Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 09:05

Ο εκπρόσωπος του ΣΚΕΑΚ Ανδρέας Ζαγάκος στην «Ε»: “Μειωμένη η κίνηση στην εστίαση λόγω της ακρίβειας” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Μειωμένη κατά 25% - 30% είναι η κίνηση στην εστίαση στην Καλαμάτα σε σχέση με το 2019. Και καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η ακρίβεια, που επηρεάζει τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές.

Αυτό τόνισε στην “Ε” ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) Ανδρέας Ζαγάκος.

Επεσήμανε ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος απέχει αρκετά από τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Μας ενημέρωσε πως ήταν πάρα πολύ δυνατό το 3ήμερο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά παρατήρησε ότι ένας καλός μήνας δεν μπορεί να καλύψει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που δεν πήγαν καλά.

Αναλυτικά, ο Ανδρ. Ζαγάκος μας είπε ότι “ήταν πάρα πολύ δυνατό το 3ήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Είχε πάρα πολύ κόσμο η πόλη και η περιοχή. Τα καταστήματα γέμισαν και οι καταναλώσεις ήταν ικανοποιητικές”. Ωστόσο, ανέφερε πως “η αίσθηση από την επόμενη μέρα είναι λίγο χαμηλωμένη” κι εξέφρασε την ελπίδα να πάνε καλά “και οι επόμενες δύο εβδομάδες του Αυγούστου, πιθανόν και ο Σεπτέμβριος, εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες που έχει η πόλη και η περιοχή, για να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε έναν κακό Ιούνιο και Ιούλιο”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, επεσήμανε ότι “δεν σώζεται το κακό διάστημα. Ενας μήνας δεν μπορεί να σώσει τους υπόλοιπους. Θα μπορέσει, όμως, να στηρίξει την προσπάθεια που θα κάνουν για άλλη μια χρονιά, τα τελευταία χρόνια, οι επαγγελματίες της εστίασης, να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τη δουλειά τους και τις θέσεις εργασίας, για να μπορέσουμε να πάμε πιθανόν με μια μεγαλύτερη ηρεμία σε ένα επόμενο καλοκαίρι, για να μπορέσουμε να φθάσουμε τα υψηλά στάνταρ προ κορονοϊού”.

 

Ο Ανδρ. Ζαγάκος ζήτησε “να γίνει κατανοητό ότι τα υψηλά νούμερα που ακούγονται σε πανελλήνιο μέγεθος, δεν αφορούν τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Εχουμε πολλά - πολλά χιλιόμετρα τουριστικής ανάπτυξης να διανύσουμε ακόμα για να φθάσουμε το επίπεδο των Κυκλάδων, της Κρήτης ή των Ιονίων Νήσων. Πεδίο δόξης λαμπρόν και για μας τους επιχειρηματίες και για τις ηγεσίες να τα διανύσουμε αυτά τα χιλιόμετρα, για να μπορέσουμε σε κάποια χρόνια να μιλάμε για πραγματικά τουριστική κίνηση στην περιοχή μας”.

Σε ερώτησή μας αν η φετινή αυξημένη κίνηση φθάνει τα επίπεδα του 2019, της τελευταίας χρονιάς πριν τον κορονοϊό, ήταν ξεκάθαρος: “Τουλάχιστον όσον αφορά την εστίαση, που μπορώ να ξέρω και να εκτιμώ κάποιες καταστάσεις, είμαστε κάτω. Αυτό έχει να κάνει με την ακρίβεια που υπάρχει, η οποία επηρεάζει διττά. Επηρεάζει και μας που ψωνίζουμε τα προϊόντα και τους καταναλωτές που τα καταναλώνουν. Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί πάρα πολύ και δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα συνεχίσει και το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια των πρώτων υλών. Η αποτίμηση είναι ότι η εστίαση είναι κάτω από το 2019 σε ένα επίπεδο 25% - 30%, αν υπολογίσουμε και τις αυξήσεις που έχουν γίνει”.

Τέλος, για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο και μετά, παρατήρησε ότι “δύσκολα τα πράγματα θα είναι, σίγουρα. Δεν μπορούμε να μην είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να είμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ελπίζουμε σε καλές καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε τουλάχιστον η πόλη και οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου να μπορέσουν να τονώσουν και να αναπληρώσουν τα προβλήματα που έχουν υπάρξει”.

Γ.Σ.