Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 08:43

Πιο «αλμυρή» η γουρνοπούλα λόγω των ανατιμήσεων - 50 λεπτά το κιλό παραπάνω θα πωληθεί στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ελαφρώς πιο «αλμυρή» σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος η γουρνοπούλα για όσους σπεύσουν να την αγοράσουν ανήμερα της Αναλήψεως. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανατιμήσεις και το «ράλι» σε καύσιμα και ενέργεια δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε και το χαρακτηριστικό έδεσμα της Μεσσηνίας.  Επαγγελματίες κρεοπώλες της Καλαμάτας τόνισαν μιλώντας στην «Ε» πως η διαφορά σε σχέση με πέρυσι θα κυμανθεί χοντρικά στα 50 λεπτά το κιλό, εξέλιξη αναμενόμενη καθώς όλα τα είδη κρέατος κινούνται στο φάσμα των ανατιμήσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην κίνηση του Πάσχα, κάνοντας τις προβλέψεις τους για την τιμή στο κρέας τους επόμενους μήνες.

 

Φώτης Μουτεβελής (Κρεοπωλείο Μουτεβελής)

«Η τιμή της γουρνοπούλας πέρυσι κινήθηκε στα 11,50 ευρώ, οπότε φέτος λόγω των ανατιμήσεων θα πωληθεί 50 λεπτά παραπάνω. Ολο αυτό το διάστημα έχουμε απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων, καθώς αν περαστούν όλα στον πελάτη θα δοκιμαστούν πολύ οι οικονομικές του αντοχές, οπότε κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μπορεί να πάρει κρέας για την οικογένειά του. Πλέον οι τιμές στο κρέας θυμίζουν κάτι από χρηματιστήριο, με το κόστος κάθε μέρα που ξημερώνει να μοιάζει αβέβαιο, οπότε δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα. Αναφορικά με το Πάσχα, ο κόσμος έσπευσε να αγοράσει το κρέας του, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις είδαμε μειωμένες ποσότητες, δείγμα πως το καταναλωτικό κοινό δοκιμάζεται οικονομικά όπως και οι επαγγελματίες».

 

Χρήστος Γεωργιάδης (Τσικάκης - Γιαννόπουλος)

«Στη γουρνοπούλα φέτος δεν θα κάνουμε κάποια νέα αύξηση, καθώς είχαμε ανεβάσει το κόστος πριν τρεις μήνες, στο πλαίσιο των ανατιμήσεων. Ετσι, σε σχέση με πέρυσι όπου ήταν προς διάθεση στα 9,90, φέτος θα πωληθεί στα 10,45 ευρώ το κιλό παρά το σταθερό κύμα ακρίβειας που πλήττει τον κλάδο μας. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθευτούν τη μερίδα κρέατος που θέλουν σε λογική τιμή, σεβόμενοι πως είναι μια μέρα που ο κόσμος έχει την ανάγκη να διασκεδάσει απολαμβάνοντας το χαρακτηριστικό έδεσμα της Καλαμάτας. Στη συνέχεια ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με το πώς θα κυμανθούν ενέργεια και ρεύμα όχι μόνο η γουρνοπούλα αλλά όλα τα είδη κρέατος, με κύριο παράδειγμα το κοτόπουλο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στις ζωοτροφές. Από πλευράς Πάσχα, η κίνηση μας άφησε ικανοποιημένους. Ο κόσμος παρά την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα δεν μετρίασε τις αγορές του στο κρέας, δείγμα πως σε κάποια έθιμα δεν μπαίνουν “φρένα”. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη γιορτή της Αναλήψεως, με τους Καλαματιανούς να δείχνουν πως δεν αποχωρίζονται εύκολα την παράδοση».

 

Λάμπρος Σταυριανέας (Κτήμα Κρίσκιος)

Η τιμή της γουρνοπούλας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 50 λεπτά, κινούμενη στο αυξημένο κόστος του χοιρινού. Το χοιρινό λόγω του ζητήματος των ζωοτροφών αναμένεται να πάρει άλλα 30 λεπτά πάνω το επόμενο διάστημα, με τα υπόλοιπα είδη κρέατος να μην συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητας για άνοδο στο κόστος, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες. Σχετικά με τις μέρες του Πάσχα, είχαμε σημαντικούς τζίρους, ωστόσο λόγω των υψηλών λογαριασμών σε όλα τα επίπεδα, τα έξοδά μας δεν άφησαν τα έσοδα να υπερτερήσουν. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος βγήκε, ψώνισε και αυτό αναμένουμε και ανήμερα της Αναλήψεως».

 

Νίκος Μπατάγιας (Κρεοπωλείο Μπατάγιας)

«Δεδομένου πως το χοιρινό έχει πάρει γύρω στο ένα ευρώ πάνω χονδρική σε σχέση με πέρυσι λόγω των ανατιμήσεων, φέτος τη γουρνοπούλα θα την έχουμε 50 λεπτά παραπάνω το κιλό. Γενικότερα οι πωλήσεις στην Καλαμάτα στο συγκεκριμένο είδος κρέατος κυμαίνονται από 10 μέχρι 12 ευρώ στο κιλό, ενώ κάποιες εξαιρέσεις βάζουν 13 με 14 ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις και το προσωπικό της κάθε επιχείρησης. Από εδώ και πέρα, το αν θα δούμε πιο υψηλές τιμές στα κρέατα θα το κρίνει το καύσιμο, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα στο επάγγελμά μας. Το Πάσχα δεν μας άφησε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους, διακρίνοντας μια στεναχώρια στο καταναλωτικό κοινό λόγω της κατάστασης που βιώνει. Παρατηρήσαμε λιγότερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι στις αγορές του κόσμου, ενώ δεν έλειψαν οι ακρότητες από κάποια σούπερ μάρκετ, ρίχνοντας κατακόρυφα τις τιμές προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας, δημιουργώντας προβλήματα στα κρεοπωλεία της πόλης».