Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 09:06

Σε ρυθμούς Black Friday η αγορά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Σε ρυθμούς Black Friday η αγορά της Καλαμάτας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη φετινή Black Friday την τελευταία Παρασκευή του μήνα, 26 Νοεμβρίου, για να ακολουθήσει η Cyber Monday τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, συνεχίζοντας και φέτος το δημοφιλές εκπτωτικό τριήμερο για τους καταναλωτές.

Σε μία αγορά με ανοιχτά μαγαζιά εν αντιθέσει με το 2020, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονος για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που πέρυσι είχε την τιμητική του, με τις μεγάλες αλυσίδες να κάνουν από τώρα προκρατήσεις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών για το Δεκέμβριο, ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Ηδη, πολλά καταστήματα έχουν ετοιμάσει ειδικές φόρμες online, όπου οι καταναλωτές συμπληρώνουν στοιχεία για να ενημερωθούν, μέσω sms, για τις εορταστικές προσφορές που φτάνουν ακόμα και το 60% σε συγκεκριμένα κομμάτια, με τα τοπικά καταστήματα από τη μεριά τους να επιφυλάσσουν προσφορές που θα αγγίξουν το 50%.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος, με όλα τα μέτρα που «τρέχουν» στο λιανεμπόριο και τους περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ, το 15ημερο των φθινοπωρινών εκπτώσεων δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

«Αυτή η εβδομάδα αποτελεί μια ευκαιρία για αγορές, με τους εμπόρους να κάνουν το καλύτερο που μπορούν από πλευράς προσφορών ώστε να ζεστάνουν τα ταμεία τους, μιας και πλέον τίθεται καθαρά το ζήτημα της επιβίωσης. Η πλειοψηφία των καταστημάτων έχει ξεκινήσει ήδη κάποιες προσφορές από την αρχή της εβδομάδας, με την κορύφωση να αναμένεται την Παρασκευή. Οι συνάδελφοι ετοιμάζουν για τη μέρα αυτή συμφέρουσες και ποιοτικές προτάσεις ώστε ο κόσμος να εξυπηρετηθεί και να βρει αυτό που επιθυμεί» εξήγησε, διευκρινίζοντας, πως οι καταναλωτές από την πλευρά τους πρέπει ιδίως κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, μέχρι την Black Friday, να ελέγχουν τις τιμές, κάνοντας μια έρευνα αγοράς, έτσι ώστε να έχουν μια καθαρή εικόνα για τα ψώνια που θα κάνουν στη λεγόμενη «Μαύρη Παρασκευή».

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, σε ό,τι έχει να κάνει με τα προϊόντα που εστιάζουν περισσότερο οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της Black Friday, τα ηλεκτρονικά είδη έχουν την τιμητική τους. «Από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη μέρα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την γκάμα του λιανεμπορίου. Αυτή η εξέλιξη είναι καλή γιατί έτσι δουλεύουν όλα τα καταστήματα, χωρίς να ευνοεί λίγες μόνο επιχειρήσεις» δήλωσε, επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη. «Δεν είναι μόνο η πανδημία που σίγουρα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες αυξήσεις που βιώνει ο κλάδος μας οι οποίες αποτρέπουν τους καταναλωτές να ψωνίσουν με τη συχνότητα που θα ήθελαν. Λόγω των ανατιμήσεων οι συνάδελφοι αδυνατούν να απορροφήσουν τις νέες αυξήσεις οπότε αυτή η εξέλιξη επηρεάζει την αγοραστική κίνηση» σχολίασε.

 

«ΑΓΚΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Εν αναμονή της Black Friday αλλά και της εορταστικής περιόδου που έπεται, αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο είναι το γεγονός ότι πρέπει οι ίδιοι οι επαγγελματίες να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορονοϊό καθώς και τα τεστ των ανεμβολίαστων πελατών τους, τη στιγμή που δεν διαθέτουν όλοι το κατάλληλο προσωπικό για τη διαδικασία αυτή. «Η πλειοψηφία του κόσμου έχει προσαρμοστεί στα μέτρα αυτά, αλλά από την άλλη πλευρά η όλη αυτή διαδικασία τον κουράζει, ιδίως από τη στιγμή που άλλαξε και το ωράριό μας. Ενόψει των επόμενων ημερών που αναμένεται η αγοραστική κίνηση να αυξηθεί θα θέλαμε η κατάσταση στα μαγαζιά της πόλης μας να ομαλοποιηθεί, καθώς πέρα από το οικονομικό σκέλος τα ψώνια χρειάζονται και την κατάλληλη ψυχολογία για να γίνουν» δήλωσε. 

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Από πλευράς νέου ωραρίου καταστημάτων το οποίο εφαρμόστηκε από τη Δευτέρα και στην Καλαμάτα, έχοντας προκαλέσει τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, ο Γιώργος Εγγλέζος επισήμανε πως ο σύλλογος έχει στείλει ήδη ένα email στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές Μεσσηνίας, τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον στην Καλαμάτα αυτό το μέτρο, μιας και η μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν έχει συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Σε επικοινωνία που είχα με στέλεχος του αστικού ΚΤΕΛ έχουν μεγάλη μείωση ως προς τους επιβάτες, γι’ αυτό ζητάμε την επανεξέταση του μέτρου στην πόλη μας. Μετά τις ενέργειές μας ενδέχεται να εξαιρεθούμε από το νέο ωράριο των καταστημάτων λιανεμπορίου στα αστικά κέντρα, ωστόσο αναμένω μια επίσημη απάντηση ώστε να προχωρήσω σε ανακοινώσεις» κατέληξε.


NEWSLETTER