Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 09:19

Καλαμάτα: Προβληματισμός για πορεία πανδημίας και τους νέους περιορισμούς σε επαγγελματίες εστίασης

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Προβληματισμός για πορεία πανδημίας και τους νέους περιορισμούς σε επαγγελματίες εστίασης

Με το βλέμμα στις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους το επόμενο διάστημα, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της Καλαμάτας, καθώς η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους του κλάδου θα επιτρέπεται μόνο σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού και σε όσους έχουν αναρρώσει από Covid-19.

Όπως είναι λογικό, η «κλειδωμένη» αυτή απόφαση δημιουργεί προβληματισμό στους αμιγώς κλειστούς χώρους, που δεν διαθέτουν εξωτερικό ώστε να υποδεχτούν από το φθινόπωρο και ανεμβολίαστους θαμώνες. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο τελείωμα ενός μήνα που θύμισε εισπρακτικά εποχές προ Covid, λόγω κυρίως των αυξημένων ροών τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μιλώντας στην «Ε» σημείωσε πως ο ντόρος αυτός που γίνεται το τελευταίο διάστημα ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία του κόσμου και αυτό φάνηκε στην κίνηση που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οπως είπε, η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης μόνο για τις προαναφερόμενες κατηγορίες θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις, ιδίως γι’ αυτές που δεν διαθέτουν καθόλου τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο.

 

«ΣΥΜΜΑΧΟΣ» ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

«Η Καλαμάτα είναι από τις ευνοημένες περιοχές στο κομμάτι αυτό, καθώς οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες ώστε να απολαύσει κανείς τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό του σε εξωτερικό χώρο και μετά το πέρας του καλοκαιριού. Η εστίαση της Καλαμάτας κοντά στο 75% διαθέτει υπαίθριο χώρο, εν αντιθέσει με πόλεις όπως η Τρίπολη ή η Θεσσαλονίκη, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι καταστήματα με κλειστό χώρο» ανέφερε, τονίζοντας πως το πλεονέκτημα της Καλαμάτας ενάντια στην πανδημία είναι πως έχει εξωτερικούς χώρους, από την κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο μέχρι την Παραλία, αποτελώντας έναν άτυπο σύμμαχο στην κρίση που διανύουμε.

«Τον Αύγουστο δουλέψαμε σε πολύ καλούς ρυθμούς, φτάνοντας στο επίπεδο του 2019, γεγονός που φανέρωσε για μια ακόμα φορά τη δυναμική της πόλης μας ως προς τον τουρισμό. Τα κενά των προηγούμενων μηνών ωστόσο δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμία περίπτωση. Ευελπιστούμε πως μέχρι και το άνοιγμα των σχολείων οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν» υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος πρόσθεσε στην «Ε» πως ο μήνας που διανύουμε ήταν ένας Αύγουστος από τα παλιά, θυμίζοντας εκείνον του 2019. «Με οδηγό τον μήνα αυτό ας προσέξουμε ώστε το 2022 να είναι μια χρονιά που θα πλησιάσει το 2019, έτσι ώστε τα επόμενα έτη να έχουμε μια εκτόξευση της περιοχής από πλευράς επισκεψιμότητας. Βέβαια, δεδομένου πως ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κινήθηκαν σε “χαμηλές πτήσεις” δεν μπούμε να πούμε πως σώθηκε η θερινή σεζόν εισπρακτικά. Ας μην ξεχνάμε πως τους δύο πρώτους μήνες μετά το πολύμηνο lockdown, δουλέψαμε με συγκεκριμένο ωράριο χάνοντας ώρες εργασίας, ενώ και τα μέτρα που ισχύουν με τις αποστάσεις δημιουργούν ένα μικρό πρόβλημα στη φυσιολογική λειτουργία των καταστημάτων. Πλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Σεπτέμβριο, τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων το ίδιο ελπιδοφόρα» επισήμανε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της έξαρσης της πανδημίας η οποία “χτυπάει” τη Μεσσηνία τον τελευταίο καιρό εγκυμονεί κινδύνους ώστε να ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα και στην περιοχή μας, όπως έχει γίνει σε νησιά της χώρας. «Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τις υγειονομικές οδηγίες και να προχωρήσουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού, ώστε να σωθεί η παρτίδα για τον χειμώνα που ακολουθεί, πράγμα για το οποίο είμαι απαισιόδοξος, καθώς πιστεύω πως θα προκύψουν υγειονομικά προβλήματα από τον Νοέμβριο και έπειτα» σημείωσε.

«Εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ακόμα δεν έχουμε αισθανθεί την πίεση της λειτουργίας των κλειστών χώρων. Είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας από τον Οκτώβριο. Βέβαια, κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους ήδη δέχονται αυτή την πίεση. Για το λόγο αυτό οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι πρέπει να τύχουν κάποιας διαφορετικής οικονομικής αντιμετώπισης όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας κάποιες ενισχύσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και χώροι διασκέδασης που έχοντας ως προϋπόθεση πως θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα δοκιμαστούν σκληρά, εφόσον η διαδικασία μείνει στάσιμη» κατέληξε.


NEWSLETTER