Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 17:57

Trail running - Μια διαφορετική εμπειρία στο τρέξιμο

Γράφτηκε από την

 

Τι είναι ακριβώς όμως το ορεινό τρέξιμο και τι χρειάζεται να ξέρει ένας δρομέας πριν ασχοληθεί με αυτό;

Το ορεινό τρέξιμο γίνεται όλο και δημοφιλές τα τελευταία χρόνια για τους δρομείς της Ελλάδας και της Μεσσηνίας ειδικότερα. Και αυτό είναι λογικό, υπάρχουν υπέροχες ορεινές διαδρομές στην περιοχή μας, ενώ τακτικά διοργανώνονται αγώνες που προσελκύουν αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι είναι ακριβώς όμως το ορεινό τρέξιμο και τι χρειάζεται να ξέρει ένας δρομέας πριν ασχοληθεί με αυτό;

Μια σειρά από αγώνες δρόμου που διοργανώθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν έχουν κάνει γνωστό το ορεινό τρέξιμο στους Μεσσήνιους δρομείς. Για να αναφέρουμε μερικές από αυτές, το Run Messinia έλαβε χώρα στους δρόμους, που πάτησαν ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυρομιχάλης, ο Υψηλάντης, ο Παπατσώνης, ο Μητροπέτροβας και άλλοι σπουδαίοι αγωνιστές. Το Taygetos Challenge ήταν επίσης μία μοναδική εμπειρία, αφού οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαύσουν το βουνό αλλά και τη θάλασσα.

Ορεινό τρέξιμο και trail running

Ο αγγλικός όρος trail running ή cross country running αποδίδεται συνήθως στα ελληνικά ως «ορεινό τρέξιμο». Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, καθώς το trail running είναι το τρέξιμο ή βάδιση σε «φυσικές» διαδρομές, όπως σε ορεινές ζώνες, δάση κλπ. Αντί κάποιος να τρέξει στον δρόμο ή το στάδιο, επιλέγει χωμάτινους δρόμους στη φύση.

Δεν είναι όλες οι διαδρομές ίδιες

Μια βασική ταξινόμηση των διαδρομών ορεινού δρόμου με βάση τη δυσκολία τους έχει ως εξής:

  • εύκολες (με μικρή κλίση και ομαλή επιφάνεια εδάφους)
  • μέτριες (με μικρές εναλλαγές κλίσης, μικρά εμπόδια, εμποδίων και εναλλαγών στην επιφάνεια του εδάφους)
  • δύσκολες (με μεγάλες εναλλαγές κλίσης και δύσκολα περάσματα, όπως βράχους, λακκούβες, κτλ.)

Σημασία έχει η εμπειρία

Σε ότι αφορά τους αγώνες trail running θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιδόσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα και είναι πιο σημαντική η γενικότερη εμπειρία του δρομέα. Κάθε αγώνας έχει τις ιδιαιτερότητές του. Aπόσταση, κλίση, διαμόρφωση εδάφους, φυσικές δυσκολίες, διαφέρουν σε κάθε διοργάνωση και θέτουν διαφορετικού είδους προκλήσεις στους αθλητές.

Εφοδιασμένοι για το απρόβλεπτο

Ο κατάλληλος εξοπλισμός έχει ζωτική σημασία για τον δρομέα που ασχολείται με το trail running. Τα παπούτσια είναι ενισχυμένα ώστε να προφυλάσσουν το πόδι σε δύσκολες επιφάνειες όπως τα βράχια και αδιάβροχα για το ενδεχόμενο υδάτινων περασμάτων. Είτε στην προπόνηση είτε στον αγώνα, οι διαδρομές trail running είναι συνήθως πολύωρες και ενδέχεται να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Καλό είναι να έχει ο δρομέας μαζί του ένα σακίδιο με κάποιο αντιανεμικό, ένα ζευγάρι στεγνές κάλτσες και βέβαια κάποια τρόφιμα όπως μπανάνες ή ενεργειακές μπάρες και φυσικά νερό, αν η διαδρομή δεν περνά από κάποιο σημείο ανεφοδιασμού.

Με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα του trail running είναι πια εύκολο να βρει κάποιος τον σχετικό εξοπλισμό, ακόμη και σε μη εξειδικευμένα καταστήματα και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Στις προσφορές Zara Black Friday για παράδειγμα, θα βρείτε μια μεγάλη σειρά από είδη trail running, όπως φούτερ fleece, αθλητικά σακίδια, πόλο προπόνησης, κ.ά.

Τι πρέπει να προσέξετε

Το trail running είναι μια μοναδική εμπειρία, που πηγαίνει στο τρέξιμο σε άλλο επίπεδο, πάντα σε αρμονία με τη φύση. Για να μπορέσουμε όμως να το χαρούμε είναι καλό να δώσετε σημασία σε κάποιες βασικές οδηγίες για περισσότερη ασφάλεια:

  1. Δείτε την πρόγνωση του καιρού. Αποφύγετε μέρες όπου προβλέπονται καταιγίδες ή άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως άνεμος, έντονη βροχόπτωση, χαλάζι.
  2. Τρέξτε με παρέα. Είναι σίγουρα πιο ευχάριστο να μοιράζεσαι την εμπειρία και να σχολιάζεις το τοπία, αλλά είναι και πιο ασφαλές σε περίπτωση ατυχήματος.
  3. Πάρτε μαζί σας το κινητό, για να μπορείτε να ειδοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης
  4. Καλό θα είναι να περνάτε περπατώντας τα δύσκολα περάσματα κάποιας νέας διαδρομής, για να αποφύγετε πιθανές «παγίδες».
  5. Προσοχή στις κατηφόρες. Είναι πιο επιβαρυντικές για τα πόδια και υπάρχει κίνδυνος πτώσης

Μια σειρά από αγώνες trail running διοργανώνονται και φέτος στην Ελλάδα σε διαδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, για αρχάριους και προχωρημένους. Δείτε το ημερολόγιο αγώνων και οργανώστε την επόμενη απόδρασή σας από την πολυκοσμία και τη φασαρία της πόλης.