Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 16:22

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: «Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία»

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: «Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία»

Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στο σύνολο της τουριστικής αγοράς η πρόταση της κυβέρνησης για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Μια τουριστική πολιτική θα πρέπει να σέβεται τη «βαριά βιομηχανία» της, να ακολουθεί συγκεκριμένες συνιστώσες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οργανωμένη παγκόσμια τουριστική αγορά λειτουργεί ετεροχρονισμένα, δηλαδή οι συμφωνίες και τα συμβόλαια υπογράφονται τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, επομένως είναι η πλέον ακατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοιου είδους συζητήσεις και αποφάσεις που ενέχουν σημαντικό ρίσκο. 

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επηρεάσει την αύξηση του τουριστικού πακέτου και η Ελλάδα θα φανεί “αναξιόπιστη” στην τουριστική αγορά και θα βρεθεί σε “μειονεκτική θέση” απέναντι στους ανταγωνιστές της, την στιγμή που ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία, με έσοδα και απασχόληση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και όχι μόνο στον τουρισμό. 
Επειδή ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας, η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%, θα προξενήσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να παραμείνουν ανταγωνιστικές, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει κ.λπ.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τα Επιμελητήρια της χώρας, που είναι η «φωνή» και η «δύναμη» όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, συμπαρίστανται στα μέλη τους που επιχειρούν σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον και είναι πάντα κοντά σε κυβερνήσεις και θεσμούς, που δεν φρενάρουν την οικονομία της χώρας και δεν βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της.
Τα τελευταία 2 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε θετικά αποτελέσματα και στήριξε σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία.
Μπορεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου να αποφέρει άμεσα έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας, τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα φετινά επίπεδα και θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές στις θέσεις εργασίας.
Επίσης, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.
Θεωρούμε μια τέτοια εξέλιξη ότι θα είναι πισωγύρισμα στις προσπάθειες που έχουν γίνει απ’ όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας μας.
Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος για τον κλάδο του τουρισμού και να αποτρέψουν τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την ελληνική οικονομία η εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας