Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 09:51

Συνάντηση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προβλήματα με το ωράριο των πυρηνελαιουργείων

Γράφτηκε από τον
Συνάντηση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προβλήματα με το ωράριο των πυρηνελαιουργείων

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται από την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον περιορισμό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.

Πρόβλημα που μεταφέρεται στην αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής και επηρεάζει σοβαρά τα ελαιοτριβεία και τους παραγωγούς.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση πυρηνελαιουργών και ελαιοτριβέων το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, παρουσία του προέδρου του φορέα Βαγγέλη Ξυγκώρου.
Οι πυρηνελαιουργοί ενημέρωσαν για την απόφαση της Περιφέρειας στο ξεκίνημα της φετινής ελαιοπαραγωγής, οι μονάδες τους να μην λειτουργούν από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, για περιβαλλοντικούς λόγους. Εξήγησαν ότι με τον περιορισμό αυτό της λειτουργίας τους η παραγωγικότητά τους θα μειωθεί κατά 40% και πως δεν θα μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν τις ποσότητες πυρήνα που παραλάμβαναν.
Ανέφεραν ότι ο εξοπλισμός που τους ζητείται να βάλουν είναι κοστοβόρος και δεν είναι σίγουρο πως θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στον περιορισμό της ρύπανσης. Παραδέχτηκαν ότι οι μονάδες τους έχουν περιβαλλοντική όχληση, αλλά επέμειναν ότι κανείς δεν τους εγγυάται ότι ο ακριβός εξοπλισμός που τους ζητείται θα έχει αποτέλεσμα.
Ετσι το πρόβλημα μεταφέρεται καταρχάς στα ελαιοτριβεία, που θα πρέπει να μειώσουν τη λειτουργία τους καθώς δεν μπορούν να πάνε τον πυρήνα πουθενά αλλού εκτός από τα πυρηνελαιουργεία, αλλά και στους παραγωγούς.
“Δεν μπορούμε ούτε να τον αποθηκεύσουμε ούτε να τον πετάξουμε” μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης και παρατήρησε πως “ανάλογα και εμείς θα μειώσουμε τη λειτουργία μας”.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι “η τιμή του πυρήνα, που αποτελούσε έσοδο για τα ελαιοτριβεία, είναι πολύ χαμηλή, ενώ πληρώνουμε πλέον και τη μεταφορά του. Τον πάμε τσάμπα και αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα”.
Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων εξήγησε ότι με την εξέλιξη αυτή “θα πρέπει και οι παραγωγοί να σταματάνε τη συγκομιδή όταν εμείς θα σταματάμε τη λειτουργία μας, γιατί δεν θα μπορούμε να πάμε πουθενά τον πυρήνα”.
Μας ενημέρωσε, μάλιστα, ότι στη γενική συνέλευση που θα έχουν το επόμενο διάστημα, θα καλέσουν να παραβρίσκεται υπεύθυνος αιρετός της Περιφέρειας, περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχης, για να τους ενημερώσει και να τους πει τι να κάνουν.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, παρατηρώντας: “Υπάρχει ζήτημα με τον περιορισμό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, που φτάνει στους ελαιοτριβείς και τους παραγωγούς. Υπάρχει κίνδυνος τα σακιά με τις ελιές να μείνουν στα κτήματα, ή τα ελαιοτριβεία θα πηγαίνουν ανά περιοχή, την κάθε εβδομάδα, τον πυρήνα στα πυρηνελαιουργεία. Φαίνεται ότι πρέπει να αρθούν τα μέτρα, για να είναι ομαλή η χρονιά”.
Για το ζήτημα του εξοπλισμού που πρέπει να βάλουν τα πυρηνελαιουργεία, ο κ. Ξυγκώρος ανέφερε πως “δεν προτείνεται λύση από την Πολιτεία. Να καθορίσει τι φίλτρα και τι εξοπλισμός πρέπει να μπει και να χρηματοδοτηθεί η επένδυση από το ΕΣΠΑ ή από τον αναπτυξιακό νόμο. Ή και να δούμε, ακόμα, αν πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER