Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 08:46

Καλαμάτα: Νέοι κανόνες στα γυμναστήρια - Προβληματισμός για τα πολλά rapid test

Αλλαξαν από χθες οι κανόνες λειτουργίας των αποδυτηρίων στα γυμναστήρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διασποράς της νόσου Covid-19, από τη Δευτέρα τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων λειτουργούν με τους ακόλουθους κανόνες: 1) Η χωρητικότητα καθορίζεται σε 1 άτομο ανά 15 τ.μ. 2) Επιτρέπεται η χρήση του 50% των ντους. 3) Απαγορεύεται η χρήση της σάουνας όπου υπάρχει. 4) Υποχρεωτική χρήση μάσκας KN95 ή FFP2 αντί διπλής μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, προηγήθηκαν τα αυστηρότερα μέτρα που μπήκαν σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους δοκιμάζοντας ακόμα περισσότερο τις αντοχές των γυμναστηρίων. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΠΟΛΛΩΝ RAPID TEST

Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γυμναστήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αποτυπώνεται στο γεγονός πως δεν λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία του rapid test, για οικονομικούς κυρίως λόγους, είτε είναι εμβολιασμένοι, αλλά ταλαντεύονται για την επιστροφή τους στους χώρους άθλησης. Στα γυμναστήρια, η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, στους έχοντες νοσήσει εντός εξαμήνου αλλά και στους ανεμβολίαστους εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάποιον τακτικό θαμώνα. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της Καλαμάτας μίλησαν στην «Ε», απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα αν οι χώροι τους θα μπορούσαν να γίνουν αμιγώς για εμβολιασμένους, εφόσον αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών. 

Μαρία Χρονοπούλου (Reaction)

Το μέτρο που ισχύει με τα rapid ανά 48 ώρες σαφώς και επηρεάζει αρνητικά το χώρο μας, καθώς μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί. Για κάποιον που γυμνάζεται συνέχεια σημαίνει πως πρέπει να κάνει τρία τεστ την εβδομάδα, με το κόστος που πρέπει να επωμιστεί να είναι μεγάλο. Τα τεστ βέβαια συνδέονται και με το πού εργάζεται κανείς. Για παράδειγμα εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται στην εστίαση κάνουν έτσι και αλλιώς δύο την εβδομάδα οπότε δεν τους είναι πρόβλημα. Για κάποιον όμως που κάνει ένα τεστ την εβδομάδα τότε προκύπτει οικονομικό ζήτημα καθώς αυτό τον καλύπτει για συγκεκριμένες ώρες στα γυμναστήρια. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα μέτρα, το ότι ανοίγουν τα αποδυτήρια και τα ντους σαφώς για κάποιους που γυμνάζονται συστηματικά είναι μια καλή εξέλιξη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν λίγο καλύτερο από πλευράς κίνησης σε σχέση με το περσινό, όμως τα μέτρα που μπήκαν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου δείχνουν πως η νέα σεζόν δεν θα είναι εύκολη για τα γυμναστήρια. Προσωπικά θεωρώ πως είναι αποτρεπτικό το μέτρο των 48 ωρών για τα τεστ. Αν το rapid είχε ισχύ για μια εβδομάδα θα ήταν πιο εύκολο για κάποιον να κάνει την εγγραφή ή την ανανέωσή του. Ως επιχείρηση δεν επιθυμούμε να πάρουμε την πρωτοβουλία να δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένους, ωστόσο δίνεται αυτό το δικαίωμα για κάποιο συνάδελφο που το επιθυμεί. Είτε κάποιος είναι φοβισμένος είτε κατά του εμβολίου δεν έχει να κάνει κάτι με εμάς. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε την άποψη του εκάστοτε αθλούμενου. 

Θοδωρής Σταθάς (Collective Gym)

Οποιο μέτρο ανακοινώνεται για τον κλάδο μας επηρεάζει κατά πολύ το επάγγελμά μας, τις περισσότερες φορές αρνητικά, όπως έγινε στις 13 του μήνα. Μπορεί να δίνεται η επιλογή σε όλους πρακτικά να έρθουν στο γυμναστήριο, όμως οι περιορισμοί και ο φόβος που επικρατεί βάζει τους πελάτες μας σε δεύτερες σκέψεις στο να ανανεώσουν τη συνδρομή τους ή όχι. Με το καλοκαίρι να αποτελεί ουσιαστικά μια νεκρή περίοδο για τα γυμναστήρια, η πανδημία χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τη δουλειά μας τους θερινούς μήνες, με την πτώση να ξεπερνά ακόμα και αυτή του 2020. Πλέον κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη, μιας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Ο καθένας, με βάση την ατομική του ευθύνη, δεν έχει λόγο να φοβάται να γυμναστεί και να επιστρέψει στις αγαπημένες του συνήθειες μιας και τα μέτρα στο χώρο μας τηρούνται κατά γράμμα. Η εφαρμογή της μάσκας στα σημεία που πρέπει ή η τήρηση των αποστάσεων και γενικότερα η προσοχή όλων μας είναι ο συνδυασμός ώστε να δούμε πιο θετικά το μέλλον. Το ενδεχόμενο οι χώροι να δέχονται μόνο εμβολιασμένους δεν συμφέρει κανέναν με τα τωρινά δεδομένα. Θα θέλαμε να ήταν όλοι εμβολιασμένοι για παράδειγμα και να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους χώρους μας, ωστόσο όπως φαίνεται κάτι τέτοιο βάσει των δεδομένων θα δημιουργήσει προβλήματα. 

Δημήτρης Μανώλης (PowerLife Gym)

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα αφορούν μόνο τα αποδυτήρια χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη ώθηση στο επάγγελμά μας. Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο των rapid τεστ ανά 48 ώρες για τους ανεμβολίαστους προφανώς και η κίνηση στο γυμναστήριό μας έχει μειωθεί. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα για τη δουλειά τους οπότε για να έρθει κάποιος και να κάνει τέσσερις με πέντε προπονήσεις χρειάζεται κι άλλο. Θεωρώ πως ο κόσμος προσαρμόζεται σιγά σιγά σε αυτές τις νέες συνθήκες και πως από τον επόμενο μήνα τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα, μιας και από τότε η δουλειά μας είναι παραδοσιακά πιο έντονη. Πέραν του οικονομικού ζητήματος που προκύπτει από τα τεστ ο κόσμος κουράζεται να μπαίνει στη διαδικασία να περιμένει έξω από τα μικροβιολογικά κέντρα για να τα κάνει, οπότε γίνεται αμέσως κατανοητό πως αν ίσχυε το ένα την εβδομάδα η κίνηση στα γυμναστήρια θα ήταν καλύτερη. Σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι φέτος ο κόσμος πήγε με μεγαλύτερη συχνότητα να αθληθεί, χωρίς όμως να συνυπολογίζουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που συνήθως δεν είναι καλοί μήνες στο επάγγελμά μας. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή να μετατραπεί κάποιο γυμναστήριο σε χώρο αμιγώς για εμβολιασμένους, δεν κινούμαστε σε αυτή τη λογική. Αντ' αυτού τηρούμε ό,τι λέει ο νόμος και το κράτος σχετικά με τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι πελάτες μας εισέρχονται μόνο με rapid test γεγονός που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς.