Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 09:03

Ικανοποίηση επαγγελματιών από τις θερινές εκπτώσεις - Η αύξηση επισκεπτών τόνωσε το λιανεμπόριο 

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται λίγες μέρες πριν από το τέλος των θερινών εκπτώσεων οι έμποροι της Καλαμάτας. Ύστερα από τα δύο περασμένα καλοκαίρια, τα οποία κινήθηκαν στη σκιά των περιορισμών κατά της πανδημίας, το φετινό έφερε σε πολλές περιπτώσεις χαμόγελα στο λιανεμπόριο της πόλης, εκμεταλλευόμενο τη σημαντική επισκεψιμότητα, ιδίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά.

Επαγγελματίες μιλώντας στην “Ε”, αναφέρθηκαν στην κίνηση και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση στις επιχειρήσεις τους, τοποθετήθηκαν σχετικά με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ σχολίασαν και την επιστροφή της Λευκής Νύχτας, όπως και την ημερομηνία διεξαγωγής της, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για έλλειψη ρευστού στο τέλος του μήνα.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, ενώ η Λευκή Νύχτα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου.

 

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion)

«Η εκπτωτική περίοδος ήταν ικανοποιητική, καθώς η κίνηση που παρατηρήσαμε μεταφράστηκε κατά διαστήματα σε κατανάλωση. Βέβαια θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, καθώς η πόλη μας φέτος είχε την τιμητική της από επισκεψιμότητα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό. Η κορύφωση νομίζω πως έγινε από τον Αύγουστο και έπειτα, με αρκετό κόσμο τις τελευταίες μέρες να ψάχνει να βρει κάποια κομμάτια σε καλές τιμές. Κίνηση είχαμε από Έλληνες αλλά και ξένους, κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, καθώς και Έλληνες του εξωτερικού από Αμερική.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και την κατάργησή τους, νομίζω πως πρακτικά δεν μας βοήθησαν ποτέ. Πλέον αναμένουμε τη Λευκή Νύχτα, καθώς ύστερα από δύο χρόνια σιγής, θεωρώ πως θα δώσει μια τόνωση στο κέντρο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα είναι μια βραδιά προσφορών που θα οδηγήσει αρκετούς πελάτες να κάνουν τα ψώνια τους. Το μόνο που μένει είναι αν θα δούμε την κοσμοσυρροή των πρώτων διοργανώσεων. Η ημερομηνία ανακοινώθηκε νωρίς, οπότε τουλάχιστον οι ντόπιοι θα έχουν κάνει τον όποιο προγραμματισμό τους. Σε περίπτωση μεταφοράς της το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη οι υποχρεώσεις για τον κόσμο είναι περισσότερες, ιδίως για όσους έχουν παιδιά, σε αντίθεση με τον Αύγουστο όπου μπορούμε να δούμε και τη στήριξη των τουριστών».

 

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος) 

«Μπορώ να πω βαδίζοντας προς το τέλος των καλοκαιρινών εκπτώσεων πως είμαστε ικανοποιημένοι. Το καλοκαίρι είναι πιο ευχάριστο, όπως και οι θερινές εκπτώσεις, οπότε η κίνηση μέχρι τώρα είναι καλή θυμίζοντας αυτή του 2019. Σε αυτό συντελεί ακόμα τα τελευταία χρόνια το γεγονός πως έχουμε μια πολύ καλή αγορά σε σχέση με τις γύρω περιοχές, καθώς και ο τουρισμός που ανεβαίνει σταδιακά. Την οικονομική στήριξη πέρα από τους ντόπιους, την είδαμε κυρίως από Έλληνες παρά από ξένους, με τη δεύτερη κατηγορία να αποτελεί παράγοντα του τζίρου αργά αλλά σταθερά, χρονιά με τη χρονιά.

Αναφορικά με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η πρώτη εντύπωση ήταν θετική, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε συνεχώς εκπτώσεις, χάνοντας την έννοιά τους. Η πορεία θα δείξει αν καλώς καταργήθηκαν, καθώς έχουμε μπροστά μας μια νέα κρίση, την ενεργειακή, αναμένοντας να διαπιστώσουμε τι αντοχές έχουν οι πελάτες μας αλλά και εμείς οι ίδιοι.

Τη Λευκή Νύχτα την περιμένουμε ως επαγγελματίες, αποτελώντας ένα εξτρά ταμείο, βοηθώντας πολλούς κλάδους. Επιπλέον, εφόσον ο θεσμός αυτός ήταν επιτυχημένος τα περασμένα χρόνια και συνδυάζεται με το τέλος των εκπτώσεων, με τον τουρισμό να βρίσκεται τότε σε ένα καλό επίπεδο, νομίζω πως ορθώς γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού και όχι αρχές φθινοπώρου, όπου το μυαλό του κόσμου είναι αλλού».

 

Γιώργος Περρωτής (Perrotis)

«Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν με ήπιους ρυθμούς, όμως όσο περνούσε ο καιρός πήγαν πολύ καλύτερα, με κύριο παράδειγμα τα μέσα Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είδαμε πολύ ξένο κόσμο και αυτό ήταν ακόμα ένα θετικό δείγμα για το προφίλ της πόλης μας. Η κατανάλωση ανήκε κυρίως στους Έλληνες επισκέπτες εν αντιθέσει με τους ξένους.

Αναφορικά με το τέλος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θεωρώ πως έπρεπε να έχει αποφασιστεί νωρίτερα. Δεν γινόταν όλο το χρόνο να έχουμε εκπτώσεις, και γι’ αυτό σωστά νομίζω καταργήθηκαν. Στην ουσία οι πελάτες δεν ήξεραν πότε ήταν σε ισχύ και πότε όχι μια εκπτωτική περίοδος, ενώ και εμείς ως επαγγελματίες χάναμε το ρυθμό μας. Όσο για τη Λευκή Νύχτα, ό,τι καλό γίνεται στην πόλη μας είναι καλοδεχούμενο. Θα είναι ένα ωραίο event στην Καλαμάτα και πιστεύω πως όλοι θα περάσουμε καλά. Σε αυτό θα βοηθήσει και η επιλογή του συγκεκριμένου Σαββάτου, καθώς ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που μπορεί να φέρει τουρίστες στο κέντρο. Σίγουρα το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη ο κόσμος θα είχε πληρωθεί, αλλά δεν θα είχε τη διάθεση λόγω υποχρεώσεων».

 

Μιχάλης Καούνης (Genesis)

«Προσωπικά οι θερινές εκπτώσεις με άφησαν ικανοποιημένο. Η αλήθεια είναι πως ο Αύγουστος ήταν ο πιο καλός οικονομικά μήνας για εμάς και σε αυτό βοήθησε ο τουρισμός που έδωσε ώθηση στην  πόλη, σε αντίθεση με τον Ιούλιο που ο κόσμος ήταν πιο λίγος. Ανάμεσα στην πελατεία του καλοκαιριού είδαμε κατά κύριο λόγο Έλληνες επισκέπτες να συνδυάζουν τη βόλτα τους με κάποια ψώνια, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού, για παράδειγμα από τον Καναδά ή την Αυστραλία, που τα δύο περασμένα χρόνια δεν ήρθαν στη χώρα μας λόγω της πανδημίας και φέτος βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους. Οι ξένοι, παρότι τα παλιότερα χρόνια ενίσχυαν το λιανεμπόριο, τελευταία είναι πιο συγκρατημένοι στην κατανάλωση, καθώς κρίση δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα αλλά υφίσταται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις οι οποίες καταργήθηκαν, τις θεωρούσα απ’ την αρχή ανώφελες, γι’ αυτό είναι καλύτερα που μπήκε ένα τέλος σε αυτή την κατηγορία. Τέλος, η Λευκή Νύχτα είναι ένα θετικό γεγονός για όλες τις επιχειρήσεις, αποτελώντας μια οικονομική “ένεση” για τους επαγγελματίες, με τον κόσμο να έχει την επιλογή να ψωνίσει σε χαμηλότερες τιμές. Σχετικά με την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα, οι γνώμες διίστανται. Προσωπικά πιστεύω πως η συγκεκριμένη μέρα είναι σωστή, με γνώμονα πως ο κόσμος έχει καλύτερη διάθεση σε σχέση με τον πάντα επιβαρυμένο Σεπτέμβριο».