Νομού Μεσσηνίας (25/9/2020). Κόντρα στην πρόθεση οποιουδήποτε να αποσιωπώνται τα προβλήματα των παραγωγικών φορέων του τόπου μας, αλλά και ενάντια στην επιθυμία ορισμένων για μια σιωπηλή και αμέτοχη επιχειρηματική κοινότητα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος και δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της Πολιτείας σε θέματα παραγωγικής και βιώσιμης ανάπτυξης στο νομό μας, θα συνεχίσει -αδέσμευτα και ανεξάρτητα- να θέτει τις βάσεις για το δημόσιο διάλογο με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη μας και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας. Επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο και να αφήνει υπονοούμενα για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, με σκοπό και μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων. Δηλώνουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι δεν επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε τη σπίλωση του φορέα τον οποίον -διαχρονικά- ανιδιοτελώς υπηρετούμε. Καλούμε άμεσα τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο να ανακαλέσει δημόσια τους προσβλητικούς ισχυρισμούς στους οποίους προέβη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 18/12/2020, σε βάρος του Ν.Π.Δ.Δ. Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και των μελών μας, αλλιώς η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη αποτελεί μονόδρομο, με μοναδικό μας γνώμονα και σκοπό την υπεράσπιση της αλήθειας και του κύρους του επιμελητηριακού θεσμού».

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Αναστασόπουλος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του για τα πυρηνελαιουργεία: «... Και δυο λόγια να πω όσον αφορά αυτό το θόρυβο που ξεκινήσαμε τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Ήταν ένας έντεχνος θόρυβος φτιαγμένος από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους πυρηνελαιουργούς. Καλέσανε και κάποιους ελαιοτριβείς, δεν κάλεσαν την Περιφερειακή Ενότητα καθόλου, συζήτησαν και κινδυνολόγησαν. Κινδυνολόγησαν ότι φέτος επειδή μας έχει βάλει η Περιφέρεια το εξάωρο μείον στη λειτουργία τους... που μάλιστα (σ.σ. η μείωση του ωραρίου λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου) δίνει τη δυνατότητα το πρωινό στους συμπολίτες μας να πηγαίνουν, ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες στο γιατρό κ.λπ., δίνει τη δυνατότητα λοιπόν να λειτουργεί καλύτερα η κοινωνία ιδιαίτερα τούτη την περίοδο. Εκ των πραγμάτων αυτοί διαψεύστηκαν, οι πυρηνελαιουργοί, οι οποίοι έλεγαν "δεν θα έχουμε πού να βάλουμε την πυρήνα και θα μείνει στα αζήτητα και οι ελαιοτριβείς δεν θα μπορούν να δέχονται ελαιόκαρπο και δεν θα μπορούν να μαζέψουν και οι πολίτες τον ελαιόκαρπο". Ουδέν ψευδέστερον. Δεν το κατάφεραν, η προσπάθειά τους ήταν κινδυνολογώντας να πάρουν φθηνότερη την πυρήνα. Αυτό το κατάφεραν. Ομως η περιφερειακή αρχή θα είναι κοντά στους ελαιοπαραγωγούς, να μην έχουν καμία επιβάρυνση, κοντά στους ελαιοτριβείς για να βρούμε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης του διφασικού πυρήνα, τα είπε ο κύριος Τσουκαλάς, είτε αυτό να γίνει εδαφοβελτιωτικό και μέσω κομποστοποίησης ή αλλιώς. Ή συνεργαζόμενοι μερικοί ελαιοτριβείς να κάνουν μία διαχείριση από μόνοι τους. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι πυρηνελαιουργοί ότι πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων που έχουν αδειοδοτηθεί και να μην κινδυνολογούν εις βάρος των ελαιοτριβέων οι οποίοι τώρα αναγκάζονται... Κλείνω κύριε πρόεδρε, τους λένε λοιπόν: Βάλτε και εσείς 3 ευρώ τον τόνο να βάλουμε και εμείς για να μεταφέρουμε την πυρήνα και δεν μένει τίποτα. Και παλιότερα σχεδόν με τις ίδιες τιμές στο ελαιόλαδο οι ελαιοτριβείς έβγαζαν (σ.σ. από την πώληση του πυρήνα) τόσα χρήματα που ήταν ικανά να καλύψουν όλα τα έξοδα λειτουργίας του ελαιοτριβείου».