Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 09:06

Ξεκίνησαν από χθες οι καλοκαιρινές εκπτώσεις - Επιστρέφει 27 Αυγούστου η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησαν από χθες οι καλοκαιρινές εκπτώσεις - Επιστρέφει 27 Αυγούστου η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας

 

 

Το μάτι στους καταναλωτές «κλείνουν» από χθες οι έμποροι της Καλαμάτας, καθώς ξεκίνησαν επίσημα οι θερινές εκπτώσεις. Υστερα από ένα παρατεταμένο διάστημα… ανομβρίας, οι επαγγελματίες αισιοδοξούν ότι ντόπιοι και επισκέπτες θα τους στηρίξουν, με τις εκπτώσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων να κινούνται στο 50%.

Παραδοσιακά οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και ολοκληρώνονται στα τέλη Αυγούστου (31/8), ενώ προβλέπεται και η λειτουργία των καταστημάτων για μία Κυριακή. Συγκεκριμένα η νομοθεσία που ισχύει δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα να είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, κάτι που σημαίνει ότι για φέτος τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή 17 Ιουλίου.

«ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ»

Όπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο, αναλογιζόμενοι τη δύσκολη επικαιρότητα και το ενδεχόμενο αυτή να παραταθεί το χειμώνα. Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως η αγορά μπορεί να αγγίξει τα νούμερα του 2019, την τελευταία χρονιά προ πανδημίας, ο ίδιος σχολίασε πως λόγω της αβεβαιότητας θα κάνει την αποτίμησή του στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη για την ώρα.

«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω πως στον κόσμο έχουν λείψει τα ψώνια, με τους θερινούς μήνες να ανεβάζουν την ψυχολογία, οπότε δεν είναι απίθανο μέσα από τις εκπτώσεις να δούμε μια πιο έντονη κινητικότητα» επισήμανε. Και πρόσθεσε πως έχει στοιχίσει στο λιανεμπόριο το “φρένο” των επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα στην Καλαμάτα λόγω των υψηλών καυσίμων, αναμένοντας πλέον όλοι τις μεγάλες άδειες των Ελλήνων από τα μέσα Ιουλίου, οι οποίες συνήθως συνδυάζονται και με αγορές. Σε αυτές σύμφωνα με τον ίδιο στηρίζονται οι επαγγελματίες, όχι με στόχο το κέρδος αλλά την αποταμίευση για το φθινόπωρο.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

1) Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

2) Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

3) Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

4) Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

5) Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

6) Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

7) Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

8) Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

9) Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

10) Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

11) Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τουριστικά σημεία της Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή ανέμενε το «πράσινο φως» από το 2020, όμως η πανδημία την «πάγωσε» έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Μετά από δύο και πλέον χρόνια, η απόφαση τελεσφόρησε κατόπιν ουσιαστικά αιτήματος συναδέλφων, οι οποίοι επιθυμούσαν τη λειτουργία τους στα πρότυπα άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας, όπως το Ναύπλιο. Ιδίως τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της πόλης μας έχει παρατηρηθεί πως έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επισκέπτες, οπότε ήταν κρίμα να βρίσκουν κατεβασμένα ρολά» σημείωσε, τονίζοντας πως ο κάθε επαγγελματίας θα κρίνει πώς θα πράξει, καθώς το άνοιγμα είναι προαιρετικό. «Προσωπικά δεν είδα πολλές αντιδράσεις, αναλογιζόμενη η πλειοψηφία πως η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει ως υποδομή ώστε η Καλαμάτα να βάλει τις βάσεις για να γίνει ακόμα πιο ισχυρός τουριστικός προορισμός» είπε, υποστηρίζοντας πως η κατεύθυνση αυτή είναι η ενδεδειγμένη, δεδομένου πως η αγορά στηρίζεται κυρίως στην καλοκαιρινή σεζόν, άρα πρέπει να επενδύσει σε αυτήν.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Αναφορικά με τη Λευκή Νύχτα, η οποία τελευταία φορά έλαβε χώρα το 2019 λόγω Covid-19, o Γιώργος Εγγλέζος ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου. «Εχουμε συμφωνήσει με το δήμαρχο να συσταθεί μια επιτροπή πέντε ατόμων για να καθορίσει το πλαίσιο της διοργάνωσης. Απ’ την πλευρά μας οι προτάσεις μας είναι έτοιμες και θα συζητηθούν σύντομα με τον κ. Βασιλόπουλο» κατέληξε.


NEWSLETTER