Τρίτη, 23 Μαϊος 2017 08:03

ΑGRIS: Η μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη εταιρεία Λαχανοκομίας στη Ν.Α. Ευρώπη είναι ελληνική (vid-pics)

Γράφτηκε από την
ΑGRIS: Η μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη εταιρεία Λαχανοκομίας στη Ν.Α. Ευρώπη είναι ελληνική (vid-pics)

Με 100 εκατομμύρια σπορόφυτα ετησίως, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια εμβολιασμένα φυτά, η AGRIS, η ελληνική εταιρεία που κατακτά όλο και περισσότερες χώρες, συνεχίζει δυναμικά την πολυετή πορεία της στον χώρο της λαχανοκομίας. 

Η δυναμική που έχει αναπτύξει, βασιζόμενη στην έρευνα και την καινοτομία, με διαρκείς επενδύσεις, την έχουν αναδείξει πρώτη μεγάλη δύναμη στον κλάδο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Παράγει εγγυημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, «δημιουργώντας αξία για όλους», με βαρύτητα σε κάθε κρίκο της λαχανοκομικής αλυσίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, επενδύει διαρκώς στην έρευνα και την ανάπτυξη, με άριστο βιομηχανοποιημένο φυτό, για βέλτιστα αποτελέσματα από το χωράφι μέχρι το ράφι. 

Με αιχμή το ανθρώπινο δυναμικό της, η εταιρεία χαρακτηρίζεται από την ολιστική προσέγγιση της λαχανοκομίας, την απόλυτη εξειδίκευση, τα παραγωγικά υβρίδια και τα δυνατά σπορόφυτα με σταθερή ποιότητα επιβεβαιωμένης και εγγυημένης ποιότητας για συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, για τις οποίες εγγυάται σοδειές υψηλών προδιαγραφών και παραγωγικές συγκομιδές.

 «Μας αρέσει να κάνουμε δουλειά από τον καταναλωτή προς τα πίσω, για να ερευνούμε τις ανάγκες» τονίζει ο εμπορικός διευθυντής της AGRIS Ιωάννης Κουμουνδούρος, ο οποίος με υπερηφάνεια μιλά για τις πληρέστερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής σπορόφυτων λαχανοκοµίας της εταιρείας στα Βαλκάνια. 

Στα 200 στρέμματα έκτασης της εταιρείας περιλαμβάνονται οι μονάδες παραγωγής σπορόφυτων σε 40 στρέμματα, στο Κλειδί Ηµαθίας και στην Ιεράπετρα Κρήτης ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις και στη Σίνδο.

Επίσης, τρεις πειραματικοί σταθμοί 2 στρεμμάτων ο καθένας (Κλειδί, Ιεράπετρα, Τερψιθέα Κυπαρισσίας), και 10 θάλαμοι επούλωσης των εμβολισμένων φυτών. Οι εν λόγω θάλαμοι, μοναδικοί στο είδος τους, αποτελούν μια επένδυση 1 εκ. ευρώ, για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος χωρίς κόστος επιπλέον χρόνου, πριν την τελική ενδυνάμωση του φυτού και τη διάθεση στον παραγωγό.

Ο κ. Κουμουνδούρος στέκεται ιδιαίτερα στη μεγάλη ανταπόκριση που έχουν γνωρίσει τα προϊόντα της AGRIS στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Γι’ αυτό και η εταιρία έχει ιδρύσει θυγατρικές σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου όπως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και διαθέτει δίκτυο πωλήσεων σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Από το σύνολο των παραγόμενων σπορόφυτων που ανέρχεται στα 100 εκ. ετησίως, τα 12 εκ. φυτά είναι εμβολιασμένα. Τη μερίδα του λέοντος των εμβολιασμένων σπορόφυτων έχουν τα καρπούζια, με 8 εκ. φυτά κατ’ έτος, τα οποία προωθούνται για καλλιέργεια σε παραγωγούς της Πελοποννήσου, της υπόλοιπης Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Να σημειωθεί δε, πως τα φυτά που προορίζονται για υδροπονία, ένας σημαντικός τομέας εξειδίκευσης της εταιρείας, γνωρίζουν την προτίμηση του μεγαλύτερου ποσοστού των ελληνικών υδροπονικών μονάδων.

Οσον αφορά στο προσωπικό, η εταιρεία σήμερα απασχολεί 165 μόνιμους εργαζόμενους εκ των οποίων οι 70 γεωπόνοι. Την εαρινή περίοδο, λόγω των υψηλών παραγωγικών απαιτήσεων, απασχολούνται επιπλέον 250 άτομα εποχικό προσωπικό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής τροχιάς που έχει χαράξει η εταιρεία, είναι η δημιουργία νέων υβριδίων, μέσα από την έρευνα που υλοποιεί η Γαλλική HM Clause, την αντιπροσώπευση της οποίας έχει αποκλειστικά στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία η AGRIS. Και αυτό, γιατί πέρα από τα εμβολιασμένα φυτά και τις υδροπονικές καλλιέργειες δίνεται  ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα και την ανάπτυξη για ποικιλίες «που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο κ. Κουμουνδούρος.

Επίσης, η σημαντική τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, έχει οδηγήσει στην παροχή συμβουλευτικής και στήριξης, με πολλά συμβόλαια με εταιρείες που διαθέτουν μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής κηπευτικών, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Επόμενοι στόχοι της AGRIS, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη στις Βαλκανικές αγορές, η διατήρηση και ενδυνάμωση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και η ανάπτυξη στις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται αλλά  και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιωάννης Κουμουνδούρος

Τηλέφωνο: 23330 53500

koumoundouros@agris.gr

http://www.agrishorticulture.com

Ιστορία 

Το 1983 Ο Γιώργος Καρακόλης δημιουργεί την εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη για την πώληση σπόρων λαχανοκομίας, ανθοκομίας και μεγάλων καλλιεργειών. 

Από τότε μέχρι σήμερα, η ιστορία της εταιρείας έχει καταγραφεί από σημαντικούς χρονολογικούς σταθμούς:

1987: Αποκλειστική αντιπροσώπευση της HM Clause στην Ελλάδα

2001:  Ίδρυση AGRIPLANΤ με αντικείμενο την παραγωγή σποροφύτων και δημιουργία της πρώτης Παραγωγικής Μονάδας στο Κλειδί Ημαθίας.

2002: Εναρξη συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στον τομέα της έρευνας

2008: Ανοιγμα στις αγορές εκτός συνόρων με την ίδρυση της AGRIS BULGARIA. 

2009: Εναρξη συνεργασίας με το ΑΤΕΙ Κρήτης στον τομέα της έρευνας.

2010: Κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής σποροφύτων και πειραματικού σταθμού στην Ιεράπετρα Κρήτης.  Δημιουργία πειραματικού σταθμού στο Κλειδί Ημαθίας. Η εταιρεία αποκτά τη σημερινή νομική μορφή, μετά τη συγχώνευση AGRIS-AGRIPLANT

2011: Περαιτέρω διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ίδρυση της AGRIS Romania. Πιστοποιήσεις κατά ISO 9001 & 22000 των παραγωγικών μονάδων και προϊόντων στο Κλειδί Ημαθίας και στην Ιεράπετρα Κρήτης. Εναρξη  συνεργασίας με το ΑΤΕΙ Πελοποννήσου στον τομέα της έρευνας.

2013:  Δημιουργία πειραματικού σταθμού στην Τριφυλία Μεσσηνίας.

2014: Πιστοποίηση παραγωγικής μονάδας και προϊόντων της Κρήτης κατά GSPP (Good Seed & Plan Practice)- Μόνο πέντε εταιρείες διεθνώς κατέχουν αυτή την πιστοποίηση.


NEWSLETTER