Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 08:27

Εκδήλωση στην Καλαμάτα: Ελλάδα και Ισπανία συναγωνιστές στην αγορά ελαιόλαδου

Εκδήλωση στην Καλαμάτα: Ελλάδα και Ισπανία συναγωνιστές στην αγορά ελαιόλαδου

 

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές στην αγορά του ελαιόλαδου τόνισαν οι ομιλητές στην προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός "Ένωση Μεσσηνίας" με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), του "Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας - (ΚΑΕΜ)" που αποτελεί από κοινού δράση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας  και του "Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ)".

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και ειδικός σύμβουλος της Ένωσης Μεσσηνία  Δημήτρης Αναστόπουλος είπε για την εκδήλωση: .» Έχουμε την ευκαιρία εδώ, να έρθουμε και να παρουσιάσουμε το ισπανικό μοντέλο, στη συνέχεια να το συγκρίνουμε με το ελληνικό  και να καταθέσουμε ορισμένες προτάσεις σε τομείς υπό το πρίσμα της συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι η Ισπανία με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες παραγωγικές χώρες είμαστε συναγωνιστές, δεν είμαστε ανταγωνιστές, περισσότερα πράγματα μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν και θα πραγματευτούμε και θα παρουσιάσουμε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο ελαιοτουρισμός η φυτοπροστασία και η εν γένει προβολή του ελαιόλαδου των ισχυρισμών υγείας και της μεσογειακής διατροφής. 

Η Τεχνική Διευθύντρια της ESA (Escuela Superior del Aceite de Oliva / Σχολείο Ελαιόλαδου της Ισπανίας ) Susana Romera  είπε «ευχαριστώ  την Ένωση Μεσσηνίας και το Επιμελητήριο για την πρόσκληση  και για τη δυνατότητα να μοιραστούμε και να συζητήσουμε και για την προσπάθεια που κάνουνε οι δυο φορείς στην ανάπτυξη του ελαιολάδου ως ένα εξαιρετικό στοιχείο, πολύ υγιεινό στη διατροφή μα και στον τρόπο που ζούμε.» 

Ο εκπρόσωπος του ΚΑΕΜ Κώστας Τσορώνης είπε: «Απόψε είναι μια σημαντική εκδήλωση που θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και την Ισπανία, ότι αυτές οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά όσον αφορά το ελαιόλαδο και πρέπει να τους βλέπουμε σαν συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές.  Εγώ θα μιλήσω  για τον ελαιοτουρισμό και τι πρόσθετο κέρδος μπορεί να έχει ο παραγωγός ελαιολάδου από τον ελαιοτουρισμό

Ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας  Νίκος Κουτσούκος  δήλωσε: «Είμαστε συνοδοιπόροι στις εκδηλώσεις που κάνει ο νομός με όλους τους φορείς, με το Επιμελητήριο και την Ένωση με το πανεπιστήμιο. η ΔΑΟΚ, με  όλα τα παιδιά που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες. Να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω τα πράγματα, να ακούσουμε τι κάνουνε στην άλλη άκρη της Ευρώπης οι ανταγωνιστές μας σε εισαγωγικά. Θα κάνουμε περισσότερες δηλώσεις σε 2 - 3 χρόνια, όταν έχουμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε πράγματα που ενδεχομένως σήμερα να πάρουμε ερεθίσματα για να δούμε το μέλλον του μεσσηνιακού και ελληνικού ελαιολάδου με πιο καλή ματιά. 

 Ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας και πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠΣ Γιάννης Πάζιος είπε στην αρχή της εκδήλωσης: « Είναι μια θεματική εκδήλωση, η οποία εκτιμούμε ότι θα συμβάλει στον ευρύτερο διάλογο που έχει ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για μια σειρά από ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης μεταξύ άλλων Ο  αγροτικός τομέας βάλλεται ι και βάλλεται από πολλά αίτια . Το  κυριότερο αίτιο είναι ότι είναι γερασμένος ο πληθυσμός . Επίσης δεν υπάρχει εθνική στρατηγική από την πολιτεία όσον αφορά τον αγροτικό τομέα»

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Γεώργιος Κατσούλης είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του: Είναι σημαντικό να συμβαίνουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική. Για όλα μας τα προβλήματα, κυρίως τα επίμαχα μέσα σε αυτά  αυτά  που αφορούν το ελαιό