Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 16:59

2 χρυσά μετάλλια και 1 αργυρό για ελαιόλαδο από την Τριφυλία - Οι νέοι στόχοι του τυποποιητή Ι. Πανόπουλου

Γράφτηκε από τον

 

Όταν το παιδικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα, όταν τη δουλειά σου την κάνεις με μεράκι, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν μπορεί παρά να έχεις επιτυχίες και διακρίσεις.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τον Ιωάννη Πανόπουλο που, αν και γεννημένος στη Μελβούρνη, θέλησε να κάνει μια νέα επιχειρηματική κίνηση στις ρίζες του στην Τριφυλία, και πιο συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία. Έτσι υλοποίησε ένα από τα όνειρά του. Ασχολήθηκε από το 2019 με την τυποποίηση και την εμπορία ελαιόλαδου και κατάφερε πριν λίγες μέρες τα ελαιόλαδά του να αποσπάσουν 2 χρυσά μετάλλια και 1 αργυρό, συμμετέχοντας σε αντίστοιχους 3 διεθνείς διαγωνισμούς.

«Θα ησυχάσω μόνο όταν το όνομα “Τριφυλία” γίνει γνωστό παγκοσμίως και συνώνυμο με την ποιότητα – και φυσικά για την ομορφιά της» τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας για αυτή την προσπάθειά του  και συμπληρώνει: «Πλησιάζω όλο και περισσότερο στη δική μου Ιθάκη!».

Ο χρόνος του πλέον είναι μοιρασμένος μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αυστραλία, από όπου και μίλησε στην «Ε» για αυτή του την προσπάθεια, αλλά και τις διακρίσεις που απέσπασαν τα ελαιόλαδα «Τριφυλία».

Χαρακτηριστικά τόνισε:

«Ο αείμνηστος πατέρας μου καταγόταν από ένα πανέμορφο ημιορεινό χωριό, τις Βρύσες Κυπαρισσίας, αλλά εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελβούρνη, Αυστραλίας. Τα παιδικά μου χρόνια ταυτίζονται με την αγαπημένη και ιερή εικόνα της μητέρας Ελλάδας, άσχετα αν ήμασταν σε ξένη χώρα. Σπίτι μιλάγαμε μόνο Ελληνικά. Επίσης είχε έρθει η στοργική γιαγιά μου να μείνει μαζί μας. Σωστά θα χαρακτηριζόταν το σπίτι μας ολοκληρωτικά ελληνικό και ας βρισκόταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από την όμορφη πατρίδα μας.

Επειδή μεγάλωσα με τόση αγάπη για την πατρίδα, το όνειρό μου από παιδί ήταν να μετακομίσω στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να στήσω εκεί επιχείρηση. Ψάχνοντας χρόνια για το κατάλληλο βήμα, κατέληξα στο αγαπημένο προϊόν του πατέρα μου, το ελαιόλαδο. Αγαπημένο του επειδή μεγάλωσε σε οικογένεια με το ιστορικό τους να συμπεριλαμβάνει ελαιοτριβεία και ελαιοπαραγωγή εδώ και αρκετές γενιές.

Τον Οκτώβρη του 2019 ξεκίνησα εμπόριο και τυποποίηση ελαιόλαδου με βάση την Κυπαρισσία. Μπήκα σχεδόν στα τυφλά σε δύσκολο επάγγελμα, αλλά με το Θεό βοηθό, πιστά ξαδέλφια γεννημένα και μεγαλωμένα σε ελαιοτριβεία, άξιους υπαλλήλους και υπέροχους συγχωριανούς που με στήριξαν από τη πρώτη στιγμή, βρήκα σιγά σιγά το δρόμο μου στο έργο αγάπης που λαχταρούσα τόσο καιρό.

Το κύριο κίνητρό μου ήταν και είναι να επιδείξω και να προωθήσω παγκοσμίως το χρυσό μας υγρό, που σύμφωνα με τον Όμηρο αποτελούσε εκτός από τροφή και σύμβολο υγείας και δύναμης. Προορισμοί του θησαυρού μας ως την ώρα είναι η Αυστραλία, η Αμερική και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ησυχάσω μόνο όταν το όνομα “Τριφυλία” γίνει γνωστό παγκοσμίως και συνώνυμο με την ποιότητα – και φυσικά για την ομορφιά της.

Το 2020 συμμετείχαμε στον διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου «Athena» με αποτέλεσμα να κατακτήσουμε το αργυρό μετάλλιο. Το 2021, εφοδιασμένος με περισσότερες γνώσεις και με τη συμπαράσταση πολλών παραγωγών και ελαιοτριβείων στη Τριφυλία, αποφάσισα να συμμετάσχω σε 3 διεθνείς εκθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό «Athena», χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «Canada» και επίσης χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «London».

Τα λάδια της Τριφυλίας έχουν αναγνωριστεί ως κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο, και νιώθω πως το όνειρό μου να είμαι συνδεμένος με την πατρίδα ολοκληρώνεται. Πλησιάζω όλο και περισσότερο στη δική μου Ιθάκη!

Συγχαρητήρια στους παραγωγούς και στους ελαιοτριβείς που ακούραστα προσφέρουν στον κόσμο το υπέροχο έξτρα παρθένο μας ελαιόλαδο. Εύχομαι με τα χρόνια να αναγνωριστεί ανάλογα σε χρηματική αξία και να ανταμείβονται οι ελαιοπαραγωγοί όπως τους αξίζει».

Κ.Μπ.