Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 19:44

Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου: Διαφωνία με το κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών στην Αθήνα

Γράφτηκε από την
Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου: Διαφωνία με το κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών στην Αθήνα

Τη διαφωνία της με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.).

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και ζητείται από την κυβέρνηση να θεσπιστεί ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως είχε προβλέψει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) και σε προηγούμενες επιστολές της προς την κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, οδήγησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούνιο και τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγούν την Ελλάδα πίσω και πλήττουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της. Οι ελπίδες για δυναμικό ξεκίνημα λόγω των εκπτώσεων αλλά και λόγω της έναρξης του τουρισμού δεν ευοδώθηκαν και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κλάδο μας αλλά και από τον κλάδο του τουρισμού είναι δυσοίωνα για το μέλλον. Για τις πλείστες επιχειρήσεις είναι η δεύτερη φορά σε μια δεκαετία που υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η κρίση του 2008 οδήγησε σε κλείσιμο μικρότερες κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις, και πολλές που ήδη κατέγραφαν προβλήματα στην προ κορονοϊού εποχή αναμένεται να κλείσουν και αυτές. Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να κυκλοφορήσουν, αλλά κυρίως η συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, έχουν περιορίσει δραματικά την κατανάλωση και χωρίς αυτή δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν οι επιχειρήσεις. Ετσι οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια λόγω του μειωμένου τζίρου από τις επιχειρήσεις τους αλλά και λόγω της μη πρόσβασής τους στην όποια χρηματική βοήθεια, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ II, που προσέφερε η κυβέρνηση μέχρι τώρα μέσω τραπεζικών συστημάτων, καθώς δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Η κυβέρνηση αν δεν χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τους εγχώριους πόρους και από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες να ενταχθούν σε αυτά χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των επιχειρηματιών έως και σήμερα και αν δεν υπάρξει μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του έτους με χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος, τότε τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα είναι μονόδρομος. Σε όλες μας τις επιστολές τονίζουμε στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη συσσωρευμένες τραπεζικές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Στη συνολικότερη δυσμενή κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η απόφαση που υπογράφηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά καταστήματα σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη θα μπορούν να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορούσαν να λειτουργήσουν προαιρετικά τις Κυριακές από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η θέση της ομοσπονδίας μας είναι η μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαπιστωμένα δεν επιφέρει κανένα όφελος ούτε στους καταναλωτές, ούτε στους μικρούς εμπόρους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει την επιχειρηματικότητα αλλά και την απασχόληση. Θα πρέπει αυτή τη φορά να φροντίσει για την ουσιαστική βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η ομοσπονδία μας θα συνεχίσει άοκνα να δουλεύει για το επιχειρηματικό συμφέρον των μελών της και θα συμβάλει με τους αγώνες της στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που διανύουμε.

Καλούμε όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σε συστράτευση, καθώς το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η αξιοπρέπεια και η επιβίωση των οικογενειών μας".


NEWSLETTER