Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014 08:30

"Πολιτική γεφύρωσης" με τη Ρωσία ζητεί το Επιμελητήριο

"Πολιτική γεφύρωσης" με τη Ρωσία ζητεί το Επιμελητήριο

«Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει πολιτική γεφύρωσης, διότι είναι ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένη με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης σε εμπορικό - οικονομικό - πολιτικό επίπεδο». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αναφορικά με την κρίση που δημιουργήθηκε, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας για την εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Το Επιμελητήριο «πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των προοπτικών της ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνεργασίας, διότι το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο». Ακόμα, σημειώνει ότι:

«Θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εμπορικής κρίσης, διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγμάτευση με άλλες χώρες για ανεφοδιασμό, κυρίως με αγροτικά προϊόντα. Επειδή η αρχόμενη εμπορική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας έχει αρχίσει, η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί ένα νέο κλυδωνισμό. Η σημερινή κρίση παράγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η υφήλιος υποφέρει από πολλές και χρόνιες εστίες ανάφλεξης και η Ρωσία συνδέεται ιστορικά - οικονομικά - πολιτιστικά με την Ευρώπη, πράγμα που διευκολύνει την συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση. Είναι αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, διότι εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό, εάν παραταθεί η κρίση μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας θα υπάρξουν επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών, όπως και άλλων εταιρειών (τυποποιητών, εξαγωγικών και μεταφορικών επιχειρήσεων) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών, είτε μέσω εθνικών πόρων. Από το εμπάργκο επλήγησαν όχι μόνο οι Ελληνες παραγωγοί, αλλά και ρωσικές επιχειρήσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως και Ρώσοι καταναλωτές».