Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 09:21

Προσδοκίες εμπόρων από τις χειμερινές εκπτώσεις

Γράφτηκε από τον
Προσδοκίες εμπόρων από τις χειμερινές εκπτώσεις

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με προσδοκίες για επαναφορά της αγοραστικής κίνησης στην προ πανδημίας εποχή ξεκίνησαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις στην Καλαμάτα. Υστερα από μία απογοητευτική, όπως εξελίχθηκε, εορταστική περίοδο λόγω των μέτρων και των κρουσμάτων, οι καταστηματάρχες ευελπιστούν το κλίμα να βελτιωθεί, με τα ποσοστά που έχουν κάνει γνωστά στις βιτρίνες τους να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το 50%.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος, υπάρχει αισιοδοξία για την αγοραστική κίνηση, καθώς το περασμένο διάστημα μόνο η εβδομάδα των Χριστουγέννων ήταν αυτή που τόνωσε τα μαγαζιά, εν αντιθέσει με αυτή της Πρωτοχρονιάς που συνδυάστηκε με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, επηρεάζοντας την ψυχολογία και τον προγραμματισμό κάποιων αγοραστών, καθώς η κλειστή διασκέδαση και το ωράριο στην εστίαση είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο λιανεμπόριο, βάζοντας φραγμούς από τη στιγμή που ακυρώθηκαν πολλά ρεβεγιόν.

«Υπάρχει και ποικιλία και ποσότητα εμπορεύματος που οι συνάδελφοι έχουν σε διάθεση προς πώληση, καλώντας τους υποψήφιους πελάτες να τα δουν και να επιλέξουν κάποια ανάλογα με τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να ενισχύσουν τα ταμεία τους, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί κατά πολύ. Με τα ποσοστά των εκπτώσεων να είναι πολύ ελκυστικά θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης πως παρότι υπήρχαν βλέψεις για μια καλύτερη οικονομικά εορταστική περίοδο, δεδομένου πως η αντίστοιχη του 2020 συνέπεσε με το 2ο lockdown, εντούτοις σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα νούμερα θύμισαν σχετικά αυτά του 2019, αποτέλεσμα όχι προσδοκώμενο, από τη στιγμή που τα καταστήματα είχαν να δουλέψουν σε ρυθμούς γιορτών δύο χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί στον κάθε αγοραστή.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Από πλευράς ελέγχων των πιστοποιητικών στις εισόδους των καταστημάτων, ο Γιώργος Εγγλέζος υποστήριξε πως έπειτα από δύο και πλέον μήνες που «τρέχει» η διαδικασία αυτή, τόσο οι πελάτες όσο και το προσωπικό εξοικειώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται ιδιαίτερες καθυστερήσεις. «Προς αποφυγή επιπλέον μέτρων, οι επαγγελματίες τηρούμε κατά γράμμα τα υπάρχοντα, με τον κόσμο αντίστοιχα να είναι συνεπής στα αρχεία ή τα χαρτιά που πρέπει να υποδείξει, χωρίς να δημιουργούνται έτσι προβλήματα. Το πιο σημαντικό είναι πως ο καθένας προσέχει πρωτίστως για τον εαυτό του, έτσι ώστε όλοι να είμαστε υγιείς και να μην κλείσουν κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις» δήλωσε.

 

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ “CLICK AWAY”, ΑΛΛΑ…

Σε ό,τι έχει να κάνει με την παραλαβή εκτός καταστήματος, το γνωστό στα χρόνια του κορονοϊού “click away”, είναι σε ισχύ για κάποιον πελάτη που δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, ή rapid test, ωστόσο η πρακτική αυτή όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, δημιουργεί προβλήματα στα καταστήματα, ιδίως σε αυτά με λίγο προσωπικό. «Εγώ θα παρότρυνα τον κόσμο να εμβολιαστεί, μιας και όπως φαίνεται από την καθημερινότητα και λένε και οι ειδικοί, έστω και αν νοσήσει κάποιος το πιθανότερο είναι να το περάσει ήπια, σε σχέση με κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος. Καλό είναι να μην κάνουμε όλοι τους ειδικούς, αλλά να ακούμε αυτούς που είναι πραγματικά, εφαρμόζοντας τις οδηγίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, το “click away” είναι μια λύση, αλλά παράλληλα μια επιβάρυνση των καταστηματαρχών, η οποία επιφέρει προβλήματα στην επιχείρηση. Δεν αναφέρομαι στα πολυκαταστήματα που μπορούν να διαθέσουν ένα ή δύο άτομα για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Στο λιανεμπόριο σε πολλές περιπτώσεις κάποιος είναι αυτοαπασχολούμενος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προτεραιότητες που πρέπει να δώσει» επεσήμανε.

 

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τέλος, ο κ. Εγγλέζος υπογράμμισε πως το σενάριο για νέο κλείσιμο στην αγορά λόγω της πανδημίας δεν φαντάζει πιθανό, από τη στιγμή που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες ρεκόρ κρουσμάτων και η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε οριζόντια μέτρα, αλλά σε επιμέρους. «Το κρίσιμο τρίμηνο είναι αυτό του χειμώνα, οπότε θέλω να πιστεύω πως μετά θα εκτονωθεί η κατάσταση, οδεύοντας σε μια πιο ομαλή πορεία» συμπλήρωσε.

 

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Τα καταστήματα θα παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από 11 π.μ. έως 4 μ.μ. Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Για κάθε περίοδο εκπτώσεων, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας προτείνει στους πολίτες 5 «χρυσούς κανόνες». Συγκεκριμένα στους καταναλωτές που θα κάνουν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων προτείνεται:

- Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο Διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

- Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

- Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

- Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

- Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.


NEWSLETTER