Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 08:27

“Sura”: Η Καλαμάτα απέκτησε την δική της μπύρα

Γράφτηκε από την
“Sura”: Η Καλαμάτα απέκτησε την δική της μπύρα

 

Η Καλαμάτα απέκτησε πλέον τη δική της μπύρα, η οποία φαίνεται πως ήδη έχει αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια και σιγά σιγά γοητεύει τους γευστικούς μας κάλυκες, αφού συνοδεύει τέλεια τους μεζέδες και τις βόλτες μας.

Τη λένε “Sura” και πίσω από την ιδέα της είναι τρία νέα παιδιά (Παναγιώτης και Φαίδων Θεοφιλάκος, Ζήσης Καλλιμάνης) που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Μέσα από την “Ε”, o Παναγιώτης Θεοφιλάκος, εκπροσωπώντας την δημιουργική ομάδα της “Sura”, ξεναγεί τους φίλους της μπύρας, στο πώς ξεκίνησε αυτό το νέο ταξίδι…

 

- Από πού βγαίνει η ονομασία της μπύρας και πώς καταλήξατε σε αυτή;

“Η ονομασία της μπύρας δεν είναι παρά ένα μέρος της γενικότερης αντίληψης μας και των επιλογών μας. Αυτή η αντίληψή μας, είναι μία και ενιαία, που εκφράζεται σε διαφορετικές καταστάσεις, είτε έχει να κάνει με τις επιλογές μας ως καταναλωτές, είτε έχει να κάνει με τις επιλογές μας ως παραγωγοί. Ως παραγωγοί ενός τοπικού προϊόντος, θέλαμε να διαλέξουμε ένα όνομα το οποίο, έστω και έμμεσα, θα κάνει μία αναφορά στον τόπο μας και σε κάποια χαρακτηριστικά του. “Sur” στα ισπανικά σημαίνει νότος. Η Καλαμάτα λοιπόν, είναι νότος, και ό,τι αυτός συνεπάγεται. Ο νότος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το στοιχείο της θάλασσας, με το καλοκαίρι, με τον όμορφο καιρό. Στην συνείδηση των Καλαματιανών και όχι μόνο, η Καλαμάτα συμβολίζει αυτά τα στοιχεία, τα οποία θέλαμε κι εμείς να συμπεριλάβουμε στο όνομα της μπύρας μας. Στη συνέχεια, προσθέσαμε το γράμμα -α- στο τέλος, σχηματίζοντας με λατινικούς χαρακτήρες την ελληνική λαϊκή λέξη “σούρα”, που σημαίνει «μέθη». Αυτό που μας αρέσει στη λέξη “σούρα”, είναι ο κωμικός τρόπος με τον οποίο ο κόσμος την χρησιμοποιεί, και όχι η κατάσταση την οποία περιγράφει. Ο συνδυασμός λοιπόν αυτής της ελληνικής λέξης, με την ισπανική λέξη για το νότο, σχημάτισε το όνομα της πρώτης καλαματιανής μπύρας: “Sura””.

 

- Η ετικέτα σας έχει ένα λογότυπο με πολύ χαρούμενα χρώματα επίσης…

“Η επιλογή αυτού του ονόματος θέλαμε να “δέσει” με μία ετικέτα η οποία κι αυτή με τη σειρά της θα έκανε μία αναφορά στον τόπο μας και κυρίως στα όμορφα συναισθήματα που εμείς έχουμε για αυτόν. Εκείνο που πρέπει σίγουρα να πούμε, είναι ότι η έμπνευση και η δημιουργία της ετικέτας είναι δουλειά του φίλου, συνεργάτη και πολύ αξιόλογου γραφίστα Ντάνι Κάργα. Ο Ντάνι κατάφερε να φτιάξει μία ετικέτα, η οποία ταιριάζει αρμονικά με το όνομα που διαλέξαμε. Ο σκοπός μας ήταν να αποτυπωθούν στην ετικέτα και στο όνομα η αίσθηση και οι ωραίες αναμνήσεις μας από τα ξέγνοιστα καλοκαίρια στην Καλαμάτα”.

 

- Πότε γεννήθηκε η ιδέα του να παράξετε το δικό σας προϊόν;

“Η πρώτη φορά που ένας από εμάς ένιωσε την ικανοποίηση της παραγωγής του δικού του προϊόντος. Οταν έφτιαξα με τον πατέρα μου σπιτικό κρασί αρκετά χρόνια πριν. Μετά από καιρό έφτιαξα και σπιτική μπύρα. Σταδιακά, στην παραγωγή συμμετείχαν ο Φαίδων και ο Ζήσης. Ωστόσο ήταν μπύρες που πίναμε μεταξύ μας και μαζί με φίλους. Η ιδέα υπήρχε σχεδόν από την αρχή, αλλά την απόφαση για να ξεκινήσει η παραγωγή της πρώτης Καλαματιανής μπύρας, την πήρα εγώ τον Οκτώβρη του 2019. Και από τότε ξεκινήσαμε να οργανώνουμε και να ετοιμάζουμε το πέρασμα από την σπιτική ζυθοποιία στην εμπορική”.

 

- Οι σπουδές σας ή οι προηγούμενες επαγγελματικές ασχολίες ήταν κοντά στο αντικείμενο αυτό;

“Εγώ έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή, ο Ζήσης έχει τελειώσει Οικονομικά και ο Φαίδων Φυσική. Οπως καταλαβαίνετε οι σπουδές μας δεν είχαν καμία σχέση με την ζυθοποιία. Ούτε οι προηγούμενες επαγγελματικές μας ασχολίες σχετίζονταν με αυτό το αντικείμενο. Η παραγωγή μπύρας για εμάς ήταν εξ αρχής μεράκι. Είναι το πάθος μας, είναι η δημιουργική διαδικασία που μας δίνει ικανοποίηση. Αν και έχουμε παρακολουθήσει και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε σεμινάρια ζυθοποιίας, η κατάρτιση μας σε αυτό το αντικείμενο αποτελείται κυρίως από την εμπειρία μας και τις δοκιμές στην σπιτική ζυθοποιία”.

 

- Ποια είναι τα γευστικά χαρακτηριστικά της μπύρας αυτής; Θα υπάρξουν και κάποιες παραλλαγές στο μέλλον;

“Η “Sura Blonde Ale” είναι μία φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα με ανοιχτό χρυσό χρώμα. Εύγευστη, δροσιστική και ευκολόπιοτη, με γήινα αρώματα άνθεων, κίτρου και καραμέλας. Η ελαφριά πικράδα των λυκίσκων εξισορροπεί τέλεια με την γλυκιά επίγευση που αφήνει η βύνη, στοιχεία που την καθιστούν άκρως καλοκαιρινή. Στο μέλλον σίγουρα θα δείτε νέες ετικέτες και νέες συνταγές, με τις οποίες θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις γευστικές ανάγκες και του πιο απαιτητικού κοινού”.

 

- Που θα την βρίσκουμε στο επόμενο διάστημα;

“Η απάντηση στο που θα βρίσκεται η “Sura Kalamata” δεν μπορεί να είναι απόλυτη γιατί συνεχώς προστίθενται μαγαζιά που την συμπεριλαμβάνουν στα προϊόντα τους. Η “Sura Kalamata” θα είναι διαθέσιμη σε πολλά καταστήματα εστίασης (μπαρ, clubs, εστιατόρια, beach bars) σε διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων: Καλαμάτα, Γιάλοβα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Πέρα από τα μαγαζιά της εστίασης, το σημείο λιανικής όπου η “Sura” είναι διαθέσιμη προς πώληση είναι το: “Makers coffee shop and sandwiches” (αρχή Πεζόδρομου Αριστομένους, Καλαμάτα)”.

 

- Το γεγονός ότι τα μαγαζιά της εστίασης και της διασκέδασης δεν θα λειτουργούν όπως παλιά, λόγω της πανδημίας, τι προκλήσεις δημιουργεί σε εσάς, που είστε στο ξεκίνημα;

“Οι οικονομικές και επαγγελματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι συμπολίτες μας αυτό το διάστημα είναι αφενός έντονες και αφετέρου πρωτόγνωρες. Εμείς και η επιχείρηση μας δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Η βασικότερη πρόκληση είναι η είσοδος και η παραμονή στην αγορά, σε μία εποχή που κάποια μαγαζιά κλείνουν και τα περισσότερα δεν θα δουλεύουν όπως παλιότερα. Επίσης, επειδή τα μαγαζιά ήταν κλειστά για τόσο μεγάλο διάστημα, μία πρόκληση για εμάς ήταν η προσέγγιση και οι επαφές με τους ιδιοκτήτες. Παρ’ όλα αυτά, οι συμπολίτες μας έχουν καλωσορίσει την μπύρα μας με ενθουσιασμό. Εχουμε δει πως είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την πρώτη μπύρα της πόλης, και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία”.

Γ.Σαρ.

 


NEWSLETTER