Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 08:35

Στη λίστα των 10 μεγαλύτερων εφοπλιστών ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος

Στη λίστα των 10 μεγαλύτερων εφοπλιστών ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος

Στη λίστα των 10 μεγαλύτερων εφοπλιστών κατατάσσει τον Μεσσήνιο Κωστή Κωνσταντακόπουλο και την Costamare το έγκυρο "Lloyd's List".

Η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου είναι η μοναδική στο Top-10 των ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται στα containers, η οποία δεν είχε ναυλωμένο τονάζ από τη Hanjin Shipping, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε έντονες αναταράξεις στον κλάδο. Τα τελευταία χρόνια η εισηγμένη Costamare προχώρησε σε εκτενή ανανέωση του στόλου της, παραλαμβάνοντας 5 μεγάλα πλοία 14,424 ΤΕU, τα οποία και απασχολούνται με 10ετή ναυλοσύμφωνα από την Evergreen. Το κόστος της επένδυσης ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια και κατέστη εφικτό με τη συνδρομή του fund York Capital. Οι παραγγελίες της ναυτιλιακής περιλαμβάνουν ακόμα δύο μικρά φορτηγά με εξασφαλισμένα ναυλοσύμφωνα από τη Hamburg Sud, αλλά και δύο μεγαλύτερα πλοία, η χρηματοδότηση των οποίων έκλεισε πρόσφατα, παρότι ακόμη δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα ναυλοσύμφωνα.

Την παγκόσμια κυριαρχία αλλά και την τεράστια επιρροή που ασκούν στον χάρτη της ποντοπόρου ναυτιλίας οι Ελληνες εφοπλιστές, αντανακλά η φετινή λίστα του Τop-100 που καταρτίζει το έγκυρο "Lloyd's List" και περιλαμβάνει συνολικά 15 Ελληνες επιχειρηματίες. Η ελληνική... "παροικία" είναι και φέτος η μεγαλύτερη της λίστας, με τους εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού να θεωρούνται οι βασικοί παίκτες αλλά και οι trend makers στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Τα στοιχήματα για τους μεγάλους της ελληνικής  ναυτιλίας αφορούν κυρίως τις προκλήσεις που δημιουργεί το ταραχώδες περιβάλλον της ναυλαγοράς, την απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσαν οι κρίσεις στο ξηρό φορτίο αλλά και στα containers με τη χρεοκοπία της Hanjin, αλλά και τα ενδιαφέροντα ανοίγματα στο πολλά υποσχόμενο LNG.