Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 21:37

Πλήγμα για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ η μεταφορά του Μουντιάλ - Χάθηκε ο παραδοσιακός στοιχηματισμός του καλοκαιριού

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αρνητικό αντίκτυπο είχε για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ η μεταφορά του Μουντιάλ από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Κατάρ, ενώ θα είναι το δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην Ασία, μετά τη διοργάνωση του 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Επιπλέον θα είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη διοργάνωση το 2026 που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά, οι συμμετέχουσες ομάδες θα αυξηθούν σε 48. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού στο Κατάρ, η FIFA αποφάσισε να μεταφέρει το τουρνουά το χειμώνα παρά το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, γεγονός που στέρησε από τους επαγγελματίες του κλάδου ένα καλό εισπρακτικά διάστημα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δεδομένου πως την περίοδο που θα διοργανωθεί, η αθλητική ατζέντα είναι πλήρης από πρωταθλήματα και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα μίλησαν στην «Ε» για το πενιχρό, έτσι όπως εξελίχθηκε, πρώτο μισό του καλοκαιριού σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πώς έχει λειτουργήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους τους.

 

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος

«Η μεταφορά του Μουντιάλ φέτος ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον κλάδο μας. Όντας πολλά χρόνια στο επάγγελμα κάθε τέσσερα χρόνια βλέπαμε σημαντική άνοδο στη δουλειά μας λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο η φετινή αλλαγή δεν μας άφησε ανεπηρέαστους, καθώς το διάστημα που έχει ανακοινωθεί να γίνει θα ήταν μια φουλ αγωνιστική περίοδος σε όλα τα διάσημα αθλήματα, οπότε η μεταφορά τότε δεν θα αποτελέσει διαφορά για εμάς. Κατά συνέπεια Ιούνιος και Ιούλιος έμειναν ουσιαστικά κενοί από δράση. Με το Μουντιάλ να είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι ομάδες που συμμετέχουν, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, κεντρίζουν το ενδιαφέρον αυξάνοντας όπως είναι λογικό την τάση προς τον στοιχηματισμό, οπότε η πληγή στο επάγγελμά μας είναι δεδομένη.

Αναφορικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας που άρθηκαν από τα πρακτορεία, φτάσαμε στην αρχή της εφαρμογής των πιστοποιητικών να κάνουμε τους αστυνομικούς, εξέλιξη που λειτούργησε αποτρεπτικά για κάποιους πελάτες. Ερχόμενοι στο σήμερα, ο κόσμος δείχνει να εστιάζει στα είδη πρώτης ανάγκης λόγω της ακρίβειας, με κύριο παράδειγμα αυτό των καυσίμων, και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό στα τυχερά παιχνίδια. Η επισκεψιμότητα βέβαια είναι ελαφρώς πιο αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, δείχνοντας πως οι πελάτες τα προτιμούν, όμως το ζητούμενο είναι τα ποσά που διαθέτουν».

  

Αντώνης Ψυχογιόπουλος

«Το Μουντιάλ του Κατάρ μας στοίχισε αρκετά. Το κενό που άφησε πίσω του έκανε την κίνηση πολύ υποτονική, ενώ αν γινόταν παραδοσιακά το καλοκαίρι θα μας ανέβαζε τη δουλειά μας κατά πολύ. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν καθημερινά δράση είτε για εγχώρια ματς είτε για ευρωπαϊκά, οπότε πρακτικά μόνο κέρδος δεν έχουμε τώρα. Ετσι μείναμε αυτό το διάστημα με μη εμπορικά παιχνίδια από πρωταθλήματα χαμηλότερου ενδιαφέροντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να συναντήσει την ακρίβεια στην αγορά και τα μειωμένα πονταρίσματα από μεγάλο μέρος της πελατείας μας, σε ποσοστό ακόμα και 50% απ’ αυτό που διέθετε παλιότερα.

Σχετικά με την κατάργηση των μέτρων, όπως αυτό της μάσκας, αρκετός κόσμος συνεχίζει να τη φοράει στον κλειστό χώρο, δείγμα πως αρκετοί συνήθισαν τη διαδικασία αυτή προφυλάσσοντας τον εαυτό τους λόγω της έξαρσης που παρατηρείται. Στο σκέλος των πιστοποιητικών, πολλά πρακτορεία ΟΠΑΠ τείνουν προς τους ανοιχτούς χώρους λόγω της διαμόρφωσής τους, γι’ αυτό και οι έλεγχοι απ’ τις αρχές δεν ήταν τόσο έντονοι στον κλάδο μας».

 

Ευθύμιος Πατσάς

«Όπως είναι λογικό η κίνηση στα πρακτορεία θα ήταν αυξημένη με το Παγκόσμιο Κύπελλο σε εξέλιξη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο, αν δούμε την εξέλιξη ρεαλιστικά, η δουλειά θα μεταφερθεί στην ουσία το χειμώνα, με αρκετά πρωταθλήματα να ξεκινούν νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω της διακοπής που θα ακολουθήσει. Μόνη ώθηση για την ώρα δίνουν οι προκριματικοί αγώνες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με αυτούς του Μουντιάλ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθωρισμό και πόσο αυτός επηρεάζει την πελατεία μας, ο κόσμος σαφώς είναι λίγο κουμπωμένος, όμως το διάστημα αυτό δεν αποτελεί κριτήριο καθώς βρισκόμαστε σε νεκρή περίοδο.

Θετική πάντως για μας ήταν η άρση του μέτρου για τα πιστοποιητικά, καθώς πλέον ο κόσμος μπορεί να παίξει χωρίς επιδείξεις».

 

Στασινός Αναστασόπουλος

«Η αλλαγή στη διεξαγωγή του Μουντιάλ δημιούργησε το καλοκαίρι μια νεκρή περίοδο, παγώνοντας το στοιχηματισμό. Μπορεί τα πρωταθλήματα να ξεκινήσουν νωρίτερα, όμως το καλό χαρτί για μας ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ανά τέσσερα χρόνια δίνει πνοή τα καλοκαίρια στο επάγγελμά μας. Προφανώς δεν φταίει η χώρα διεξαγωγής αλλά ο καιρός, γεγονός που πρέπει να κάνει πιο προσεκτικούς τους διοργανωτές για το ποιες χώρες θα επιλέγουν στο μέλλον.

Μοναδική βοήθεια για εμάς τους τελευταίους μήνες αποτέλεσε η κατάργηση της επίδειξης πιστοποιητικών στους χώρους μας, βλέποντας κόσμο να επιστρέφει σε μια συνήθεια που αναγκαστικά είχε αποχωριστεί εφόσον δεν το διέθετε.

Οσο για την κίνηση, με βάση την ακρίβεια αρκετοί πελάτες έχουν μειώσει τα ποσά που διαθέτουν για να παίξουν ένα παιχνίδι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μειώσει και τις επισκέψεις τους, βάζοντας προφανώς προτεραιότητα σε άλλες ανάγκες».