Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 07:52

“Αλαλούμ” με τη μείωση του ωραρίου καταστημάτων - Η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
“Αλαλούμ” με τη μείωση  του ωραρίου καταστημάτων - Η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Την επιθυμία για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εξέφρασαν εμπορικοί σύλλογοι το πρωί της Τετάρτης, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα. Το πρώτο βήμα έγινε με συγκεκριμένη πρόταση στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο κάδρο της συζήτησης φαίνεται πως μπήκε και η Αττική. Οι προθέσεις αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς προωθούν τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ή δύο ώρες ώστε να κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί για τις 9 που ισχύει σήμερα. Ωστόσο το μέτρο δεν συγκέντρωσε πολλές πιθανότητες εξ αρχής, καθώς είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε να δοθεί ένας νέος γύρος ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Υστερα από το «αλαλούμ» που ακολούθησε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε τέλος χθες το απόγευμα στη συζήτηση για μείωση του ωραρίου καταστημάτων, εξέλιξη που κατά πολλούς επαγγελματίες της Καλαμάτας ακολούθησε μετά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου.

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, αν εφαρμοζόταν, θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ), με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε σχετικά: «Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η ενδεχόμενη εξοικονόμηση κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο».

 

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οπως είπε στην “Ε” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος πριν απ’ τις δηλώσεις Γεωργιάδη, επιθυμία του είναι εφόσον δεν ανακοινωθεί κάποιο μέτρο πανελλαδικά μέσα στο χειμώνα, το ωράριο να μείνει ως έχει, με γνώμονα μεταξύ άλλων την ελαιοπαραγωγή και τις ανάγκες για προμήθειες.

«Ηταν αναμενόμενο, ακούγοντας για μέτρα και ενεργειακές μειώσεις στη Γερμανία φερ’ ειπείν, η χώρα μας να μην μείνει στο απυρόβλητο και να ξεκινήσουν ανάλογες συζητήσεις. Για τη βιασύνη της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζω ποιες αποφάσεις πάρθηκαν, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άλλο καιρό έχει η Βόρεια Ελλάδα που έχει ανάψει ήδη θέρμανση και άλλη η Νότια Πελοπόννησος με τα κοντομάνικα εν μέσω φθινοπώρου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως δεν πρέπει να δίνεται βάση μόνο στις ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς η διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτά και την επαρχία είναι μεγάλη.  

 

Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ο κ. Εγγλέζος υπενθύμισε πως εν μέσω των συζητήσεων αυτών ξεκινά σύντομα στη Μεσσηνία η ελαιοκομική περίοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες που θα προκύψουν, καθώς οι απαιτήσεις στην κατηγορία αυτή δεν… κοιτούν ωράρια. «Απ’ την πλευρά μας δεν μπορούμε να διευθετήσουμε ωράριο τέτοιου τύπου, απομονώνοντας τους πελάτες. Κάτι τέτοιο έγινε και πέρυσι με τις τροποποιήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τις συγκοινωνίες, ακόμα και σε πόλεις όπως η δική μας, που δεν χρειαζόταν την τακτική αυτή, ανοίγοντας τότε χωρίς λόγο 10 το πρωί. Επιστρέφοντας έτσι οι ελαιοπαραγωγοί από τη δουλειά τους, με ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο μπορεί πάλι να αντικρίζουν κατεβασμένα ρολά» διευκρίνισε. Και τόνισε πως στην περίοδο της ελαιοπαραγωγής υπάρχουν άμεσοι και έμμεσοι επαγγελματίες που αυξάνεται η δουλειά τους, καθώς όπως είπε η συγκεκριμένη χρονική περίοδος κινεί ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

«Σε κάθε περίπτωση αν προκύψει μείωση στο ωράριο μελλοντικά, μιας και οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς, δεν θα είναι απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά θα κινηθεί με απόφαση της κυβέρνησης, όπου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα πολυκαταστήματα, ακολουθώντας το ίδιο ωράριο με τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού» δήλωσε.

 

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Ακόμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας επισήμανε πως εφόσον επιστρέψει μια τέτοια συζήτηση για την ενέργεια, στους έχοντες διακεκομμένο ωράριο θα πρέπει να τους διαμορφωθεί ανάλογα, ώστε η παύση με την έναρξη να μην είναι μικρότερη των τριών ωρών.

«Αν και εφόσον ισχύσει κάτι για όλους, ώστε να μην έχουμε διακοπές ρεύματος παράλληλα, τα έξοδα ενός καταστήματος θα είναι τα ίδια, άρα η λογική λέει πως θα πρέπει να υπάρξει μια έξτρα οικονομική βοήθεια από το κράτος, έτσι ώστε να έχουμε μια αντιστάθμιση για να μπορέσουμε και εμείς να σταθούμε στα πόδια μας» συμπλήρωσε.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Οσο γίνονται έστω και φιλολογικές συζητήσεις για τις μειώσεις στα ωράρια των καταστημάτων, η κίνηση σε αυτά δεν είναι διόλου ενθαρρυντική, καθώς είναι μια νεκρή περίοδος ως τις γιορτές. «Με το ενεργειακό να μονοπωλεί την επικαιρότητα και ο πόλεμος στην Ουκρανία να δημιουργεί φόβο, η αγορά είναι υποτονική, με τον κόσμο να δίνει προτεραιότητα κυρίως στη διατροφή και τη θέρμανση» σχολίασε ο Γιώργος Εγγλέζος, υποστηρίζοντας πως στην εξέλιξη αυτή συντελούν και οι αυξημένες τιμές στο λιανεμπόριο λόγω του πληθωρισμού. «Καθημερινά οι παραλαβές είναι και με καινούργιες χρεώσεις, με το κόστος που φτάνει στον πελάτη να διαφοροποιείται» τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο ίδιος έκανε γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα διάσκεψη διά ζώσης ή μέσω Διαδικτύου από την Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα θέματα της επικαιρότητας.


NEWSLETTER