Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 09:01

Καλαμάτα: Οι θερινές εκπτώσεις έδωσαν τη θέση τους στις... προσφορές

Γράφτηκε από τον

 

Τη θέση τους στις προσφορές του «αποκαλόκαιρου» έδωσαν από χθες οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες πρόσφεραν μια οικονομική ανάσα στο λιανεμπόριο από τις αρχές Ιουλίου …κλείνοντας τρύπες για τρέχουσες ανάγκες, μη μπορώντας όμως να επουλώσουν τις... ανοιχτές πληγές που άφησε το παρατεταμένο δεύτερο lockdown.

Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει πως η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και τον Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση να μην βρεθεί και το εμπόριο αντιμέτωπο με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Όπως ανέφερε στην «Ε» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για το λιανεμπόριο λόγω ίσως της μεγάλης επισκεψιμότητας που είχε η μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Αν και κάθε χρόνο ο Αύγουστος είναι καλύτερος από τον Ιούλιο, φέτος μπορούμε να πούμε πως αγγίξαμε εισπρακτικά το 2019. Οι φετινές εκπτώσεις εξελίχθηκαν καλά, ωστόσο θα πήγαιναν ακόμα καλύτερα αν είχαμε την ευχέρεια να κάνουμε την “Ημέρα προσφορών” που είχαμε προγραμματίσει. Πλέον δεν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς στις 28 Αυγούστου υπήρχε ακόμα μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών στην πόλη. Εχοντας μπει επίσημα στον Σεπτέμβρη οι ντόπιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα σχολικά είδη και όχι τόσο για τα υπόλοιπα προϊόντα» δήλωσε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Οι συνάδελφοι έχουν το ελεύθερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να βάλουν στα μαγαζιά τους μεγάλες προσφορές, με σκοπό να ξεπουλήσουν το θερινό τους εμπόρευμα» σχολίασε η κ. Ψηλάκη, επισημαίνοντας πως αυτές οι δύο εβδομάδες θα βοηθήσουν όσα μαγαζιά δεν πήγαν πολύ καλά εισπρακτικά το καλοκαίρι και πολύ περισσότερο αυτά που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. «Σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές δεν ισούνται με κέρδος για μια επιχείρηση. Γίνονται αρκετές φορές για να ανανεωθεί το εμπόρευμα ή να πληρωθούν οι προμηθευτές, γεγονός που μόνο θετικό δεν είναι για τους εμπόρους. Εκπτώσεις εμείς κάνουμε, οι υποχρεώσεις όμως εκπτώσεις δεν έχουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, παρατηρήθηκε κατά τους θερινούς μήνες μεγάλη αύξηση σε ό,τι έχει να κάνει με τους ξένους επισκέπτες, τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι. «Η κίνηση στους δρόμους της Καλαμάτας από τουρίστες πολλών χωρών ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα όπως ήταν λογικό αρκετοί να κάνουν τα ψώνια τους, ανάλογα με αυτό που έψαχναν. Αν δεν είχαμε τις πυρκαγιές όπου σημειώθηκαν κάποιες ακυρώσεις, θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερη έλευση τουριστών θεωρώ» πρόσθεσε.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

«Επειδή ο τουρισμός πήγε πίσω τον Ιούνιο, πιστεύω πως θα έχουμε αφίξεις στην Καλαμάτα τον Σεπτέμβριο ή ακόμα και τον Οκτώβριο, με άμεσο αντίκτυπο και στην ενίσχυση του λιανεμπορίου. Ολα αυτά με την προϋπόθεση να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα με την πανδημία εκ νέου και να μην εφαρμοστούν μέτρα πάνω στον κλάδο μας. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα αρχίσουν τα πράγματα να δυσκολεύουν. Γι’ αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες να είμαστε διπλά προσεκτικοί, ακολουθώντας τις υγειονομικές οδηγίες» υπογράμμισε, δηλώνοντας αρκετά αισιόδοξη για το φθινόπωρο λόγω κυρίως του ελπιδοφόρου καλοκαιριού που πέρασε από πλευράς τουρισμού και επισκεψιμότητας. «Το γεγονός αυτό μας όπλισε με θάρρος ώστε να πούμε πως θα έχουμε ένα καλό μέλλον» κατέληξε.