Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 20:12

4η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet 2021 στην Καλαμάτα: Προτάσεις για επιχειρηματικότητα στη μετά Covid εποχή

Γράφτηκε από την

 

Οι ευκαιρίες και οι προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στη μετά Covid εποχή καταγράφονται στην 4η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet 2021, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα.

Το συνέδριο έχει τη μορφή θερινού σχολείου, όπου συμμετέχουν 30 νέοι επιχειρηματίες, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, με σκοπό τον προβληματισμό τους στα νέα δεδομένα της μετά Covid εποχής. Σκοπός είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων στελεχών της αγοράς, που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα και ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας υπογράμμισε τη μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα και ανακοίνωσε ότι στο πανεπιστήμιο της περιοχής μας θα λειτουργήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την οργάνωση και διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “στηρίζουμε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι καθηγητές, αλλά και 2 πρυτάνεις, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αγγελος Κότιος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου Παντελής Σκλιάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου” και παρατήρησε: “Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε θέματα τοπικής επιχειρηματικότητας, σε μία δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας. Τέτοιες δράσεις εξωστρέφειας θα συμβάλουν στην ενεργοποίηση των στελεχών της αγοράς και ιδιαίτερα των νέων. Στόχος μας είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης για μία αειφόρο ανάπτυξη στη μετά Covid εποχή”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των επιστημονικών διαλέξεων που έχουν στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και σημείωσε την αναγκαιότητα επενδύσεων στην καινοτομία και την εξωστρέφεια την παρούσα χρονική στιγμή, με τολμηρά βήματα και δράσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Παν. Λιαργκόβας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας για τη στήριξή τους στην από κοινού συνδιοργάνωση του συνεδρίου επιχειρηματικότητας. Και αφού προσέφερε στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο το βιβλίο του με τίτλο “Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα”, στάθηκε στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τονίζοντας ότι πέρα από τον τουρισμό, αποτελεί ένα χώρο που πρέπει να εκσυγχρονιστεί με νέες τεχνολογίες, νέες ιδέες, ώστε να αξιοποιήσει τα μέγιστα το φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Τέλος, ο πανεπστημιακός καθηγητής Νίκος Αποστολόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία βασίζονται στις συνέργειες και προσανατολίζονται στη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.