Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 08:12

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανοιγμα καταστημάτων με όλα τα μέτρα προφύλαξης

Γράφτηκε από την
Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανοιγμα καταστημάτων με όλα τα μέτρα προφύλαξης

 

Μετά το άνοιγμα στις αρχές αυτής της εβδομάδας του 20-25% των καταστημάτων -για τα οποία έδωσε άδεια για να λειτουργήσουν το κράτος-, οι επιχειρηματίες της Καλαμάτας προετοιμάζονται να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό με το δεύτερο άνοιγμα και όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, στις 11 αυτού του μήνα.

Βέβαια όπως λέει μιλώντας στην “Ε” ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος, και πάλι δεν ανοίγουν όλοι, καθώς τα καταστήματα εστίασης θα περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα τέτοια στην πόλη που να παραπέμπουν σε κατεβασμένα ρολά, λόγω αδυναμίας επαναλειτουργίας μετά το lockdown.

 

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Σε αυτό το πρώτο άνοιγμα της αγοράς, όπως επισημαίνει ο κ. Εγγλέζος, πάρθηκαν στα καταστήματα της πόλης όλα εκείνα τα μέτρα προφύλαξης που ορίζει το κράτος, αλλά και ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Αυτό λοιπόν, και σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, απαιτεί τη χρήση μάσκας και την τοποθέτηση αντισηπτικών σε εμφανή σημεία. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος στην επιχείρησή του, έτσι και οι επαγγελματίες οι οποίοι επαναλειτούργησαν, αντιμετωπίζουν μια εναλλαγή στις επιταγές που θέτει το κράτος για το τι πρέπει να ισχύσει. “Κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Για παράδειγμα στα κομμωτήρια, στα οποία αρχικά κρίθηκε επιβεβλημένη η χρήση μάσκας από τους πελάτες και μετά έγινε μη υποχρεωτική”, εξηγεί. Οπότε, παρατηρεί (σ.σ. δεδομένου μάλιστα ότι επιβάλλονται πρόστιμα από τις ελεγκτικές αρχές όπως η Αστυνομία για τη μη χρήση μάσκας και προστατευτικών μέτρων), “είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς να παρακολουθούμε τις νέες εξαγγελίες κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα και να επαναπροσαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας”.

 

ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο κ. Εγγλέζος επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά το γενικό πλαίσιο, αυτό καθορίζεται από το κράτος, ενώ ο σύλλογός τους επενέβη σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων. “Δεν ακολουθούμε αυτό των Αθηνών, αλλά το θερινό ωράριο λειτουργίας το οποίο ισχύει κάθε χρόνο”, διευκρινίζει. Οσο για τις προβλέψεις για το αν παραμείνουν καταστήματα κλειστά γιατί αδυνατούν να δουλέψουν και να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις, απαντά ότι από τις μέχρι τώρα επαφές με τοπικούς επιχειρηματίες και την εικόνα που έχει ο σύλλογος αλλά και ο ίδιος προσωπικά, θα δούμε ανοιχτά καταστήματα στο σύνολό τους, τουλάχιστον όσον αφορά το λιανικό εμπόριο. “Σε τοπικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είναι προετοιμασμένες για να ανοίξουν”, αναφέρει συγκεκριμένα και προσθέτει ότι πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία αυτή για να ανακαινίσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους.

 

ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Βέβαια, επειδή η αγορά δεν είναι μόνο μια κατηγορία επιχειρήσεων και ο εμπορικός κόσμος προσβλέπει και στον τουρισμό, δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί τους επαγγελματίες της πόλης τι κάνουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Θετικό ο κ. Εγγλέζος βρίσκει ότι αρκετά παραλιακά καταστήματα εστίασης έχουν ξεκινήσει εργασίες για το άνοιγμά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διακρίνει “διάθεση να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας”. Οσο για τα φορολογικά και άλλα θέματα, ήδη όπως λέει γίνονται διαβήματα και διεκδικούν αποτελέσματα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συλλογικό επίπεδο, μέσα από την Ομοσπονδία και τις Συνομοσπονδίες του κλάδου. “Θέλει ηρεμία και συνεχή διεκδίκηση -ήδη κάνουμε επαφές μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων με πολιτικούς χώρους, αλλά και σε τοπικό επίπεδο έχουμε ενημερώσει σχετικά εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουμε και μια τηλεδιάσκεψη με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Περικλή Μαντά”, σημειώνει. Και προσθέτει πως όλη αυτή η θετικότητα για την αντιμετώπιση των όποιων αντιξοοτήτων προϋποθέτει να μην έχουμε (και μάλιστα σύντομα) ένα δεύτερο lockdown.

 

ΗΡΕΜΙΑ, ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Κι αυτό δεν φοβίζει μόνο τον κ. Εγγλέζο αλλά όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, ένα δεύτερο δηλαδή lockdown, που θα γονάτιζε τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό και επισημαίνει πως χρειάζεται ηρεμία, σύνεση και προσπάθεια. “Συνιστούμε στους συναδέλφους να προσέχουν και να τηρούν όλα τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού, γιατί ένα ακόμα lockdown θα σήμαινε ολική καταστροφή”, αναφέρει. Συμπληρώνοντας παράλληλα ότι μετά από 40 χρόνια στον χώρο του επιχειρείν, μπορεί να πει ότι μια παρατεταμένη υγειονομική κρίση θα κάνει τα 10 προηγούμενα έτη της οικονομικής κρίσης να μοιάζουν με… απλό περίπατο. Κι επειδή για να κινείται η αγορά χρειάζεται να κυκλοφορεί ο κόσμος και να ψωνίζει, ο Γ. Εγγλέζος ανησυχεί για τη μειωμένη τουριστική περίοδο στη Μεσσηνία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι δεν ήταν μια καλή χρονιά ούτε για τα αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα το λάδι, κι αυτό είχε επιπτώσεις και στο λιανεμπόριο.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Καταλήγοντας στην κουβέντα μας και ρωτώντας τον κ. Εγγλέζο πόσο ήσυχοι να είμαστε οι καταναλωτές για την υγεία μας, απάντησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα και όλοι στον κλάδο τους έχουν ενημερωθεί σχετικά. Ετσι, σε ό,τι αφορά ειδικά τα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια, οι έμποροι γνωρίζουν τι απαιτείται για να παραμένουν ασφαλή για το καταναλωτικό κοινό τα δοκιμαστήρια. Ο καθένας μάλιστα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις οδηγίες, καθώς υπάρχουν σε όλους τους διαδικτυακούς τόπους σχετικούς με τον κλάδο.

Μερικά από αυτά τα οποία είναι χρήσιμα να ξέρουμε και οι καταναλωτές, είναι η χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικό, η αποφυγή πολλών εναλλαγών ρούχων από τον πελάτη στα δοκιμαστήρια, αλλά και η υποχρέωση μετά από κάθε δοκιμή οι υπάλληλοι να ατμίζουν τα ρούχα τα οποία φορέθηκαν, πριν επιστρέψουν στην κρεμάστρα. Αλλά και να αγοράσουμε το ρούχο που δοκιμάσαμε, στο σπίτι το καλύτερο είναι για την προστασία μας να το πλύνουμε και να το σιδερώσουμε, όπως άλλωστε συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι.

Ν.Κ.


NEWSLETTER