Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 07:53

Αλλαγή σκυτάλης στον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας - Ο Γιώργος Εγγλέζος για τη θέση του προέδρου

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σε νέα εποχή μπαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας ύστερα από την εκλογική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας. Το νέο Δ.Σ. θα συνεδριάσει αύριο για να συγκροτηθεί σε Σώμα, με τον Γιώργο Εγγλέζο να είναι κατά πάσα πιθανότατα ο νέος πρόεδρος.

Η απερχόμενη πρόεδρος Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί ύστερα από δέκα χρόνια στο “τιμόνι” του συλλόγου -που αναμφισβήτητα συνέπεσαν με δύσκολες οικονομικές περιόδους- μίλησε στην «Ε» μεταξύ άλλων για τις αλλαγές και τις καινοτομίες επί των ημερών της θητείας της, αλλά και για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που είναι προ των πυλών.

 

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

«Κατά τη θητεία μου μπορώ να πω πως έγιναν αρκετά πράγματα. Καταρχάς διευρύναμε τον Εμπορικό Σύλλογο, μιας και μέχρι πρότινος ήταν αμιγώς εμπορικός. Από το 2019 και έπειτα τον διευρύναμε, εντάσσοντας σε αυτόν τους οπτικούς, τους βιβλιοπώλες, κάποιους χρυσοχόους, τα καθαριστήρια και την κεντρική αγορά, δυνατότητα που μας δόθηκε από το σχετικό νόμο, επεκτείνοντας την εξωστρέφειά μας. Παράλληλα στα χρόνια αυτά δημιουργήσαμε τη "Λευκή Νύχτα" με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας, όντας πρωτοπόροι. Από εμάς έγινε θεσμός, ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μας μιμηθούν στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις» ανέφερε αρχικά η κ. Ψηλάκη, επισημαίνοντας επιπρόσθετα τις επισκευές διατήρησης που έγιναν στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην οδό Καλλιπατείρας. «Είχαμε κάνει και μια αρχιτεκτονική μελέτη ώστε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας, οι οποίες εγκρίθηκαν τελικά από το υπουργείο Πολιτισμού την επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών μας. Πλέον τα χαρτιά θα πάνε στην Περιφέρεια ώστε να γίνει η χρηματοδότηση και να διεκπεραιώσουμε και αυτό το έργο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως επί των ημερών της ο σύλλογος άλλαξε Ομοσπονδία. «Μέχρι πρότινος ανήκαμε σε αυτή των Πατρών, αλλά επειδή ουσιαστικά ανήκαμε σε δύο Περιφέρειες με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικά ζητήματα, δημιουργήσαμε την Π.Ο.Ε.Ε., η οποία εξυπηρετεί όλους του Εμπορικούς Συλλόγους της Περιφέρειάς μας» είπε.

 

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ ΛΟΓΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Η απερχόμενη πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ύστερα από αυτά τα δέκα χρόνια δήλωσε συγκινημένη, ικανοποιημένη για κάποια πράγματα που έγιναν χωρίς χρήματα στο ταμείο, αλλά και χαρούμενη καθώς όπως δήλωσε αφήνει ένα δυνατό σύλλογο πίσω της. «Παρέλαβα ένα σύλλογο 250 ατόμων και παραδίδω ένα σύλλογο 590 ατόμων με νέα παιδιά. Πρόκειται για καταξιωμένους συναδέλφους και ακέραιους χαρακτήρες που μπορούν να πάνε το σύλλογο ένα βήμα πιο μπροστά» διευκρίνισε, εξηγώντας πως όχι μόνο από εδώ και πέρα θα γίνονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αλλά τα μέλη του συλλόγου θα μπορούν να πληρώνουν διαδικτυακά τη συνδρομή τους μέσω πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. «Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία μειώσαμε κατά πολύ την αποχή στις πρόσφατες εκλογές και πιστεύω πως στο μέλλον θα μειωθεί ακόμα περισσότερο» σχολίασε.

 

«ΑΝΑΣΑ» ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Από πλευράς οικονομικής στήριξης των εμπόρων, η κ. Ψηλάκη έκανε λόγο για τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με την ΕτΑΠ Πελοποννήσου, τα οποία δίνουν κάποια ώθηση ώστε να πληρωθούν τα δώρα και τα επιδόματα των υπαλλήλων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι υποχρεώσεις της κάθε επιχείρησης, όπως ο ΕΝΦΙΑ και τα λειτουργικά έξοδα σε ετήσια βάση, είναι οι λόγοι που οι έμποροι θα μπορούσαν να τύχουν κάποιας στήριξης από το κράτος. «Όταν ακόμα και στα προγράμματα αυτά πρέπει να συνεισφέρει και ο έμπορος στην πληρωμή, δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν τα έσοδα είναι λίγα» δήλωσε, προσθέτοντας πως με τον κλάδο των εμπόρων να έχει χτυπηθεί κατά πολύ λόγω της κρίσης που δημιουργήθηκε από την πανδημία και τα lockdown, ελπίζει από εδώ και πέρα τα πράγματα στην αγορά να κυλήσουν πιο ευνοϊκά, αρχής γενομένης από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και εν συνεχεία κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για προσφορές ώστε να «ζεσταθεί» η αγορά. Οι καταναλωτές θα έχουν δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους για να προλάβουν τις προσφορές, δηλαδή έως τις 15 Νοεμβρίου. Για τις εκπτώσεις αυτές η απερχόμενη πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε πως ναι μεν θα δώσουν μια πνοή στα ταμεία του λιανεμπορίου, ωστόσο λόγω του γεγονότος πως τα καταστήματα αυτή την εποχή παραλαμβάνουν νέο εμπόρευμα αυτό δεν μπορεί να πουληθεί με πολύ μεγάλη έκπτωση, εν αντιθέσει με τα περσινά εμπορεύματα που έχουν stock. «Όπως έχω πει επανειλημμένως είμαι από τα άτομα που θέλουν να σταματήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όπως επίσης οι δύο κλασικές του χειμώνα και του καλοκαιριού να λιγοστέψουν σε διάρκεια και να περιοριστούν σε είκοσι μέρες, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το διάστημα των δύο μηνών και κουράζει αλλά και δεν διευκολύνει ούτε εμάς ούτε το καταναλωτικό κοινό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρισκόμαστε συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε μια εκπτωτική περίοδο» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 

ΠΟΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τρεις Κυριακές απομένουν τυπικά για τη λειτουργία των καταστημάτων. Η 26η Δεκεμβρίου πέφτει την τελευταία Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά, επομένως τα μαγαζιά αναμένεται να είναι κλειστά. Ετσι, οι ημερομηνίες που προκύπτουν είναι οι εξής: 7 Νοεμβρίου, 12 Δεκεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου.

Τέλος, η Black Friday ή αλλιώς Μαύρη Παρασκευή, ορίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (25/11). Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας που έγινε στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου , όπως ανακοινώθηκαν χθες έχουν ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο

Συνδυασμός: Ενωτική Κίνηση Εμπόρων

1. Εγγλέζος Γεώργιος του Ιωάννη  179 ψήφους

2. Μαρκόπουλος Κων/νος του Μιχαήλ 145 ψήφους

3. Νικολακέας Κων/νος του Σωτηρίου 126 ψήφους

4. Γεωργιτσέας Παναγιώτης του Περικλή 126 ψήφους

5. Κάτσιος Ιγνάντιος του Θεοδώρου 111 ψήφους

6. Βαλσαμάκης Λάμπρος του Δημητρίου 91 ψήφους

7. Αλεξέας Ηλίας του Παναγιώτη 74 ψήφους

8. Ασημακοπούλου Μαρία του Ιωάννη 73 ψήφους

9. Καλύβας Χαράλαμπος του Νικολάου 67 ψήφους

10. Μουτεβελής Δημήτριος (Μάκης) του Ανδρέα 53 ψήφους

11. Μακρής Ευστάθιος του Γεωργίου 50 ψήφους

12. Λυμπερόπουλος Κων/νος του Παναγιώτη 31 ψήφους

13. Γεωργουδιός Αιμίλιος του Δημητρίου 24 ψήφους

14. Κάγκαρης Χαράλαμπος του Ιωάννης 24 ψήφους

15. Καλοκάθης Μαρίνος του Ιωάννη 20 ψήφους

Εκλέγονται οι 11 από τους 15 υποψηφίους

 

Για τους Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία

1. Εγγλέζος Γεώργιος του Ιωάννη 165 ψήφους

2. Μαρκόπουλος Κων/νος του Μιχαήλ 121 ψήφους

3. Γεωργιτσέας Παναγιώτης του Περικλή 117 ψήφους

4. Νικολακέας Κων/νος του Σωτηρίου 101 ψήφους

5. Βαλσαμάκης Λάμπρος του Δημητρίου 80 ψήφους

6. Ασημακοπούλου Μαρία του Ιωάννη 76 ψήφους

7. Αλεξέας Ηλίας του Παναγιώτη 55 ψήφους

8. Μακρής Ευστάθιος του Γεωργίου 47 ψήφους

9. Καλύβας Χαράλαμπος του Νικολάου 46 ψήφους

10. Βούλγαρης Σπύρος του Δημητρίου 32 ψήφους

11. Λυμπερόπουλος Κων/νος του Παναγιώτη 31 ψήφους

12. Καλύβας Χαράλαμπος του Νικολάου 26 ψήφους

Εκλέγονται οι 6 από τους 12 υποψηφίους

 

Για την Ελεγκτική Επιτροπή

1. Τριανταφυλλόπουλος Νεκτάριος του Δημητρίου

2. Ρούμπος Παναγιώτης του Δημοσθένους

3. Μούντανου Παναγιώτα του Δημοσθένους

Εκλέγονται οι 3 από τους 3 υποψηφίους