Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 18:24

Κορυφώνεται η κίνηση στα βιβλιοπωλεία - Οικονομικός βραχνάς στα σχολικά είδη το χαρτί

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Κορυφώνεται η κίνηση στα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα με είδη σχολικών της Καλαμάτας εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Οι πρώτες αγορές ξεκίνησαν απ’ τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, μόλις οι μαθητές πάρουν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα απαραίτητα είδη που θα ζητήσουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Η κάλυψη των σχολικών αναγκών των παιδιών αποτελεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή ένα επιπλέον έξοδο για εκατοντάδες οικογένειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς έχουν να επωμιστούν την ακρίβεια που ταλανίζει την αγορά και που δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα σχολικά είδη.

Όπως εξήγησαν ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων στην “Ε”, φέτος τα σχολικά είδη θα είναι διαθέσιμα με ελαφρώς αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρυσι, με το κύριο βάρος να πέφτει στο χαρτί. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους των αγορών αποτελεί και η ηλικία των μαθητών, καθώς διαφορετικές ανάγκες έχει αυτός του λυκείου από αυτόν του δημοτικού.

 

Νατάσσα Ξυδέα (Ολα χαρτί)

«Η κίνηση έχει αυξηθεί αρκετά πριν από το πρώτο κουδούνι, καθώς ο κόσμος θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό των πρώτων ημερών της έναρξης. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε κάποια σχολεία έχουν δώσει ήδη τη λίστα, ώστε τα ψώνια να γίνουν με άνεση, αγοράζοντας οι γονείς για τα παιδιά τους και τα χαρτοσχολικά τους και τις τσάντες τους. Από πλευράς τιμών, λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί υπάρχουν κάποιες αυξήσεις, με το κατάστημά μας να κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να τις απορροφήσει όσο αυτό είναι εφικτό. Γνωρίζοντας πως ο κόσμος περνάει δυσκολίες, απ’ την πλευρά μας κάνουμε προσφορές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αλλά και γενικά στους πελάτες, οι οποίοι όπως έχει φανεί κάνουν πρώτα την έρευνα αγοράς τους. Η αύξηση του χαρτιού είναι αυτή που επηρεάζει πολλά είδη που σχετίζονται με αυτό, φτάνοντας φέτος να έχει δει αύξηση σε σχέση με πέρυσι από 20 έως 30%. Αναφορικά με τις λίστες, κρίνοντας από τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς είχαμε στήριξη και από οικογένειες που έκαναν τις διακοπές τους στην Καλαμάτα, μπορώ να πω πως είναι απαιτητικές, ζητώντας πράγματα που θα μπορούσαν να τα αποφύγουν λόγω της κατάστασης και μάρκες που δεν φημίζονται για το χαμηλό τους κόστος, τη στιγμή που υπάρχουν πιο οικονομικές με εξίσου καλή ποιότητα».  

 

Κατερίνα Κονταργύρη (Book Store Κονταργύρη)

«Από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα έχει αρχίσει κυρίως η πώληση της τσάντας, καθώς η πλειοψηφία των γονέων αναμένουν τη σχετική λίστα που θα δοθεί από Δευτέρα. Παράλληλα, έχουμε κίνηση και στα αγγλικά βιβλία, καθώς οι παραγγελίες τους έχουν ξεκινήσει. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις, όπως σε όλα τα είδη έτσι και στα σχολικά υπάρχει μια μικρή αύξηση, με το χαρτί Α4 να έχει ίσως τη μεγαλύτερη και να έπονται τα τετράδια. Από τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα πάντως, οι γονείς δείχνουν να προτιμούν τα ποιοτικά πράγματα, τα οποία θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι τη φθηνή λύση και μετά να χρειαστεί ενδεχομένως να τα προμηθευτούν εκ νέου. Σχετικά με τις μέχρι τώρα λίστες που έχουμε δει από το ιδιωτικό σχολείο της πόλης, δεν διαφέρουν σε κάτι από τις περσινές».

 

Λεωνίδας Μακρής (Μακρής 1928)

«Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά οι μαθητές σιγά-σιγά άρχισαν να διαλέγουν τσάντες, μπαίνοντας στο σχολικό κλίμα, φτάνοντας τις τελευταίες μέρες να έχουμε σημαντική κίνηση, μέχρι την κορύφωση του πρώτου κουδουνιού. Αναφορικά με τις αγορές που γίνονται, οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν και πάντα θα κάνουν ό,τι μπορούν ανεξαρτήτως της όποιας οικονομικής κατάστασης διαμορφώνεται. Πράγματα που μπορεί να μην αγοραστούν είναι περσινά είδη που είναι σε καλή κατάσταση, όπως μολύβια, κασετίνες ή η τσάντα. Σε κάθε περίπτωση, αν προκύψει κάτι οι πελάτες μας θα το προμηθευτούν, επενδύοντας για το καλύτερο των παιδιών τους. Στο κομμάτι των αυξήσεων, οτιδήποτε χρειάζεται ενέργεια για να μετακινηθεί, έχει ανέβει και το κόστος του. Κύριο παράδειγμα είναι το χαρτί το οποίο προμηθευόμαστε από 20% και πάνω, πουλώντας το ωστόσο πιο χαμηλά για ευνόητους λόγους, επιβαρύνοντας εμάς η τακτική αυτή και όχι τον πελάτη».

 

Λυκούργος Καρολεμέας (Bookmark)

«Από τις 20 Αυγούστου και μετά η κίνηση ξεκίνησε με έρευνα αγοράς για τσάντες, ενώ η τρέχουσα εβδομάδα εξελίσσεται με έντονη κίνηση, καθώς από τα όσα είδαμε διέρρευσαν κάποιες λίστες και από δημόσια σχολεία, εξέλιξη που θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί και από άλλα, καθώς οι δάσκαλοι έχουν οριστεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι όποια σχολεία ξέρουν νωρίτερα τις θέσεις και έχουν κλείσει τις εγγραφές τους καλό θα είναι να τις δίνουν ώστε να μην επικρατεί συνωστισμός την πρώτη μέρα. Από πλευράς ακρίβειας, το χαρτί είναι αυτό που έχει επηρεαστεί περισσότερο, σε ποσοστό 20 με 30%. Ως κατάστημα, από τις ποσότητες που έχουμε παραγγείλει έχουμε κερδίσει καλύτερες τιμές, άρα μπορούμε σε ένα βαθμό να κινηθούμε στα περσινά επίπεδα. Δουλεύοντας ως βιβλιοπωλείο μόνο επώνυμα είδη, παρατηρούμε πως οι γονείς τα αγοράζουν με την ίδια συχνότητα, καθώς δεν κερδίζει κάτι μια οικογένεια στην ουσία αν πάρει για παράδειγμα ένα no name τετράδιο ή μολύβι. Καλό είναι έτσι να συγκρίνουμε τιμή και ποιότητα, δίνοντας έμφαση στο κόστος αλλά και στο βάρος. Αν ένα τετράδιο έχει 1,30 ευρώ και το χαρτί είναι 80 γραμμάρια, θα κρατήσει και δεν θα περνάει το μελάνι στην πίσω σελίδα. Συμπερασματικά, οι γονείς θα πάρουν σίγουρα το καλό μολύβι, στυλό, διορθωτικό και τετράδιο, κάνοντας περικοπές ίσως σε αναλώσιμα, όπως ψαλίδια».