Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 17:21

Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την παραγωγή δικής μας ενέργειας

Γράφτηκε από την
Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την παραγωγή δικής μας ενέργειας

 

Συνέντευξη με τον Κο Κώστα Μουρτζανό, διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό, διδάκτωρ Α.Π.Θ. και γενικό διευθυντή της SolarWay.



Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης;

Η κατάσταση που βιώνουμε σε ότι αφορά στην ενεργειακή κρίση είναι πρωτόγνωρη. Εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι αιτίες την ενεργειακής κρίσης είναι βαθιές και πολυδιάστατες και σίγουρα δεν οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Απλά ο πόλεμος ήρθε να επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Στο ακόλουθο γράφημα εμφανίζεται η εξέλιξη της μεσοσταθμικής τιμής χονδρικής της ηλεκτρική ενέργειας  από το 2018 μέχρι και σήμερα. Είναι εμφανές ότι η άνοδος των τιμών ξεκίνησε ήδη από το Οκτώβρη του 2020 πολύ πριν τον πόλεμο.

 

Οι επιδοτήσεις που η κυβέρνηση εφαρμόζει ή έχει αναγγείλει, μπορούν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα;

Η πολιτική των επιδοτήσεων, μόνο μερική και προσωρινή ανακούφιση μπορεί να προσφέρει. Ακόμα και οι πρόσφατες εξαγγελίες περί «πλαφόν» στις τιμές χονδρικής ή λιανικής, θα συγκρατήσουν τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις, δεν θα τις εξαλείψουν. Όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ζήσουμε με αυξημένες τιμές ρεύματος.

 

Ποια μπορεί να είναι λοιπόν η απάντηση σε αυτό το γόρδιο δεσμό, ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών στο εγγύς μέλλον;

Μα το αυτονόητο : Να παράξουμε την δική μας ενέργεια!

Με δεδομένο ότι η περιοχή μας είναι ευλογημένη από πλευράς ηλιοφάνειας,, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κι απροβλημάτιστα μέσω της εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού (Φ/Β) συστήματος αυτοπαραγωγής κάτω από το καθεστώς του Net-Metering, καθώς το Φ/Β είναι πια ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό  μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, για να παράξουμε την δική μας ηλεκτρική ενέργεια και να ελαχιστοποιήσουμε το λογαριασμό ρεύματος! Γινόμαστε δηλαδή αυτοπαραγωγοί, με την έννοια του ότι θα παράγουμε την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνουμε.

 

Ισχύει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις, που σε πολλές από αυτές έχει ανακύψει τεράστιο πρόβλημα από την αύξηση των λογαριασμών τους στο ηλεκτρικό ρεύμα (μέχρι και σκέψεις για «λουκέτο» σε αρκετές);

Φυσικά! Οι επιχειρήσεις επωφελούνται και αυτές και ίσως μάλιστα περισσότερο από τις κατοικίες, καθώς αφενός μεν ανακτούν τον ΦΠΑ, αφετέρου δε, υπό προϋποθέσεις,  μπορούν να τύχουν και επιδότησης της επένδυσης τους.

Η μοναδική αυτή ευκαιρία  μπορεί να μετουσιωθεί, σε έργο δραστικής, άμεσης εξοικονόμησης χρημάτων, αφού πλέον δίνεται η δυνατότητα σε αυτές που θα προχωρήσουν σε εγκατάσταση & λειτουργία Φ/Β συστήματος αυτοπαραγωγής,  να μην πληρώσουν πραγματικά, ποτέ πια ρεύμα για την ενέργεια που καταναλώνουν καθ’ ολόκληρη τη λειτουργία τους.

Πώς λειτουργεί αυτός ο εντυπωσιακά ευεργετικός «μηχανισμός» αυτοπαραγωγής;

Ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο Net Metering) επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει εξολοκλήρου  τις καταναλώσεις  του σε ηλεκτρική ενέργεια ή μέρος αυτών, ενώ παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.

Ο «μηχανισμός» λοιπόν, λειτουργεί ως εξής:

  1. Όλη η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού συστήματος διοχετεύεται στην ζήτηση του χρήστη, προς ίδια κατανάλωση.
  2. Όταν δεν επαρκεί η ενέργεια του φωτοβολταϊκού για την κάλυψη της ζήτησης, τότε θα λαμβάνεται το υπολειπόμενο της ενέργειας, από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο.
  1. Όταν περισσεύει η ενέργεια του φωτοβολταϊκού, αυτή αποθηκεύεται «έμμεσα» στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να καταναλωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
  1. Η ενέργεια που απορροφήθηκε από το δίκτυο, συμψηφίζεται με την ενέργεια που διοχετεύτηκε σε αυτό και ο καταναλωτής χρεώνεται μόνο με τη διαφορά (εάν έχει προκύψει).
  2. Η περίσσεια ενέργειας σε ένα κύκλο συμψηφισμού, δεν χάνεται, αλλά μεταφέρεται στον επόμενο, με τριετή ισχύ.

 

Ποια είναι τα άμεσα οφέλη από την εγκατάσταση & λειτουργία  Φ/Β συστήματος αυτοπαραγωγής για τον καταναλωτή;

Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι:

  • Θα αυτονομηθεί ενεργειακά και θα μειώσει δραστικά το λογαριασμό του για 25 χρόνια!
  • Θα προστατευθεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές αυξήσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας!
  • Θα εκμεταλλευτεί την αστείρευτη πηγή ηλιακής ενέργειας αντικαθιστώντας άλλες πηγές, τις οποίες χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα στη καθημερινότητα μας (π.χ. πετρέλαιο, καυσόξυλα, υγραέριο και τη βενζίνη του αυτοκινήτου).
  • Θα κερδίσει, μιας και η αξία της επένδυσης επιστρέφει σύντομα, αφού ο χρόνος απόσβεσής της, με βάση τις νέες υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μειωθεί εντυπωσιακά στα 3 έτη και σε αρκετές περιπτώσεις έως και στο 1 έτος.

Με όλα τα πιο πάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι μετά την εγκατάσταση & λειτουργία Φ/Β συστήματος αυτοπαραγωγής, μένουμε ανεπηρέαστοι από το οποιοδήποτε «ράλι» αύξησης των τιμών ρεύματος, εξοικονομούμε άμεσα χρήματα που θα δαπανούσαμε σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με μια δαπάνη που αποσβένεται σύντομα. Κι όλα αυτά σε διάρκεια 25ετίας!

Πέραν όμως των οικονομικών ωφελημάτων, η τοποθέτηση ενός Φ/Β συστήματος συμβάλει στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, ένα σημαντικό εργαλείο, ουσίας, αλλά και προβολής.

 

 

 


NEWSLETTER