Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 18:51

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου

 

Δυσαρεστημένη παρουσιάζεται σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ), καθώς εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν ήταν η αναμενόμενη.

Κι αυτό γιατί -όπως λέει- οι καταναλωτές δεν είχαν την δυνατότητα να προβούν σε αγορές, αλλά και γιατί η κυβέρνηση, πλην του βοηθήματος των 800 ευρώ που έδωσε το προηγούμενο 45ήμερο και της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, δεν έλαβε κανένα άλλο μέτρο στήριξης για τους επιχειρηματίες.

“Οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ II, που προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες είναι ελάχιστη και με βαρύτατες προϋποθέσεις, πράγμα που καθιστά αδύνατη την υπαγωγή τους σε αυτή”, διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία σε σημείο της ανακοίνωσης, ενώ παράλληλα τονίζει ότι “οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, ένα δε μεγάλο τμήμα όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού”.

Μάλιστα, η ΟΕΕΣΠ, για να μην μπουν “λουκέτα” στην αγορά επικαιροποιεί μια σειρά προτάσεων “έχοντας ως στόχο να βοηθηθεί ουσιαστικά ο κλάδος μας και να μην υπάρξουν περαιτέρω παράπλευρες απώλειες”, οι οποίες είναι: Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 5.000 ευρώ για πάγιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων. Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών - συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη. Ενταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρηματιών έως και σήμερα. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος για τη φετινή φορολογική χρήση καθώς και κατάργησή τους για τα επόμενα έτη. Νέες ρυθμίσεις στη ΔΕΗ με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές δόσεις, ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες.

Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που επλήγησαν, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις. Οσοι δεν μπορούν να κάνουν εξαγορά ή ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, να γίνεται πάγωμα των οφειλών, ώστε αργότερα που θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να γίνεται η αποπληρωμή κανονικά. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως το τέλος του έτους και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε. Επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση. Δωρεάν επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην αγορά χωρίς τραπεζικά κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις. Δημιουργία τράπεζας «ειδικού σκοπού» για όλες τις επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Ρύθμιση επιχειρηματικού δανείου απευθείας από τη νέα τράπεζα «ειδικού σκοπού» στην αρχική αξία του δανείου, σε πολλές δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Κατάργηση ενδιάμεσων εκπτώσεων, αφού βάσει επίσημων στοιχείων δεν έχουν βοηθήσει πουθενά μέχρι σήμερα την αγορά.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ζητεί “συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους υπουργούς για να αναλύσουμε διεξοδικά τις θέσεις μας και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις, ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για το μικρό εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχείρηση”.


NEWSLETTER