Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 09:21

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γ. Εγγλέζος στην “Ε”: “Υποτονική η αγορά παρά τις εκπτώσεις”

Γράφτηκε από τον
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γ. Εγγλέζος στην “Ε”: “Υποτονική η αγορά παρά τις εκπτώσεις”

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Προβληματική και υποτονική πορεία παρουσιάζει η αγοραστική κίνηση το πρώτο 15ήμερο των εκπτώσεων, η οποία δεν είναι αναμενόμενη για την αγορά και μάλιστα με ανοικτά φέτος όλα τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργο Εγγλέζο, το λιανικό εμπόριο κινείται μέχρι στιγμής… παγωμένα κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που διανύουν την τρίτη εβδομάδα από την έναρξή τους, παρότι τα ποσοστά που έχουν ανακοινωθεί στις βιτρίνες αγγίζουν πλέον και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις. «Εν μέσω του αρνητικού αυτού κλίματος ετοιμάζουμε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με μέτρα που κατά την κρίση μας θα απαλύνουν τον επιχειρηματία» ανέφερε.

Ο ίδιος, ως νέος πρόεδρος του συλλόγου μίλησε στην «Ε» για διάφορα ζητήματα που αφορούν τον «Ερμή» αναλύοντας μεταξύ άλλων το σκεπτικό του σχετικά με πιθανές αλλαγές που μπορούν να ισχύσουν στο μέλλον. Ερωτηθείς αρχικά για το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ο ίδιος εξήγησε πως είναι πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου να σταματήσουν, καθώς δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για την ύπαρξή τους, μιας και δεν βοηθούν στη λειτουργία των καταστημάτων. «Το θέμα είναι σε επίπεδο ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών. Είναι υπόψη του αρμόδιου υπουργού πως επιθυμούμε να επιστρέψουμε στις δύο κανονικές. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες αλυσίδες είναι υπέρ αυτών, οπότε το θέμα φαίνεται να κολλάει εκεί προς το παρόν» πρόσθεσε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αν η συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας στην Καλαμάτα είναι η πρέπουσα για την προσπάθεια ανάπτυξης που γίνεται στην περιοχή, ο κ. Εγγλέζος επισήμανε πως σε έναν βαθμό θεωρεί πως είναι, ωστόσο χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια και επιπλέον ενέργειες, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη δεν είναι αποκλειστικά θέμα επιχειρηματικότητας αλλά και άλλων φορέων, ώστε η πόλη να ανέβει επίπεδα. «Τα πάντα είναι ένας κύκλος, όταν αυτός δουλεύει σωστά μόνο εξέλιξη μπορούμε να δούμε. Η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό και τι προσφέρουμε εμείς προς τους επισκέπτες μέσα από υπηρεσίες και προϊόντα που πρέπει να είναι ελκυστικά. Με τον τρόπο αυτό ανεβαίνει ο δείκτης επισκεψιμότητας, άρα και η ανάπτυξη της περιοχής» επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας κλήθηκε να σχολιάσει μια πιθανή τροποποίηση στα ωράρια, έτσι ώστε οι επισκέπτες της πόλης να μην βρίσκουν κατεβασμένα ρολά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αλλαγές. Ωστόσο, αν οι συνθήκες παραμείνουν έτσι όπως έχουν τώρα, νομίζω πως δεν υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει κάτι στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων. Αν όμως παρατηρήσουμε πως υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και μεγαλώσει η τουριστική σεζόν ενδέχεται να τροποποιηθούν. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να ευδοκιμήσει για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μια Κυριακή του χειμώνα. Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα κρίνουν τις όποιες εξελίξεις» σημείωσε.

 

ΠΩΣ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Από πλευράς κυκλοφοριακού και στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμάτας -ένα διαχρονικό πρόβλημα ιδίως σε ώρες αιχμής, το οποίο με τον τρόπο του επηρεάζει το λιανεμπόριο, βάζοντας σε σκέψεις και κατοίκους όμορων δήμων για το αν θα κάνουν τα ψώνια τους εκεί- ο Γιώργος Εγγλέζος δήλωσε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει ανάγκη από πάρκινγκ πλέον και στο κέντρο αλλά και στην Παραλία, καθώς οι απαιτήσεις είναι σημαντικές, υπενθυμίζοντας το θέμα των αναπλάσεων που στερούν θέσεις στάθμευσης. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της Αναγνωσταρά, όπου πολλοί οδηγοί τοποθετούν τα οχήματά τους εκεί. Παράλληλα θα πρέπει και εμείς, επιχειρηματίες αλλά και καταναλωτές, να προσαρμοστούμε και σε ένα άλλο μοντέλο, αυτό της χρήσης ΜΜΜ, τη στιγμή φερ’ ειπείν που το αστικό ΚΤΕΛ κινείται σχεδόν μόνο του. Δεδομένου άλλωστε πως την Καλαμάτα μπορεί να την περπατήσει κανείς εύκολα, με τις αποστάσεις να είναι μικρές, το Ι.Χ. μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα, με το ποδήλατο να είναι μια καλή επιλογή, βοηθώντας παράλληλα όποιος το χρησιμοποιεί και το περιβάλλον» συμπλήρωσε, λέγοντας πως οι όποιες αλλαγές στο ζήτημα της στάθμευσης πρέπει να έχουν βάση στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

«ΟΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

«Ο Εμπορικός Σύλλογος παρακολουθεί καθημερινά τα έργα του δήμου, εστιάζοντας στις αναπλάσεις, όπως αυτή της Σφακτηρίας. Οι συνάδελφοι δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται για τόσο μεγάλο διάστημα, καθώς δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα, πέρα από αυτά που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω πως η Aναγνωσταρά δεν θα έχει την τύχη των παλιότερων αναπλάσεων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην μείνουν άπραγες. Πρέπει ο εργολάβος που αναλαμβάνει να “μπει και να βγει” κατά μια έννοια, προλαβαίνοντας τα χρονοδιαγράμματα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως πλέον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες ώστε όχι μόνο να τηρηθεί ένα πλάνο αλλά και να τελειώσει νωρίτερα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Αναφορικά με τα περιορισμένα μέλη που έχει ο Εμπορικός Σύλλογος σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα, ο Γιώργος Εγγλέζος είπε πως ήδη γίνονται ενέργειες, έχοντας έρθει στο σύλλογο τα καταστήματα της Κεντρικής Αγοράς και τα στεγνοκαθαριστήρια, ενώ γίνονται επαφές και με άλλους κλάδους ώστε να ενταχθούν στον «Ερμή». «Δεν υπάρχει νόημα να απαριθμεί η πόλη πολλά σωματεία. Είναι προς το συμφέρον όλων να ενοποιηθούν. Δεν έχει να κάνει με την εκάστοτε διοίκηση, μιας και οι ίδιοι οι κλάδοι αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ όταν είναι ένα. Σε κάθε περίπτωση το πλάνο μας είναι εντός του έτους να μεγαλώσουμε κι άλλο το σύλλογο» γνωστοποίησε.

Τέλος, ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε στη συνεργασία των Εμπορικών Συλλόγων της Μεσσηνίας, επισημαίνοντας πως όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους. «Στον εμπορικό κόσμο τα προβλήματα δεν είναι πολιτικού χαρακτήρα αλλά οικονομικού, οπότε όλοι είμαστε προς κοινή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στο θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Με τις ομοσπονδίες να παίζουν σημαντικό ρόλο, εμείς ως πρωτοβάθμιο όργανο προσπαθούμε να έχουμε μια κοινή γραμμή μέσα από ένα κλίμα σύμπνοιας. Με τους προέδρους στο νομό να είναι πιο νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους, όντας συνεργάσιμοι και με όρεξη γι’ αυτό που κάνουν, βάζουμε όλοι τα θέματά μας και τις γνώμες μας στο τραπέζι, βρίσκοντας λύσεις» κατέληξε.


NEWSLETTER