Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 08:29

O Μιχάλης Καννάς μιλά για τα ζητήματα της περιοχής: «Παραμελημένο κόσμημα» η μαρίνα της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με ένα «παραμελημένο κόσμημα» παρομοίασε τη μαρίνα ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής, Μιχάλης Καννάς. Ο ίδιος μιλώντας στην «Ε» αναφέρθηκε στο πλάνο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Καλαμάτας να κερδίσει ακόμα περισσότερους πόντους, ενώ σχολίασε πώς έχουν κινηθεί οι επιχειρήσεις τα δύο τελευταία χρόνια εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, στάθηκε και στις τελευταίες καλοκαιρινές σεζόν οι οποίες κράτησαν όρθιο μεγάλο ποσοστό του κλάδου.

 

ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

Σε ερώτηση για το πώς επηρεάστηκαν τα μαγαζιά της μαρίνας από το 2020 και έπειτα ο Μιχάλης Καννάς σημείωσε πως δύο έβαλαν λουκέτο, ενώ ο τζίρος σαφώς επηρεάστηκε και στις επιχειρήσεις της περιοχής, κινούμενες στο γενικότερο υποτονικό κλίμα της πόλης. «Στο γεγονός αυτό συντέλεσαν και οι περιορισμοί, οι οποίοι δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργικότητα των χώρων. Τα ωράρια, η μουσική, οι επιδείξεις των πιστοποιητικών και ο διαχωρισμός των πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είχαν τον αρνητικό τους αντίκτυπο, ωστόσο βλέποντας το μέλλον αισιόδοξα, πιστεύω πως από εδώ και στο εξής θα συνεχίσουμε χωρίς περιοριστικά μέτρα στον κλάδο μας. Οι προβλέψεις άλλωστε μιλούν για ένα καλό εισπρακτικά καλοκαίρι και σε αυτό ποντάρουμε πολλά» δήλωσε.

 

ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Από πλευράς νυχτερινής ζωής στην οποία η μαρίνα διαχρονικά κατέχει ισχυρό μερίδιο λόγω των επιλογών που προσφέρει, ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών επισήμανε πως οδεύοντας προς την άνοιξη πλέον, η κίνηση τους χειμερινούς μήνες κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πεσμένη. «Είθισται η μαρίνα να προσελκύει κόσμο για φαγητό και διασκέδαση όλες τις εποχές του χρόνου, όμως η κατάσταση που διαμορφώθηκε, ιδίως από τις γιορτές και έπειτα, δημιούργησε πρόβλημα στα μαγαζιά, τα οποία δεν είχαν την προσέλευση των παλιότερων χρόνων» εξήγησε.

 

ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ

Στον αντίποδα, από πλευράς των δύο τελευταίων καλοκαιριών, παρότι συνδυάστηκαν επίσης με τον κορονοϊό, η κίνηση έφερε χαμόγελα στους επιχειρηματίες. «Τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021 ήταν άριστα, καλύτερα και από εκείνα προ πανδημίας. Επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός τουριστών την Καλαμάτα, μη μπορώντας ή μη θέλοντας να διαλέξουν κάποιο πλοίο ή αεροπλάνο λόγω της κατάστασης με τον Covid. Τα μηνύματα που λάβαμε ήταν πως έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από όλες τις υπηρεσίες, όπως το φαγητό και η διαμονή, και σε αυτό το κλίμα πιστεύουμε πως πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες θα επιλέξουν εκ νέου την πόλη μας, μιας και πέρασαν όμορφα. Η Καλαμάτα λόγω της προσβασιμότητάς της θα έλεγα πως ευνοήθηκε από τις συνθήκες, κερδίζοντας κόσμο που πιθανώς υπό άλλες προϋποθέσεις να μην την υπολόγιζε τόσο» υπογράμμισε.

 

«ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ»

Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στη μαρίνα ώστε να αναβαθμιστεί και κατ’ επέκταση να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ντόπιους αλλά και επισκέπτες, ο κ. Καννάς διευκρίνισε πως έχουν γίνει τοποθετήσεις από το δήμαρχο Καλαμάτας πως η μαρίνα θα προσεχθεί με πιο «καλό μάτι», όμως μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερη ενέργεια ώστε να διαμορφωθεί, με το θέμα να έχει αφεθεί πίσω. «Ο κ. Βασιλόπουλος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και γι’ αυτό πιστεύω πως θα υπάρξουν εξελίξεις. Κατά τη γνώμη μου ένα γκρουπ του δήμου με εξειδικευμένους υπαλλήλους θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ορισμένα ταξίδια και να δει από κοντά κάποιες μαρίνες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παίρνοντας έτσι ιδέες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και εδώ. Η μαρίνα θέλει δουλειά, δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε. Σίγουρα είναι κόσμημα για την πόλη, όμως χρειάζεται να εξελιχτεί περαιτέρω μέσα από παρεμβάσεις και εργασίες, ούτως ώστε να επωφεληθούν και τα μαγαζιά της περιοχής αλλά και γενικότερα η Καλαμάτα. Ας μην ξεχνάμε πως η μαρίνα από πλευράς φαγητού προσελκύει ένα 90% του κόσμου. Αρα είναι εύλογο ένα όμορφο και ανανεωμένο μέρος να φέρει περισσότερο κόσμο ευρύτερα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα» επισήμανε, αναφέροντας πως επειδή όπως κάθε κόσμημα αν παραμεληθεί κινδυνεύει να χάσει τη λάμψη του, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να γίνουν εργασίες, ενδεχομένως κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες, μέσα από έναν καλό προγραμματισμό και έξυπνες κινήσεις ώστε να μην μείνουν κλειστά τα μαγαζιά. «Η μαρίνα έχει μείνει εδώ και χρόνια στάσιμη και γι’ αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο, δεν ζητάμε πρόχειρες κινήσεις για να πούμε απλά πως έγινε κάτι, θέλουμε κάτι ουσιώδες, με στόχο να κερδίσει όχι μόνο η μαρίνα πόντους, αλλά όλη η Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αναφορικά με την επικέντρωση που γίνεται σε ορισμένα σημεία της Καλαμάτας κατά καιρούς και όχι σε όλα, στο πλαίσιο της προβολής της προς τα έξω από διάφορους φορείς ή εγχώρια και ξένα μέσα, ο ίδιος δήλωσε πως αναμφισβήτητα το κάθε μέρος έχει την ομορφιά του. «Η μαρίνα έχει μια διαχρονική ομορφιά τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Όπως το ιστορικό κέντρο, η κεντρική πλατεία ή η παραλία, πρέπει να τονίζονται όλες οι τοποθεσίες με την ίδια συχνότητα και να μην γίνονται διαχωρισμοί, για το άμεσο καλό της Καλαμάτας» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως όπως μια επιχείρηση εστίασης προβάλλει τα καλύτερα φαγητά της για να έρθουν πελάτες, έτσι στην Καλαμάτα πρέπει να προβάλλονται εξίσου όλα τα καλά σημεία, ώστε να γίνονται γνωστά όλα τα δυνατά της χαρτιά.