Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 08:15

Την κυβέρνηση καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Την κυβέρνηση καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης

 

Την κυβέρνηση καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης, με αφορμή τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο 6 έως και 22 Νοεμβρίου.

Για τους λόγους της καταγγελίας σημειώνει:

“- Τα νέα μέτρα, στο όνομα της πανδημίας θεσπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς γίνεται διαχωρισμός των επιχειρήσεων και ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο. Για άλλη μια φορά οι πολυεθνικές αλυσίδες μένουν εκτός εφαρμογής των μέτρων.

- Η κυβέρνηση διοικεί τη χώρα μέσω των τηλεοράσεων. Δεν είναι δυνατόν τα μέτρα να ανακοινώνονται μέσω τηλεοράσεων και η εφαρμοστική ΚΥΑ - ΦΕΚ να εκδίδεται στη 1 το βράδυ Παρασκευή με εφαρμογή από το Σάββατο 06:00. Στην ουσία καλούνται εντός πέντε ωρών οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα. Να θυμίσουμε ότι αυτό έχει ξανασυμβεί και στην προηγούμενη καραντίνα και μάλιστα άλλα είχαν ανακοινωθεί διά των τηλεοράσεων και τελικά άλλα αναφέρονταν στο ΦΕΚ”.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης δηλώνει προς την κυβέρνηση ότι “το «αποφασίζομεν» στη 1 το βράδυ και «διατάσσομεν» εφαρμογή στις 6 το πρωί, ο ελληνικός λαός το απέρριψε κατά τη μεταπολίτευση. Ζούμε και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική με θεσμούς, όχι σε μια χώρα που διοικείται από τις τηλεοράσεις, όπως γίνεται στα ολοκληρωτικά καθεστώτα”.

Ο σύλλογος ενημερώνει πολίτες και επιχειρήσεις για τα νέα μέτρα που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου με βάση την ΚΥΑ ( Δ1α/ΓΠοικ69136, ΦΕΚ 5138Β’) που εκδόθηκε στη 1 το βράδυ. Κατά τον βασικό πίνακα Α, που αφορά όλες τις δραστηριότητες, ισχύουν τα εξής: “Χρήση προστατευτικής μάσκας α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων μόνο όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα με ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών. Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τήρηση χωρητικότητας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, εντός των καταστημάτων αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τους κανόνες προσέλευσης, οι πελάτες στα καταστήματα θα εισέρχονται ως εξής:

Με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού προ 14 ημερών. Με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης προ 30 ημερών και κατά το τελευταίο εξάμηνο. Με επίδειξη αρνητικού τεστ Covid-19 (PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών). Οι ανήλικοι 4 έως 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self test προ 24 ωρών. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να ζητούν την επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού και να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή απ’ όλους, καθώς στην περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες”.


NEWSLETTER