Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 09:24

Η ακρίβεια απειλεί με λουκέτο τις επιχειρήσεις - Ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον

 

Η ακρίβεια στο ρεύμα και η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού πλήττει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο.

Και για να μη συμβεί αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναία μέτρα και να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτό τόνισαν χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, οι πρόεδροι του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) Νίκος Μαλαπέτσας, της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης και του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη χθεσινή απογευματινή κινητοποίηση του ΣΚΕΑΚ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ Νίκος Μαλαπέτσας παρατήρησε ότι “το ρεύμα σκοτώνει τις επιχειρήσεις μας” κι επεσήμανε πως “είναι πρόβλημα όλων των κλάδων και των νοικοκυριών”.

Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του συλλόγου Ανδρέας Ζαγάκος ενημέρωσε ότι οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν: “Κυβερνητική παρέμβαση για να γίνει κατανοητή και φανερή η μείωση στο ρεύμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε επιχειρήσεις για ένα 6μηνο και δυνατότητα ρύθμισης χρεών που έχουν δημιουργηθεί από την ακρίβεια, χωρίς προκαταβολή”.

Ο κ. Μαλαπέτσας παρουσίασε λογαριασμούς ρεύματος καταστημάτων εστίασης πέρυσι και φέτος με την ίδια κατανάλωση: Χαρακτηριστικά, πέρυσι ήταν 325 ευρώ και φέτος 3.900, πέρυσι ήταν 5.107 ευρώ και φέτος 8.500, πέρυσι ήταν 2.181 ευρώ και φέτος 6.850 ευρώ. Παρατήρησε, ακόμα, πως στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου δεν είδαν καμία μείωση από αυτήν που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Καπερώνης συνεχάρη τον ΣΚΕΑΚ για την πρωτοβουλία οργάνωσης της κινητοποίησης στην πλατεία 23ης Μαρτίου και παρατήρησε πως η κατάσταση με την ακρίβεια αφορά όλους τους μικρομεσαίους και χτυπάει όλες τις επιχειρήσεις. Επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να σταθούν στο πρόβλημα και να δώσουν λύση”. Σημείωσε πως “η αύξηση του πληθωρισμού 6,2% που καταγράφηκε, είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της εισόδου στο ευρώ”, αλλά εκτίμησε πως “είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση, έχει αγγίξει τα πάντα”. Και κάλεσε την κυβέρνηση “να πάρει μέτρα να σταματήσει το κακό για τις επιχειρήσεις, γιατί αρκετές μπορεί να βάλουν λουκέτο”.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος επιβεβαίωσε ότι “οι στιγμές που βιώνουμε είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του λιανικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας”. Αναγνώρισε πως “η εστίαση πλήττεται περισσότερο” και ανέφερε ότι “οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν υποβαθμίσει το θέμα της ακρίβειας”. Παραδέχθηκε ότι “η στήριξη του κράτους την περίοδο της πανδημίας βοήθησε”, αλλά εξέφρασε το φόβο πως “το κακό θα συμβεί τώρα με όλες τις ακρίβειες και τη μείωση του τζίρου”. Επεσήμανε τη μείωση του τζίρου στο 40% - 50% και την ταυτόχρονη αύξηση του λειτουργικού κόστους, ενώ εκτίμησε πως η αύξηση της ενέργειας είναι ένα δεύτερο ενοίκιο.

Τέλος, σημείωσε ότι “η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει γενναία επέμβαση στην επιχειρηματικότητα, έχουμε ανάγκη από στήριξη. Είναι ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων που θα πληγούν αν κλείσουν επιχειρήσεις” και ζήτησε “καινούργια μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης”.

Γ.Σ.