Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 11:50

Ακίνητο αξίας 1,65 εκ. ευρώ αποκτά στη Μεσσηνία η εταιρεία “Centric”

Ακίνητο αξίας 1,65 εκ. ευρώ αποκτά στη Μεσσηνία η εταιρεία “Centric”


Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία “Centric” σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει την αγορά τουριστικού ακινήτου στη Μεσσηνία, διαθέτοντας ποσό της τάξεως του 1,65 εκατ. ευρώ.

Αυτό αναφέρει η euro2day.gr, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν το τουριστικό ακίνητο είναι ξενοδοχείο που ήδη λειτουργεί ή οικόπεδο στο οποίο θα δημιουργηθεί νέο ξενοδοχείο.
Η κύρια δραστηριότητα της “Centric” είναι η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών. Οι βασικοί άξονες επενδύσεών της σήμερα είναι η παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών εν πλω, ο τουριστικός κλάδος (ξενοδοχεία και σκάφη), η μαζική εστίαση και η εκμετάλλευση εμπορικών ακινήτων. Ο όμιλος επίσης διατηρεί περιορισμένη παρουσία στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η “Centric” επενδύει μέρος των διαθεσίμων της σε χρεόγραφα, αναλύει τα δεδομένα κλάδων που εκτιμάται ότι διαμορφώνουν ελκυστικές συνθήκες δραστηριοποίησης, και αξιολογεί επενδυτικές ευκαιρίες.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ της euro2day.gr:
«Την ικανοποίησή του για τον τρόπο που η "Centric" διαχειρίστηκε πέρυσι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον της εταιρείας εξέφρασε ο πρόεδρος της εισηγμένης Νικόλαος Μαρινάκος, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Σε ό,τι αφορά το 2020, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ετήσια αποτελέσματά της μέσα από την προσεκτική διαχείριση της κατάστασης, από την αναβολή κάποιων επενδυτικών κινήσεων, αλλά και από τις πολύ σημαντικές αποδόσεις που σημείωσε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο (κέρδη της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, το 2020 η "Centric" σημείωσε κύκλο εργασιών 2,57 εκατ. ευρώ (από 4,23 εκατ. το 2019), EBITDA -783 χιλ. από -1,019 εκατ. και καθαρό αποτέλεσμα -1 εκατ. από κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (είχε υπάρξει το 2019 έκτακτο θετικό αποτέλεσμα).
Σε ό,τι αφορά τη φετινή οικονομική πορεία:
Πολύ καλά είναι τα μέχρι τώρα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά του ξενοδοχείου της Μυκόνου (αναμένεται πορεία σαφώς ανώτερη από πέρυσι, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στα επίπεδα του 2019).
Στον τομέα της εν πλω ψυχαγωγίας, τα μηνύματα δείχνουν να είναι μάλλον αισιόδοξα. Ο αριθμός των συνεργαζόμενων πλοίων έχει αυξηθεί (στα 50 από 41 πέρυσι), πλην όμως το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στον χώρο της κρουαζιέρας και η εκκίνηση δρομολογίων από όσο δυνατόν περισσότερα πλοία.
Μικτά είναι τα νέα από τη δραστηριότητα των σκαφών αναψυχής, ενώ αντίθετα ισχυρή ένεση κερδών της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ έχει προέλθει μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο από την απόδοση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης (της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, η δομή του οποίου έχει καταστεί φέτος ακόμη πιο συντηρητική σε σύγκριση με την περυσινή).
Οι επόμενες κινήσεις
Σύμφωνα με τη διοίκηση της "Centric" η εταιρεία σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει την αγορά τουριστικού ακινήτου στη Μεσσηνία, διαθέτοντας ποσό της τάξεως του 1,65 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, ο κ. Μαρινάκος τόνισε ότι “πάντα συζητάμε για την επέκτασή μας σε νέες δραστηριότητες, καθώς η ‘Centric’ είναι εταιρεία συμμετοχών και όχι επεδύσεων χαρτοφυλακίου. Το ενδιαφέρον μας επεκτείνεται σε αρκετούς κλάδους”».