Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 08:45

Έμποροι Καλαμάτας: Προσδοκίες για αυξημένη κίνηση την περίοδο του Πάσχα

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Στην κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα προσβλέπει η αγορά της Καλαμάτας, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υποτονική, ενώ ούτε και οι τελευταίες εκπτώσεις κατάφεραν να την τονώσουν.

Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος, οι συγκυρίες οδήγησαν στο να σημειωθεί παρατεταμένη στασιμότητα στην τοπική αγορά, η οποία περιμένει την εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου τις επόμενες μέρες, με την προσδοκία πως θα μπορέσει να καλύψει κάποια από τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

«Ο καιρός έχοντας φτιάξει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του κόσμου, είναι ικανός να τον ωθήσει σε αγορές και αυτό φαίνεται κάπως τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο το κύμα των αυξήσεων έχει “φρενάρει” την πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού, κάνοντάς το διστακτικό στις αγορές του. Με τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα στην Καλαμάτα τις μέρες του Πάσχα να είναι αισιόδοξα, φαίνεται πως θα υπάρξει κινητικότητα στην πόλη μας, ελπίζοντας σε καλύτερους τζίρους» ανέφερε ο κ. Εγγλέζος, για να προσθέσει: «Η αγορά συνδέεται με την ψυχολογία. Ο κόσμος προφανώς θέλει να ψωνίσει για τις μέρες αυτές και να εκτονωθεί, κάνοντας το λεγόμενο shopping therapy, όμως δεν παύει η ακρίβεια να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των καταναλωτών, αποτελώντας έναν ανασταλτικό παράγοντα».

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Σχετικά με το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι τιμές στα είδη προς πώληση του λιανεμπορίου, ο Γιώργος Εγγλέζος δήλωσε τα εξής: «Είναι τέτοιου επιπέδου οι αυξήσεις που δεν μπορούν πλέον να απορροφηθούν από τους επαγγελματίες. Μόνο το λογαριασμό του ρεύματος να αναλύσουμε, πέραν όλων των άλλων, έχουμε μπει στη διαδικασία να πληρώνουμε άλλο ένα ενοίκιο με τα ποσά που βλέπουμε» διευκρίνισε, λέγοντας πως οι συνάδελφοι σε ένδυση και υπόδηση από τις προηγούμενες καραντίνες έχουν κρατήσει ένα στοκ, το οποίο μπορούν να το πουλήσουν χωρίς αύξηση. Ωστόσο όπως είπε, οι νέες παραγγελίες που έρχονται από εδώ και πέρα, με τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινά να είναι σε πρώτο πλάνο, έχουν περασμένες τις νέες τιμές, οπότε το κύμα των ανατιμήσεων θα φανεί σε κάθε περίπτωση.

 

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Τέλος, αναφορικά με κάποια πιθανή εξέλιξη ως προς την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας υποστήριξε πως ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη ενημέρωση για κάτι τέτοιο. «Αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν τις στρόφιγγες, ώστε να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να αντλήσουν μικρού επιπέδου κεφάλαια και να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, το επόμενο διάστημα οι δυσκολίες θα είναι ακόμα περισσότερες. Από την πλευρά μας ως σύλλογος έχουμε στείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο με ορισμένα αιτήματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την ένταξη όλων των υποχρεώσεων, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση, σε 120 δόσεις. Μέρα με τη μέρα δημιουργούνται και νέες υποχρεώσεις. Και ο πόλεμος να τελειώσει το θέμα των αυξήσεων δεν θα λήξει των επόμενη μέρα, οπότε όπως φαίνεται η αγοραστική δύναμη θα πέσει περαιτέρω» τόνισε, επισημαίνοντας την ανησυχία του για το γεγονός πως η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη να δοκιμάζει την καθημερινότητα όλων, παρότι οι προβλέψεις των ειδικών έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση.

 

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Καλαμάτας που θα ισχύσει για την εορταστική περίοδο του Πάσχα είναι το εξής:

Κυριακή των Βαΐων 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Μ. Δευτέρα 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 - 9 μ.μ.

Μ. Τρίτη 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 - 9 μ.μ.

Μ. Τετάρτη 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 - 9 μ.μ.

Μ. Πέμπτη 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 - 9 μ.μ.

Μ. Παρασκευή 8.30 π.μ. - 3 μ.μ.

Μ. Σάββατο 8.30 π.μ. - 4 μ.μ.

Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.