Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 13:16

Έμποροι της Πελοποννήσου για το οικονομικό αδιέξοδο του κλάδου

Γράφτηκε από την

Το οικονομικό αδιέξοδο του εμπορικού κλάδου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) με παραγωγικούς φορείς και βουλευτές της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΕΣΠ:
"Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Στη συζήτηση αναλύθηκε διεξοδικά από τον πρόεδρο της ΟΕΕΣΠ Γεώργιο Βαγενά, καθώς και από τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων και τα μέλη τους, το αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί ο κλάδος μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, και τόνισαν ότι δεν έχουν δει ακόμα έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση. Επίσης συζητήθηκαν θέματα ανεύρεσης ρευστότητας και στήριξης κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και άλλα επιμέρους θέματα - προβλήματα της επιχειρηματικότητας που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους συναδέλφους μας και πρέπει να διορθωθούν, προκειμένου να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας τα οποία θα μπορούσαν να προσδώσουν θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων.
Παραθέτουμε παρακάτω τα μέτρα που διεκδικούμε και χρήζουν άμεσης υλοποίησης:
• Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν από τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά καθώς και να απευθύνονται και σε αυτοαπασχολούμενους και να μην συνδέονται με τον τζίρο κάθε επιχείρησης.
• Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
• Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων.
• Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια.
• Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
• Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
• Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη.
• Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας.
• Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα.
• Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση της ανεργίας”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και Παύλος Κρανιώτης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη και Σπύρος Χηνόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Θανάσης Γκίνος.