Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 17:34

Αντίθετο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με την αύξηση των εισφορών  

Αντίθετο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με την αύξηση των εισφορών  

Την αντίθεσή του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών γιατί θα οδηγήσουν σε ανεργία και μαύρη εργασία, διατυπώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στην εν λόγω επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξηγεί τις συνέπειες από την αύξηση εισφορών και κάνει αναφορές και στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυσή του είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημήτρη Μανιάτη έχει ως εξής:

«Το Επιμελητήριο και ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει τον κόπο των επιχειρήσεων με συνέπεια την απομείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας. Είναι κοινωνικά άδικο και κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, διότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν αυξηθούν οι εισφορές σε μια μικρή επιχείρηση, αυξάνεται το κόστος λειτουργίας της και θα οδηγήσει τον επιχειρηματία σε περικοπή προσωπικού, προκειμένου να κρατήσει ανοικτή την επιχείρησή του, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας. Επίσης η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων δημιουργεί υπέρμετρη επιβάρυνση αφού οι οφειλόμενες εισφορές για την ασφάλισή τους θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρήσης, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα πληρωμής ενός πάγιου ποσού ανά ασφαλιστική κλάση. Δηλαδή με τον υπολογισμό και των νέων προβλεπόμενων ρυθμίσεων (εφ' όσον δεν τροποποιηθούν), το πραγματικό εισόδημα κάθε επιχείρησης θα επιβαρύνεται με εισφορές και φόρους πλέον του 60% και πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε διακοπή λειτουργίας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το ασφαλιστικό σύστημα, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και η καταβολή των συντάξεων δεν σώζονται με εξοντωτική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Σώζονται με αναπτυξιακά μέτρα που θα αφορούν την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν αύξηση της απασχόλησης, νέους εργαζόμενους που θα πληρώνουν εισφορές και φόρους. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση του ασφαλιστικού είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας μέσω του ιδιωτικού τομέα. 

Σας καλούμε να εργασθείτε για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι μόνο για την διάσωση του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν. Τα Επιμελητήρια κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων προκειμένου να το λάβετε υπ’ όψιν σας σε κάθε απόφασή σας για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού».