Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 07:56

Αγορά ελαιώνων: Αποδίδει καρπούς το “Πανόραμα” από ΤΕΜΕΣ και Consillium

Γράφτηκε από την
Αγορά ελαιώνων: Αποδίδει καρπούς το “Πανόραμα” από ΤΕΜΕΣ και Consillium

 

Η στρατηγική συμμαχία της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με την Consillium S.A. του Τσέχου μεγιστάνα Tomas Nemec, όχι μόνο αποδίδει καρπούς στους τομείς της προσφοράς παραθεριστικών κατοικιών και λειτουργίας των γηπέδων γκολφ, αλλά επεκτείνεται και σε νέους τομείς, όπως αυτόν της καλλιέργειας ελιών.

Οχημα της συνεργασίας είναι η εταιρεία "Πανόραμα" με μετοχικό κεφάλαιο 47 εκ., το οποίο κατέχουν εξ ημισείας η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Consillium S.A.

Αυτά αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newmoney.gr, σύμφωνα με το οποίο: "Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΜΕΣ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργούνται δύο επιπλέον signature γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills, τα οποία έχει σχεδιάσει ο θρύλος του αθλήματος José Maria Olazábal. Έτσι, το σύνολο των γηπέδων θα φτάσει τα τέσσερα, σε απόσταση μόλις 13 χλμ. μεταξύ τους «καθιστώντας την Costa Navarino έναν από τους λίγους προορισμούς γκολφ υψηλής ποιότητας ανά τον κόσμο, που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά», όπως τονιζόταν τότε.

ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

«Όχημα» για τη στρατηγική συμμαχία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με τον Τσέχο μεγιστάνα Tomas Nemec, ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων και της Consillium S.A., είναι η εταιρεία «Πανόραμα», θυγατρική της ΤΕΜΕΣ, που έχει ιδρυθεί από το 1990 με στόχο τη δημιουργία και εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ, ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, αναψυχής και αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο «πεδίο» της είναι ακόμη η μελέτη και εκτέλεση πάσης φύσεως τεχνικών, κατασκευαστικών, οικοδομικών και συναφών έργων σε ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρείας ή τρίτων, που προορίζονται για ιδία χρήση ή και προς μεταπώληση, η κατασκευή προς πώληση, μίσθωση (απλή ή χρονομεριστική) και γενικά η εκμετάλλευση παραθεριστικών κατοικιών, καθώς και η αγορά, πώληση ή εκμίσθωση οικοπέδων για τη δημιουργία και εγκατάσταση σε αυτά παραθεριστικών κατοικιών ή άλλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων.

Η συμφωνία, όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr, έχει μπει πλέον σε φάση υλοποίησης, η οποία περιλάμβανε καταρχήν τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην «Πανόραμα», συνολικού ύψους 37,17 εκατ. ευρώ. Η πρώτη έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τους Τσέχους, στις 20 Δεκεμβρίου 2018 και ήταν ύψους 2,63 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε δύο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2019, η δεύτερη ΑΜΚ ύψους 12,53 εκ. ευρώ. Η τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και ήταν ύψους 22 εκατ. ευρώ. Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της «Πανόραμα» ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 1.569.046 μετοχές, ονομαστικής αξίας 30 ευρώ εκάστης, με μετόχους 50-50 την ΤΕΜΕΣ και την ConsilTech A.S., θυγατρικό βραχίονα της Consillium S.A.

Αντίστοιχα, επήλθαν από τον Μάιο του 2019 και οι αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την είσοδο στελεχών της τσεχικής πλευράς. Στην προηγούμενη σύνθεση του Δ.Σ., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Στέφανος Θεοδωρίδης.

Μετά τις αλλαγές, πρόεδρος του εξαμελούς Δ.Σ. της «Πανόραμα» ανέλαβε ο Tomas Clapste, «δεξί χέρι» του Τσέχου μεγιστάνα -με τον Στ. Θεοδωρίδη να παραμένει αντιπρόεδρος- ενώ τοποθετήθηκαν σε θέσεις μελών οι Eliska Blahova και Ludomir Zeman.

ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΩΝΩΝ

Την περίοδο που ξεκίνησε η συμμετοχή των Τσέχων, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2018, άρχισαν να ξετυλίγονται και οι άλλες πλευρές της συμφωνίας. Έτσι, η «Πανόραμα» απέκτησε το 100% των μετοχών της Navarino Bella Vista Α.Ε., εταιρείας με αντικείμενο την καλλιέργεια ελαιωδών καρπών. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με ανταλλαγή μετοχών, ενώ μετά την εξαγορά η «Πανόραμα» και η θυγατρική της κατέχουν περίπου 2.200.000 τετραγωνικά μέτρα γης διαθέσιμα για ανάπτυξη.

Σε αυτήν την τοποθεσία, στο Navarino Hills έχει μπει μπροστά η ανάπτυξη ενός θερέτρου που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα αποτελεί εναλλακτικό στοιχείο φιλοξενίας, που θα χαρακτηρίζεται από οικολογικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και ευεξίας, καθώς και σημαντική οικιστική προσφορά ιδιόκτητων κατοικιών, διαμερισμάτων, εξοχικών σπιτιών και κτημάτων.

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2019, συστάθηκε η εταιρεία «Dunes Golf Τουριστικές Επιχειρήσεις», με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών παραχώρησης χρήσης και λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, τένις κ.ά., η οποία προήλθε από απόσχιση κλάδου γκολφ Ρωμανού (Dunes Golf) με εισφορά της ΤΕΜΕΣ. Έναν μήνα μετά, η «Dunes Golf» πωλήθηκε στην «Πανόραμα» από την ΤΕΜΕΣ με τίμημα 30,61 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη φάση του deal υλοποιείται τούτη την περίοδο, με την αγορά από την «Πανόραμα» (και πωλητή την ΤΕΜΕΣ) έξι αγροτεμαχίων σε περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino. Συγκεκριμένα, η απόφαση ελήφθη στη Γ.Σ. των μετόχων στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και αφορά τέσσερα αγροτεμάχια έκτασης 6.373,66 τ.μ., 5.665,22 τ.μ., 16.236,04 τ.μ. και 18.538,58 τ.μ., που βρίσκονται στη θέση «Γαϊδουροράχη» ή «Γαϊδουρόκαμπος», καθώς και δύο ακόμη, έκτασης 30.492,73 τ.μ. και 10.008,84 τ.μ., στη Γιάλοβα. Το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ για τον καθορισμό του ελήφθη υπόψη η αποτίμηση που έγινε από την πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμήσεων «Βαλέρ Α.Ε.», η οποία και τα εκτίμησε στα 20,71 εκατ. ευρώ.

Η «Πανόραμα» έχει ήδη λάβει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες και βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής των δύο νέων γηπέδων γκολφ 36 οπών, The Hills Courses, και ενός clubhouse. Τα The Hills Courses θα βρίσκονται σε υψίπεδο που έχει θέα στον Κόλπο του Ναβαρίνου και στους γύρω λόφους και θα λειτουργούν από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, ενώ η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το 2022. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011 και περιλαμβάνουν μελέτες, κατασκευαστικές εργασίες, καθώς και αγορές μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων.

Ο ΤΣΕΧΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ

Ποιος είναι όμως ο Tomas Nemec, που βρίσκεται πίσω από την Consillium S.A. και «ποντάρει» δυνατά στην Costa Navarino; Ανήκει στη λίστα των Τσέχων πολυεκατομμυριούχων με προσωπική περιουσία 675 εκατ. ευρώ. Η Consillium είναι ένας όμιλος διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (family office), που η δραστηριότητά του, εδώ και 37 χρόνια, απλώνεται σε πολλούς κλάδους, από τα αθλητικά είδη -όπου έχει εξαγοράσει την αυστριακή εταιρεία κατασκευής των φημισμένων πέδιλων σκι Kästle- και τα ιατρικά εργαστήρια, μέχρι τη γεωργία, τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και την αγορά ακινήτων, τομέας που κεντρίζει ιδιαίτερα το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον.

Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες, όπως οι OKIN BPS, Level sports concept, MOFO, BioVendor, Brazzale Moravia, Úněšovský statek, αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Špindlerův Mlýn. Ο ίδιος ο 63χρονος Nemec είναι αλλεργικός με τη δημοσιότητα και δηλώνει λάτρης του σκι και του γκολφ, εξαιρετικά δημοφιλούς αθλήματος στην Τσεχία, όπου λειτουργούν περισσότερα από 100 γήπεδα.

Πέρα λοιπόν, από αυτή καθαυτή την επένδυση-συμμετοχή στην «επόμενη μέρα» της Costa Navarino, η συγκεκριμένη συμμαχία εκτιμάται ότι θα διευρύνει περαιτέρω τους ορίζοντες και το target group των high income πελατών του εμβληματικού συγκροτήματος, με νέα «κανάλια» τόσο από την Τσεχία, όσο και από την Αυστρία.

Ούτως ή άλλως, το γκολφ αποτελεί και έναν από τους βασικούς βραχίονες τόσο για το πλάνο πώλησης ανεξάρτητων κατοικιών από 400 τ.μ. - 1.500 τ.μ. (Navarino Residences) που διευρύνεται και σε νέες περιοχές, όσο και για το πρωτοποριακό concept των branded διαμερισμάτων «The Residences at The Westin Resort, Costa Navarino» που πωλούνται, με το ξενοδοχείο να αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους και εξασφαλίζοντας για την πρώτη πενταετία εγγυημένη απόδοση για τους ιδιοκτήτες τους 4%.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα win-win deal, την ώρα που ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος προχωρεί ασταμάτητα τις επόμενες φάσεις ανάπτυξης του συγκροτήματος.

Ένα μεγάλο επενδυτικό «κύμα» συνολικού ύψους 2,5 δισ., με στόχο το άνοιγμα επτά νέων ξενοδοχειακών μονάδων που θα ξεπερνούν τις 5.000 κλίνες, αλλά και νέων γηπέδων γκολφ. Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει δύο μονάδες στη Γιάλοβα, τέσσερα ξενοδοχεία στον Pιζόμυλο και δύο στο Navarino Hills στο Kυνηγού.

Σε φάση κατασκευής βρίσκεται το ένα συγκρότημα στη Γιάλοβα, που θα περιλαμβάνει 814 κλίνες, σουίτες, κατοικίες τριών και τεσσάρων δωματίων και ένα μικρό παραθαλάσσιο «χωριό», όσο και άλλα δύο σκέλη του mega project. Το ένα θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, ενώ στις αρχές της περσινής χρονιάς ξεκίνησε και το κομμάτι που αφορά το Navarino Bay, στον Κόλπο του Nαβαρίνου και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022. Θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει 51 σουίτες, 48 βίλες με πισίνα, αλλά και 322 κλίνες, με την επένδυση να φτάνει στα 250 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, πέρυσι ξεκίνησε η κατασκευή της νέας ομάδας 42 βιλών, με την ονομασία Rolling Greens, που θα είναι μικρότερες (235 - 295 τ.μ.) από τις Navarino Residences, θα έχουν 3-4 υπνοδωμάτια σε περιβάλλοντα χώρο από 700 τ.μ. έως 1.300 τ.μ. και οι τιμές τους θα αρχίζουν από 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι προπωλήσεις έχουν ήδη αρχίσει και οι πληροφορίες μιλούν για έντονο ενδιαφέρον, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αποτελώντας έτσι ένα πολύτιμο «αντιστάθμισμα» για τα έσοδα του ομίλου σε αυτή τη δύσκολη, λόγω της πανδημίας, περίοδο".


NEWSLETTER